Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Cariera politică a lui Iuliu Maniu în Imperiul Austro-Ungar
Cariera politică a lui Iuliu Maniu în Imperiul Austro-Ungar

Cariera politică a lui Iuliu Maniu în Imperiul Austro-Ungar

23 feb. 2020, 10:22,
în Cultural

Cariera politică a lui Iuliu Maniu în Imperiul Austro-Ungar. Maniu şi-a început cariera politică în cadrul Partidului Național Român din Transilvania. În 1897, la numai 24 de ani, în comitetul de conducere al PNR.

A fost ales ca deputat de Vințu de Jos, comitatul Albă, în Parlamentul din Monarhia Austro-Ungara în 1906. Primul său discurs în Dieta de la Budapesta a avut loc pe 22 mai 1906. Acolo a reuşit să se impună datorită curajului şi intransigenței.

Iuliu Maniu a fost încorporat în Armata Comună austro-ungară și trimis pe frontul italian. A fost demobilizat în 1918, întorcându-se la Arad.

Cariera politică a lui Iuliu Maniu în Imperiul Austro-Ungar

Alături de Gheorghe Pop de Băsești și Ștefan Cicio-Pop, Iuliu Maniu a participat hotărâtor la pregătirea unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat. Toţi cei menţionaţi fiind adevărate personalităţi ale Partidul Național Român din Ungaria și Transilvania.

După întoarcerea din Italia, Maniu a fost trimis la Viena pentru a negocia drepturile minorității române din Transilvania, înființând, la 30 octombrie 1918, la Viena, Consiliul Național al Românilor din Transilvania.

Imediat după întoarcerea sa la Arad din 14 noiembrie 1918 a pus capăt negocierilor dintre CNR și Oszkár Jászi. A decis ruperea Transilvaniei de Austro-Ungaria, spre unire cu restul teritoriilor românești (Vechiul Regat).

Iuliu Maniu s-a numărat între organizatorii Marii Adunări de la Albă Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României.

În cuvântarea pe care a ținut-o cu ocazia Adunării naționale de la Albă Iulia, Maniu a spus: „Privim în înfăptuirea unității noastre naționale ca la un triumf al libertății românești”.

Pe 2 decembrie 1918 a fost ales în funcția de ministru-prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcție echivalentă cu cea de guvernator, îndeplinind, totodată, și funcția de ministru de interne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`