Bunica era cea mai bună în prepararea cârnaților. În fiecare an, înainte de sărbători ea prefera să pregătească cârnați de casă ardelenești. Aceștia erau pregătiți după rețeta pe care doar bunica o știa. Pe lângă alți cârnați pe care ea îi pregătea înainte de Crăciun, cei ardelenești erau foarte adorați de toată familia.
Din pregătirea cârnaților înainte de sărbători, bunica și-a creat o tradiție. În fiecare an, chiar dacă nu tăia porcul, ea pregătea cei mai delicioși cârnați de casă din 10 kg de carne. Familia era absolut uimită de rețetele bunicii pentru cârnații de casă. Pe lângă faptul că aceștia erau absolut senzaționali, cârnații pregătiți după rețeta bunicii erau extrem de ușor de făcut.
Cârnați de casă ardelenești: Rețeta știută doar de bunica
Acești cârnați la fel ca și cârnații de casă din 5 kg de carne, erau pregătiți din spată și slănină de porc. Pentru a obține un deliciu desăvârșit, bunica folosea și un adaos de pulpă de vițel. Condimentarea cârnaților de casă ardelenești era unul dintre cei mai importanți pași pentru a obține gustul senzațional.
Pentru a obține acea aromă excepțională, bunica folosea usturoi, cimbru, boia, piper și ienibahar. Conform rețetei de cârnați de casă tradiționali moldovenești, la fel și pentru cei ungurești, secretul constă în condimentarea cărnii. Pentru a obține un adevărat deliciu pentru masa de sărbătoare, este foarte important să acorzi o atenție sporită condimentelor folosite.
Pentru pregătirea cârnaților de casă ardelenești, bunica tăia fâșii carnea de porc și pe cea de vițel. Nu foarte gros, era atentă ca aceștia să nu depășească grosimea de 2 cm. După ce carnea era tăiată, bunica toca slănina, folosind un satâr, în cubulețe de 10 mm. După ce toate alimentele erau pregătite, bunica toca foarte bine carnea, utilizând o sită de tocare medie. După ce carnea era gata tocată, bunica o condimenta cu ingredientele menționate.
Cum umplea bunica cârnații de casă ungurești: Secretul unor cârnați desăvârșiți
După ce carnea era gata, bunica trecea la următorul pas în gătirea celor mai buni cârnați de casă ungurești. Pentru a obține cârnați de o dimensiune perfectă, nici prea groși, nici prea subțiri, bunica punea mațele de porc pe tulumba mașinii și îi umplea încet cu mixtura de carne. Ea răsucea cârnații după dimensiunea cârnaților de casă ungurești.
După ce bunica termina de umplut și răsucit cârnații, ea îi agăța în cămară, lăsându-i până a doua zi, să se usuce. Aceștia stând agățați reușeau să se scurgă puțin. Bunica era foarte atentă să pună cârnații într-un loc bine aerisit și răcoros, doar așa reușea să obțină un deliciu de îți lăsa gura apă.
După ce cârnații stăteau o zi la temperaturi sub 3-4 °C, bunica pregătea imediat din ei cea mai bună tochitură de porc cu cârnați de casă ardelenești. Bunica servea de fiecare dată cârnații de casă alături de mămăligă proaspătă și brânză de casă. De asemenea, nelipsite erau murăturile bunicii, cea mai preferată de întreaga familie erau murăturile asortate tăiate mărunt și gogoșarii în oțet pentru iarnă dulci.