Prima pagină » Turism » Drumetii » Cariera de zgura vulcanica Racos
Cariera de zgura vulcanica Racos

Cariera de zgura vulcanica Racos

02 dec. 2012, 22:22,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:11048;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

Undeva in nordul judetului Brasov se gaseste imensa Cariera de Zgura Vulcanica din Racos, declarata rezervatie geologica. Acest loc este considerat o importanta atractie turistica a locului, intrucat impresioneaza prin peisajele inedite regasite in acest labirint de piatra.

Zona in care se gaseste cariera a fost declarata rezervatie naturala in anul 2005, intinzandu-se pe o suprafata ce masoara aproape 100 hectare. Panoramele intalnite aici sunt incantatoare si ofera posibilitatea amatorilor de arta fotografica de a surprinde din toate unghiurile aspectele speciale ale acestui complex geologic. Cei curiosi de cum arata acest loc trebuie sa stie ca pot ajunge foarte usor la Racos, existand mai multe cai de acces. Una dintre cele mai folosite si mai cunoscute rute este cea dinspre Brasov spre Sighisoara, reprezentata de drumul european E60. Inainte de a ajunge la Rupea, exista o ramificatie, unde indicatoarele arata directia ce trebuie urmata spre satul Bogata. Dupa acesta, se vor traversa satele Dopca si Mateias, iar dupa ce se va trece Oltul, drumul ce va trebui se continua in partea dreapta, spre localitatea Racos.

Cariera de zgura vulcanica Racos reprezinta o dovada vizibila a celor mai recente activitati vulcanice care au avut loc in Muntii Persani. Aici a existat in trecut un crater al unui fost vulcan, din care o perioada foarte indelungata s-a exploatat zgura. Complexul geologic este alcatuit din trei cariere, unde se exploatau in trecut bazaltul si scoria bazaltica, columnele de bazalt ramase aici atingand aproape 15 metri inaltime. Pe intreaga lor suprafata, carierele prezinta o discontinuitate de culori si forme, ce impresioneaza prin frumusetea si dimensiunile impunatoare. Foarte aproape se gaseste un lac, de aproximativ 10 metri lungime, format in urma topirii zapezii si a precipitatiilor. Acest loc merita cu singuranta o vizita, in special pentru peisajele neobisnuite pe care le prezinta si mai ales pentru Castelul Sükösd-Bethlen din localitatea Racos. De asemenea, cei care trec pe aici au o multime de alternative in ceea ce priveste activitatile turistice ce pot fi desfasurate. Pot fi vizitate Cetatea Rupea, aflata la aproximativ 19 km distanta de Racos, Baile Homorod sau Biserica Fortificata – Cetatea Viscri.

Sursa: turismland.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025