Prima pagină » Titlurile zilei » Carne alterată, descoperită în magazinele din Iași, chiar înainte de sărbători. „Consumatorii trebuie să se ferească să cumpere”
Carne alterată, descoperită în magazinele din Iași, chiar înainte de sărbători. „Consumatorii trebuie să se ferească să cumpere”

Carne alterată, descoperită în magazinele din Iași, chiar înainte de sărbători. „Consumatorii trebuie să se ferească să cumpere”

23 dec. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

DSVSA a găsit carne alterată în mai multe magazine și piețe din Iași. Controalele specialiștilor s-au intensificat înainte de sărbători, astfel că medicii au confiscat 60 de kilograme de carne cu modificări organoleptice și au aplicat amenzi în valoare de 30.000 de lei

Mare atenție la locațiile din care cumpărați carnea pentru masa de sărbători! În această perioadă, DSVSA a intensificat controalele în unitățile unde se comercializează produse din carne, de patiserie, ouă, lapte sau produse specifice sărbătorilor de iarnă. În urma verificărilor în peste 60 de unități comerciale, specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au descoperit că patronii din magazinele mici sau din piețe comercializau carne cu modificări organoleptice, iar produsele nu erau manipulate corespunzător.

„Am aplicat mai multe amenzi ca anul trecut. Până acum s-au aplicat amenzi în valoare de 30.000 de lei, s-au confiscat 60 de kilograme de carne și preparate din carne și pește, respectiv produse neetichetate, depozitate necorespunzător, care aveau modificări organoleptice. Am fost surprins pentru că anul trecut era mai bine din acest punct de vedere.

Mai ales că au fost probleme la magazine mici, în piețe, deci în locații diferite. Am confiscat 10 kilograme dintr-un loc, alte 10 din alt loc și s-au aplicat amenzi și s-au dispus măsuri de remediere a situațiilor. Colegii mei fac verificări amănunțite. Dacă descoperă comercianți care nu au îndeplinit aceste măsuri, suspendă activitatea. Contează foarte mult cum manipulează produsele din carne. Trebuie să aibă halat, bonetă și mănuși. Este foarte important”, susține Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

Carne alterată, descoperită în magazinele din Iași

Specialistul sfătuiește consumatorii să nu cumpere produse vândute online.

„În acest context al pestei porcine africane, carnea de porc se comercializează numai în unitățile autorizate sanitar-veterinar. Tăierea porcului se face numai în abatoare specializate pentru acest lucru, pentru această specie. Nu se comercializează carnea de porc unde porcul este sacrificat în gospodăria populației, mai ales dacă localitatea se află în zonă de restricție, unde evoluează un focar de pestă porcină africană, cum este Scânteia.

Mai avem un singur focar de PPA în Iași. Mă leg de asta pentru că și carnea de porc, și PPA sunt legate. Recomand consumatorilor să se ferească să cumpere carne pe baza anunțurilor online de pe rețelele de socializare. Nu doar carne, ci și prăjituri, torturi, cozonac. Dacă vorbim de carne de porc, nu știm dacă porcii vânduți online au fost testați de medicul sanitar-veterinar, nici ante-mortem, nici post-mortem. Din cauza restricțiilor de PPA, crescătorii vor să scape de porci, iar situația se poate complica.

Dacă animalele au leziuni, comercianții vor să scape repede de ele și așa se poate transmite virusul. Nu știu dacă au făcut examenul trichineloscopic și nu putem trage la răspundere pe nimeni. Rog consumatorii să nu cumpere produse din online”, mai spune Gabriel Ciobanu.

Locațiile unde pot fi făcute examenele trichineloscopice au fost publicate în edițiile anterioare ale BZI.

Pensiunile și hotelurile din Iași vor fi controlate

ANSVSA – DSVSA Iaşi pune la dispoziția cetățenilor numărul de Call Center – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, e-mail-ul [email protected], dar şi numerele de telefon ale DSVSA Iaşi – 0232-267.502, 0232-267.501 – pentru a se sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, în vederea înlăturării oricărui risc de îmbolnăvire a consumatorilor finali. Mai mult, medicii sanitar-veterinari vor verifica și locațiile din Iași, unde anul acesta se organizează petrecerile de Revelion.

Pe de altă parte, în cazul în care ieșenii carne alterată în galantarele din magazine pot anunța DSVSA la numerele de telefon de mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *