Prima pagină » Titlurile zilei » Carmen Garofa este unul dintre cei mai apreciați angajați de la CFR! Ieșeanca le-a dat clasă tuturor bărbaților din domeniu, fiind singura femeie care lucrează pe acest post

Carmen Garofa este unul dintre cei mai apreciați angajați de la CFR! Ieșeanca le-a dat clasă tuturor bărbaților din domeniu, fiind singura femeie care lucrează pe acest post

31 mart. 2025, 02:00, 9 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Carmen Garofa este printre puținele femei angajate la CFR pe postul de impiegat de mișcare, însă acest lucru a ambiționat-o ca să le dovedească colegilor că este capabilă să își facă treaba

Carmen Garofa lucrează la stația Pașcani ca impiegat de mișcare de 9 ani, însă, în spate, are o experiență de 24 de ani în domeniu. Ea a fost singura femeie care a reușit să ocupe acest post la Pașcani, fiind o meserie în care lucrează mai mult bărbații.

Carmen Garofa este printre cei mai apreciați angajați de la CFR

Femeia de 46 de ani s-a confruntat cu multe obstacole în cariera ei, însă a reușit să dovedească că este capabilă să își facă meseria. Fiind un domeniu în care majoritatea angajaților sunt bărbați, ea a fost privită diferit. Unii colegi credeau că nu este capabilă pentru un astfel de post, însă ea nu a renunțat. În stația de tren de la Pașcani există un turn de control, de unde impiegații dirijează mersurile trenurilor. Din acel loc se gestionează tot transportul feroviar din zonă, iar cel care face asta trebuie să fie extrem de atent. Astfel, oricine ajunge în turnul de control înseamnă că este printre cei mai buni.

„Am fost prima femeie care a ajuns impiegat de mișcare la Pașcani, am ajuns inclusiv sus la turn, de unde se dirijează totul. A fost greu la început, unii colegi erau destul de misogini, le era greu să asculte de o femeie, însă eu știam să îmi fac meseria și am reușit să le demonstrez asta. Am știut să mă impun, sunt o fire mai dură, pentru că altfel nu m-ar asculta. Acum, toată lumea de aici mă cunoaște și nu mai am probleme. Când am ajuns în turn la Pașcani, colegii m-au felicitat, însă era o curiozitate pentru ei să vadă cum se descurcă o femeie pe acest post. Acum aștept să primesc un post de titular la turn, pentru că pentru femei este mai greu să ajungă sus, fiind o meserie dominată de bărbați. Le-am demonstrat că pot să îmi fac la fel de bine treaba precum ei, poate chiar mai bine, în unele cazuri”, a precizat Carmen Garofa.

Cum a început totul

Femeia din Iași a ajuns să lucreze în domeniu după ce nu a fost acceptată la facultate. De fapt, acest lucru a ajutat-o să își descopere marea pasiune. A făcut școala la Iași pentru a deveni impiegat de mișcare, iar în 2001 s-a angajat la CFR. Carmen l-a avut ca mentor, la început, pe Costel Apetrei, un alt angajat respectat de la CFR.

„Eu sunt din Pașcani de loc, aici m-am născut și am crescut. După ce am terminat liceul, m-am înscris la facultate, dar nu am intrat. Țin minte că discutasem cu mama și nu voiam să stau un an acasă degeaba pentru a încerca iar. Auzise ea de la o vecină că la CFR se câștigă bine și mi-a propus să fac altceva. Așa am ajuns, la Iași, să fac școală pentru a învăța să devin impiegat de mișcare. Nu știam ce presupune această meserie, habar nu aveam, dar am învățat cu mare interes. La 22 de ani, în anul 2001, m-am angajat după la CFR, ca impiegat. Eram foarte emoționată, mai ales că eram puține femei. Am fost repartizată la Târgu Neamț, acolo am început meseria, după care, la Săbăoani am lucrat 12 ani, iar în 2016 am ajuns la Pașcani. Am învățat multe în acești ani și am trecut prin momente dificile”, își amintește femeia.

Și-a cunoscut soțul la locul de muncă

Imediat după ce a început să lucreze la CFR, Carmen l-a cunoscut pe Ion Garofa, iar, de 24 de ani, cei doi sunt nedespărțiți. Cei doi au împreună un băiat de 12 ani. Ion Garofa lucrează, de asemenea, ca impiegat de mișcare la Pașcani.

„M-am cunoscut cu soțul meu în 2001. Când m-am angajat, și el lucra, de doar 6 luni, acolo ca impiegat de mișcare, iar de atunci suntem împreună. În 2005 ne-am căsătorit. Cred că doar cineva care lucrează în același domeniu te poate înțelege perfect. Ture de noapte, sărbători pierdute, plecat de acasă. Avem și un băiat de 12 ani, care și el spune, zilele trecute, că ar vrea să devină impiegat, dar sper că e doar ceva de moment. Este foarte dificil, iar situația la CFR nu e așa bună. Țin minte, când nu puteam ajunge de Crăciun acasă sau de Revelion, venea soțul cu copilul la gară să ciocnim un pahar. Asta e cel mai crunt pentru mine, să lipsesc de sărbători și la momentele importante”, povestește Carmen Garofa.

