Prima pagină » Local » Carmen Galin biografie: Un an de la moartea marii actrițe ieșene

Carmen Galin biografie: Un an de la moartea marii actrițe ieșene

12 mart. 2021, 12:28,
în Local

Sâmbătă se împlinește un an de când ne-a părăsit marea doamnă a scenei românești Carmen Galin, o actriță din Iași, cu o biografie impresionantă.

Carmen Galin rămâne în memorie pentru rolurile sale din cinematografie. Din 1995, actriţa a ales să se retragă din activitate, dedicându-se unor acţiuni umanitare şi îngrijirii animalelor abandonate.

Ieșirea din viața artistică s-a produs din cauza unei nedreptăți care i s-a făcut. În 1995, Carmen Galin luase un premiu foarte mare la Festivalul „Steaua fără nume“. Premiul consta într-o sumă de bani pe care nu i-a mai primit. În momentul în care s-a dus să întrebe ce se întâmplă, marea actriță a fost tratată foarte urât, transmițându-i-se că nu sunt bani.

Extrem de deranjată de modul în care a fost tratată, aceasta s-a dus pe loc la dirctorul Fănuș Neagu și și-a dat demisia. A decis pe urmă să plece la mare şi de atunci nimeni nu a mai văzut-o jucând pe vreo scenă de teatru din România sau pe vreun platou de filmare.

A continuat să fie la curent cu ce se întâmplă în lumea teatrului şi cinematografiei, dar a refuzat fiecare ofertă primită de a reveni pe platourile de filmare.

Carmen Galin biografie: Provenea dintr-o familei de artiști

Carmen Galin s-a născut pe 14 martie 1946, la Iaşi, în casa în care locuise odinioară Garabet Ibrăileanu. La scurt timp după nașterea acesteia, mama ei a luat-o și au la Bistriţa. Când Carmen Galin avea doi ani, s-au mutat în Cluj Napoca.

Bunicul lui Carmen, Victor Galin, a fost profesor la Belle Arte, în timp ce unchii ei, Baltazar şi Panait, au fost sculptori. Tatăl, fost elev al lui Octav Băncilă, a fost pictor, apoi scenograf. Mătuşa lui Carmen, Elena Galin, era cântăreaţă la Opera Română, iar mama ei era şi ea pasionată de muzică şi de artă, în general.

Provenind dintr-o asemenea familie, Carmen Galin a luat contact cu lumea artistic de mică, mergând frecvent la teatru și la operă.

La Cluj, Carmen a luat lecții de de pian cu marele profesor Ciolacu, iar la revenirea în Iași a început lecţii de balet și pe urmă de gimnastică.

Deși părinții o susținea să de admitere la arhitectură, Carmen era atrasă de ideea de a se face regizor. Până la urmă a ales IATC și a ajuns în clasa profesorului Ion Şahighian, după ce a dat examen la actorie.

În 1967, Carmen Galin a absolvit patru ani mai târziu, ca şefă de promoţie.

Roluri magistrale făcute de Carmen Galin

În anul doi de faculatte, Carmen Galin a debutat pe scena Teatrului Mic din București, iar la 20 de ani a început filmările pentru „Dimineţile unui băiat cuminte“.

După ce a terminat faculattea, a mers la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, după care a aurmat Teatrul Naţional din Cluj Napoca, Teatrul Mic şi la Teatrul Naţional Bucureşti. La Piatra Neamţ a debutat cu rolul lui Şen Te din „Omul cel bun din Seciuan“, în regia lui Andrei Şerban.

Carmen Galin a fost distribuită în general în roluri secundare, dar pe care le-a interpretat magistral. A fost pe rând Sita, surdomuta retardată din „Tănase Scatiu”, Pica, fiica dezaxată a personajului principal din „Bietul Ioanide” sau soţia alcoolică a personajului jucat de Ştefan Iordache în „Petrolul, pruncul şi ardelenii”.

Primul rol principal a fost în „Faleze de nisip”, film interzis de cenzura din acea vreme.

Căsătoria cu Dan Pița

Carmen Galin s-a căsătorit cu regizorul Dan Piţa, cu care a fost căsătorită 20 de ani. Așa cum era de așteptat, pe cei doi i-a unit pasiunea comună pentru regie și artă. Cei doi nu au avut copii, și au fost tratați cu răceală de regimul comunsit, care nu i-a lăsat niciodată să plece amândoi din România la festivaluri de profil.

După Revoluţie, Dan Piţa a decis să-şi refacă viaţa alături de o altă actriţă, în timp ce Carmen Galin a avut timp de 18 a ni o relație cu Dan Schneider, considerat a fi primul milionar român de după căderea regimului lui Ceauşescu. Nefiind oficializată relația dintre cei doi, fiul omului de afaceri a acuzat-o pe actriţă că a încercat să îi fure averea după decesul lui Dan Schneider.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Venitul minim necesar supraviețuirii. Cât ar trebui să câștige pensionarii
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Dezvăluiri bombă! Evenimentele petrecute pe lacul Snagov o distrug pe Anca Alexandrescu. Ce s-a întâmplat între ea și Gigi Becali, cu Gino Iorgulescu martor
Playtech.ro
Ce salariu are un căpitan de aeronavă. Atribuţiile pe care le are comandantul justifică suma
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025