În perioada aceasta, cele mai comercializate produse sunt ouăle, carnea de miel, vopseaua de ouă şi produsele de panificaţie / patiserie. Asigură-te că pui pe masa de sărbătoare preparate bune, proaspete. Ca să nu pici în plasa comercianţilor, învaţă cum să-ţi dai seama dacă o bucată de carne de miel e proaspătă şi de calitate.
La fel trebuie să fii atent şi când vine vorba despre ouă şi vopseaua pentru ouăle de Paşte. Şi aşa vopseaua este chimică; dacă o cumperi de la vânzători ambulanţi, este şi mai periculoasă. Ideal este să îți faci vopsea naturală, din sfeclă roşie, varză roşie, ceapă, afine, turmeric. Află de mai jos câteva trucuri, printre care şi criteriile care îţi arată ca o bucată de carne de miel este proaspătă.
Ouă
Verifică termenul de valabilitate imprimat pe coajă, în cazul ouălor din comerţ. Apoi asigură-te că nu au coaja murdară, spartă ori crăpată. În momentul în care spargi ouăle, dacă albuşul e amestecat cu gălbenuşul sau pare tulbure, aruncă-l, pentru că nu e bun de consum.
Vopsea pentru ouăle de Paşti
Aceasta trebuie cumpărată din locuri speciale, cum sunt magazinele. În nici un caz nu cumpăra vopsea de la vânzători ambulanţi, de pe stradă. De ce? Pentru că nu ştii ce cumperi.
„Atenţie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Acestea sunt toxice şi prezintă un pericol pentru sănătate. Puteţi ajunge chiar să aveţi probleme cu ficatul”, a atenţionat specialistul în alimentație Gheorghe Mencinicopschi.
Carne de miel
Cumpără carne de miel numai din locuri avizate. Ea trebuie să aibă ștampilă şi certificat de sănătate veterinară. Acestea atestă faptul că are efectuat controlul necesar şi este bună pentru consum. Cumpăr-o din magazine alimentare, măcelării sau locuri special amenajate în piețe.
Evita carnea care…:
- are suprafaţa prea lucioasă şi lipicioasă;
- are miros greoi ciudat chiar;
- nu este roz.
Nu uita: carnea se transportă în condiţii igienice, la o temperatură de refrigerare de 0-4 grade Celsius.
Pește
Cumpără peştele doar de la pescărie sau din magazin avizat. Peştele alterat prezintă următoarele semne:
- branhii de culoare brună sau cenuşie;
- corpul acoperit de un mucus urât mirositor;
- solzi care se desprind prea uşor.
Când cumperi peste, verificaă împrejur. Nu este bine dacă peştele este expus simplu, fără să fie acoperit parţial cu gheaţă.
Produse de patiserie
Nu cumpăra absolut nimic care nu este ambalat, mai ales acum, în timpul pandemiei de covid. Renunţă la produsele de patiserie, chifle, pâine ori gogoşi de la autoservire. Chiar dacă știi când au fost preparate, nu știi cine a pus mâna pe ele efectiv. Mulți clienți ai supermarketurilor ating produsele de la autoservire, fără a le cumpăra. Uneori verifică doar prospețimea lor sau dacă au coajă crocantă, fără a le și pune în coșul de cumpărături.
De asemenea, este o mare problemă și în ceea ce privește coșurile de cumpărături. Acestea sunt foarte murdare, nu sunt spălate, nici măcar igienizate după fiecare client.
„Dacă mâncaţi produse de patiserie expirate riscaţi să faceţi o intoxicaţie ce necesită şi spitalizare”, a adăugat Mencinicopschi.