Marea sa pasiune

După ce a reușit să descopere secretele acestei meserii, pentru Carmen, totul s-a transformat în pasiune. Deși postul de impiegat este unul extrem de stresant și cu un program dificil, ea continuă să își facă meseria cu zâmbetul pe buze. Totuși, problemele privind salariile mici, condițiile de muncă și lipsa investițiilor de la companie o lasă cu un gust amar.

„Pentru mine este o pasiune, nu doar o meserie. Desigur că este și multă rutină, dar satisfacția, când faci ceva bine, e foarte mare. Când ieși din tură și știi că ai gestionat totul, e un sentiment frumos. Meseria noastră e foarte complexă, presupune multă muncă în spate. Trebuie să gestionezi fiecare mișcare, să fii extrem de atent; dacă sunt lucrări pe linie, ce locomotive trebuie să schimbi, când să faci schimbul, ce încărcătură au. E un mediu extrem de stresant, mulți ajung să aibă probleme cu tensiunea, diabet; nopți nedormite, stres, se adună. Situația la companie este mult mai rea decât când m-am angajat la început. Lipsa investițiilor, multe locomotive defecte; nu poți să îți faci treaba, te lupți să ții totul”, a spus angajata de la CFR.

Carmen nu s-a gândit niciodată să renunțe și să urmeze o altă carieră, oricât de greu i-ar fi fost. Totuși, ar vrea să ajungă și mai sus, ca să le demonstreze colegilor încă o dată de ce este capabilă.

„Nu am vrut să renunț niciodată și nici nu aș vrea să fac altceva. Ce mă frustrează este faptul că pentru femei această meserie este de două ori mai dificilă. Trebuie să le demonstrăm bărbaților că suntem capabile, și că îți faci la perfecție munca. Nu este corect, ar trebui să avem aceleași șanse. Soțul meu are post de titular la turn în Pașcani, eu încă nu am ajuns să am post de titular, dar, cu siguranță, voi ajunge, nu voi renunța. Important e să fiu sănătoasă, familia mea, la fel, pentru că meseria știu să mi-o fac și mereu am dat 100% când am fost de serviciu”, a încheiat Carmen Garofa.

După ce s-a angajat la CFR, Carmen Garofa a trebuit să arate că meseria de impiegat nu este doar pentru bărbați; până acum a reușit să facă acest lucru cu brio.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Reacția Irinei Columbeanu după ce mama ei a fost criticată că nu îl ajută pe Irinel Columbeanu. Ce a spus tânăra despre tatăl ei
Playtech.ro
Plaja la doar 60 de kilometri de Bucureşti care face furori în această perioadă. Nu este aglomerată şi poţi face plimbări cu barca
observatornews.ro
CALCUL. Cu cât se va scumpi un apartament care acum costă 130.000 de euro, după majorarea TVA de la 1 august
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
Dailybusiness.ro
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
RomaniaTV
Apare moneda de 1 leu în România. BNR anunţă că este disponibilă pe piaţă din 7 iulie 2025
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Este anunţul momentului pentru milioane de români
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii
  • Frate,nu mai plătiți articole în ziare că deveniți penibili. Sunt o mulțime de femei care au funcția de IDM, la Bacău,la Roman, la Suceava, etc. Bravo vouă, e o meserie frumoasă, dar terminați cu frustrările astea și nu mai încercați să dovediți că ați reușit vreo mare performanță. Se știe foarte bine cum se intră în sistemul ăsta de căcat. O zi frumoasă!

    • Subscriu, Mihai! Sistem de cacao…👍 Noroc de fier, ca este este de durata. Altfel, sistemul era in subductie, cu tot cu oameni. Iar la CFR se intra cu PCR, inca de cand mai erau liceele CFR etc. Magarii si marlanii. Se stie.

  • Și cu facultatea cum a rămas?

  • Sunt multe femei impiegat de mișcare pe toate secțiile Regionalei CFR Iași. Frumos și corect ar fi sa le prezentați povestea vieții fiecăreia dintre ele, dacă tot considerați subiectul wooau.Ati avea subiecte pentru articole multe, multe!

  • nu vreau sa va stric fenshuiu’, dar a trecut 8 martie

  • Felicitări doamnei !
    Dar, ca și la CTP Iași, cu vatmanitele, ca sa atragă viitori angajati, asta este o reclama la CFR. Cred ca duc lipsă de personal si acest domeniu.

  • Doamna GAROFA, felicitari, ati dat clasa politicienilor corupti si manjiti din aceasta Tara !

  • In CFR se lucrează cu locomotive mai ,,batrane”de 50 de ani,reparate,chituite samd.Pt infrastructura nu sunt resurse.
    De competenta si starea de sănătate a unor angajați precum doamna depinde securitatea transportului pe calea ferată , adică viata călătorilor.
    Comentatorilor de mai sus le recomand obiectivitate.
    Este foarte adevarat ca suntem sufocati de coruptie dar ,sa stiti ,chiar si asa s au mai ,,strecurat”prin sistemele statului român un 10-15%oameni competenti ,fara șpagă.Le este foarte greu.Confirm.

  • Nu mă miră faptul că ies ziariștii cu articole dinastea. Doamna Garofă merită tot respectul, că se tine de muncă. Dar poate că trebuia să scrieți despre cineva cu carieră și renume, cu realizări deosebite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 iulie 2025
05 iulie 2025