Carmen Brumă a vorbit la Antena 3 despre cele mai comune greșeli pe care le fac oamenii în perioada postului și care duc la acumularea de kilograme în plus. Iată la ce trebuie să fie toată lumea atentă.
„În perioada de Post există foarte multe persoane care se îngrașă. În mare, cele mai comune greșeli se referă la excesul de carbohidrați. Toată lumea întreabă despre un produs dacă este de post, dar nu întreabă ce conține. Dacă conține o tonă de zahăr, grăsimi hidrogenate.” a precizat Carmen Brumă
„Pentru că proteinele de origine vegetală nu au un grad de sațietate atât de ridicat, o altă greșeală la care se ajunge este ciugulitul. Cei mai mulți dintre cei care țin post, ciugulesc tot timpul: câte un covrigel, un pufulete, un cornulet de post. Și nu estimează corect numărul de calorii și ajung, evident, să se îngrașe. Neavând niște mese foarte clare, mănâncă mult peste necesarul lor caloric. Deci stop ciuguleală. Cam patru ore între o masă și cealaltă.
Mai există obiceiul de a ține post negru până după apusul soarelui. Problema este că după apusul soarelui se întâmplă o masă mult prea copioasă. Un exces alimentar. Mănânci tot ce ai fi mâncat pe parcursul zilei. Aici soluția este ori să iei o masă foarte ușoară. Sau să ții pstul negru până a două zi dimineață.
Mai este și cantitatea de ulei pe care de obicei o punem fără măsură.”
Mihaela Bilic, despre alimentele permise în timpul postului
Mihaela Bilic, medic nutriționist, a vorbit la Antena 3 despre alimentele permise în timpului postului, dar și la masa de Paște. Aceasta este de părere că avem nevoie să luăm o pauză de la mâncare, ca să ne bucurăm din nou de ea şi să o preţuim.
Medicul nutriționist i-a dat dreptate Înalpreasfințitului Teodosie, atunci când a precizat că fructele de mare nu sunt de post. Ea consideră că i se pare o ipocrizie să ținem post și să mâncăm fructe de mare care, în esență, sunt niște ființe. Unele alimente trebuie să lipsească în timpul postului, pentru ca „bucuria redescoperirii lor la masa de Paşte şi în zilele ce vor urma, să fie plenară”, a mai spus medicul.
„Mă bucur că a fost tranşată povestea asta cu fructele de mare. Şi mie mi se pare o ipocrizie să spunem că ţinem post şi să ne îndestulăm, cum zicea şi preotul (n.r. ÎPS Teodosie) despre aceste produse, care categoric, sunt nişte produse de origine animală, adică, ideea postului este să ne fie foame, să ne lipsească aceste alimente, astfel încât, bucuria redescoperirii lor la masa de Paşte şi în zilele ce vor urma, să fie plenară.
„Avem nevoie să luăm o pauză de la mâncare, ca să ne bucurăm din nou de ea şi să o preţuim”
(…) Cum spuneau bătrânii noştrii, Paştele trebuie să fie fudul. Crăciunul este sătul. Deci, de Paşte mâncăm tot ce înseamnă frunze din piaţă, că sunt pieţele pline de culoare şi de toate crudităţile ce în perioada asta sunt perfecte. Au gustul acela de trezire la viaţă.”, a precizat medicul nutriționist.