Cârnații la cuptor, aromatizați cu cimbru și rozmarin este o rețetă foarte simplă, dar de efect atunci când vreți să serviți o masă tradițională un mai altfel. O să rămâneți surprinși de cât este de bun acest preparat.
Cârnații la cuptor sunt soluția ideală pentru cei care locuiesc la bloc și nu pot să-i frigă în voie pe un grătar cu lemne. Astfel că, nu trebuie să disperați pentru că la fel de bun sunt și cei la cuptor, fără pic de grăsime adăugată, în afara grăsimii pecare și-o lasă ei în tavă.
Rețeta pentru cârnați la cuptor cu cimbru și rozmarin
Majoritatea preferă cârnații prăjiți sau folosiți la pomana porcului, ar mai fi celebra ruladă din mușchiuleț de porc umplută cu cârnați sau, mai bine zis, cu compoziția de cârnați.
Combinație de cârnați la cuptor cu legume, cimbru și rozmarin este una fericită, căci, ca de obicei, condimentele fac totul la majoritatea rețetelor.
Astfel că, pentru această rețetă aveți nevoie de 4 cârnați de porc mai mari care pot fi afumați sau proaspeți, 700 gr de cartofi cu coajă roșie, 2 mere, de preferat mai acrișoare, 2 cepe roșii, 2 – 3 morcovi, 1 lingură cimbru tocat, 1 lingură rozmaric tocat, 2 linguri miere, 4 linguri ulei de măsline, sare și piper.
Pentru început precizez că puteți folosi aproape orice tip de cârnați, de aceea e bine să fie puțin afumați dau un gust mai bun mâncării. Cartofii și morcovii îi curățăm de coajă, se spală bine și apoi se taie, cartofii se taie felii mai groase iar morcovii sferturi.
Ceapa o curățăm și o tăiem tot în felii mai groase. Merele le tăiem și pe acestea sferturi, fără să le curățăm de coajă. Într-un bol mai mic se pune uleiul de măsline, cimbrul, rozmarinul, sare, piper și amestecăm ușor, pentru ca mai apoi să preîncălzim cuptorul la 200°C.
Într-o tavă mai mare punem toate legumele, adăugăm uleiul și aromele apoi amestecăm ușor cu mâinile astfel încât să fie acoperite pe toate părțile. Punem cârnații printre legume, mai punem câteva ramuri de rozmarin și băgăm tava la cuptor timp de 30 de minute, poate puțin mai mult, până legumele fac o crustă frumoasă, iar cârnații se rumenesc.
Sfaturi utile pentru prepararea lor acasă
Dar cum se prepară cei mai buni cârnați de casă? Ei bine, înainte de menționa câteva sfaturi despre prepararea cârnaților, este de precizat este că cei mai buni carnati de porc nu se cumpără de la magazin, ci se fac acasă. Și nu este greu deloc, dacă respecți indicațiile.
Dacă ai posibilitatea, alege carne proaspătă de animale crescute în gospodărie. Este o mare diferență față de porcii crescuți de concentrate. Carnea animalelor crescute la țară, este în general, mai închisă la culoare și are o consistență mai tare.
Poți folosi și o boia de ardei afumată, aceasta va da o aromă naturală de fum. Pentru a le spori aroma, adaugă în amestec câteva boabe de enibahar zdrobite și o lingură de boabe de coriandru pisate. După ce cârnații vor fi gata, poți să-i servești cu orice salată dorești, de la vinete la roșii cu castraveți.
Înainte de a prepara cârnații este bine să țineți cont și de un sfat. Acesta constă în alegerea potrivită cărnii. Pentru că dacă nu alegeți ce carne trebuie, cârnații vor fi seci.
Dacă vrei să faci cârnați de casă trebuie să alegi carne mai grasă precum fleică sau ceafă. Dacă alegeți pulpa puteți puțină și grăsime, de preferat slănină de la porc. Se poate amesteca și carnea de porc cu vită.
Este necesar să fie carnea mai grasă, deoarece atunci când îi afumați o parte din grăsime dispare și nu vreți să aveți niște cârnați la cuptor seci.