Sâmbătă se împlinește un an de când ne-a părăsit marea doamnă a scenei românești Carmen Galin, o actriță din Iași, cu o biografie impresionantă.
Carmen Galin rămâne în memorie pentru rolurile sale din cinematografie. Din 1995, actriţa a ales să se retragă din activitate, dedicându-se unor acţiuni umanitare şi îngrijirii animalelor abandonate.
Ieșirea din viața artistică s-a produs din cauza unei nedreptăți care i s-a făcut. În 1995, Carmen Galin luase un premiu foarte mare la Festivalul „Steaua fără nume“. Premiul consta într-o sumă de bani pe care nu i-a mai primit. În momentul în care s-a dus să întrebe ce se întâmplă, marea actriță a fost tratată foarte urât, transmițându-i-se că nu sunt bani.
Extrem de deranjată de modul în care a fost tratată, aceasta s-a dus pe loc la dirctorul Fănuș Neagu și și-a dat demisia. A decis pe urmă să plece la mare şi de atunci nimeni nu a mai văzut-o jucând pe vreo scenă de teatru din România sau pe vreun platou de filmare.
A continuat să fie la curent cu ce se întâmplă în lumea teatrului şi cinematografiei, dar a refuzat fiecare ofertă primită de a reveni pe platourile de filmare.
Carmen Galin biografie: Provenea dintr-o familei de artiști
Carmen Galin s-a născut pe 14 martie 1946, la Iaşi, în casa în care locuise odinioară Garabet Ibrăileanu. La scurt timp după nașterea acesteia, mama ei a luat-o și au la Bistriţa. Când Carmen Galin avea doi ani, s-au mutat în Cluj Napoca.
Bunicul lui Carmen, Victor Galin, a fost profesor la Belle Arte, în timp ce unchii ei, Baltazar şi Panait, au fost sculptori. Tatăl, fost elev al lui Octav Băncilă, a fost pictor, apoi scenograf. Mătuşa lui Carmen, Elena Galin, era cântăreaţă la Opera Română, iar mama ei era şi ea pasionată de muzică şi de artă, în general.
Provenind dintr-o asemenea familie, Carmen Galin a luat contact cu lumea artistic de mică, mergând frecvent la teatru și la operă.
La Cluj, Carmen a luat lecții de de pian cu marele profesor Ciolacu, iar la revenirea în Iași a început lecţii de balet și pe urmă de gimnastică.
Deși părinții o susținea să de admitere la arhitectură, Carmen era atrasă de ideea de a se face regizor. Până la urmă a ales IATC și a ajuns în clasa profesorului Ion Şahighian, după ce a dat examen la actorie.
În 1967, Carmen Galin a absolvit patru ani mai târziu, ca şefă de promoţie.
Roluri magistrale făcute de Carmen Galin
În anul doi de faculatte, Carmen Galin a debutat pe scena Teatrului Mic din București, iar la 20 de ani a început filmările pentru „Dimineţile unui băiat cuminte“.
După ce a terminat faculattea, a mers la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, după care a aurmat Teatrul Naţional din Cluj Napoca, Teatrul Mic şi la Teatrul Naţional Bucureşti. La Piatra Neamţ a debutat cu rolul lui Şen Te din „Omul cel bun din Seciuan“, în regia lui Andrei Şerban.
Carmen Galin a fost distribuită în general în roluri secundare, dar pe care le-a interpretat magistral. A fost pe rând Sita, surdomuta retardată din „Tănase Scatiu”, Pica, fiica dezaxată a personajului principal din „Bietul Ioanide” sau soţia alcoolică a personajului jucat de Ştefan Iordache în „Petrolul, pruncul şi ardelenii”.
Primul rol principal a fost în „Faleze de nisip”, film interzis de cenzura din acea vreme.
Căsătoria cu Dan Pița
Carmen Galin s-a căsătorit cu regizorul Dan Piţa, cu care a fost căsătorită 20 de ani. Așa cum era de așteptat, pe cei doi i-a unit pasiunea comună pentru regie și artă. Cei doi nu au avut copii, și au fost tratați cu răceală de regimul comunsit, care nu i-a lăsat niciodată să plece amândoi din România la festivaluri de profil.
După Revoluţie, Dan Piţa a decis să-şi refacă viaţa alături de o altă actriţă, în timp ce Carmen Galin a avut timp de 18 a ni o relație cu Dan Schneider, considerat a fi primul milionar român de după căderea regimului lui Ceauşescu. Nefiind oficializată relația dintre cei doi, fiul omului de afaceri a acuzat-o pe actriţă că a încercat să îi fure averea după decesul lui Dan Schneider.