Prima pagină » Stiri si curiozitati » Carența de calciu la tomate. Cum se manifestă, din ce cauze apare și cum poate fi combătută?

Carența de calciu la tomate. Cum se manifestă, din ce cauze apare și cum poate fi combătută?

30 aug. 2022, 15:02,
în Stiri si curiozitati

Carența de calciu la tomate se află pe lista celor mai frecvente dereglări fiziologice, care își pune amprenta asupra producției de roșii. Iată cum se manifestă, din ce cauze apare și cum poate fi combătută.

Carența de calciu la tomate este generată de lipsa de apă, care se află în strânsă legătură cu temperaturile ridicate. Această afecțiune, care apare adesea la roșii, este din ce în ce mai întâlnită în ultimii ani, ca urmare a schimbărilor climatice și a creșterii constante a temperaturilor. Mai mult, lipsa de calciu la tomate este o problemă des întâlnită în grădinile fertilizate cu gunoi de grajd.

De regulă, carența de calciu își face simțită prezența în momentul în care roșiile ajung la o treime sau la jumătate din dezvoltarea normală.

rosii care rpezinta carenta de calciu

Carența de calciu la tomate este generată de lipsa de apă, care se află în strânsă legătură cu temperaturile ridicate.

Primele semne de carență de calciu la tomate și cauze frecvente

Atunci când roșiile au carență de calciu, acestea se opresc din creștere și se coc prematur. În plus, prezintă mici pete negre, care favorizează apariția ciupercilor și stricarea fructelor, în special când există condiții de umiditate crescută.

Carența de calciu poate încuraja apariția infecțiilor fungice sau bactericide, fapt pentru care este recomandată tratarea acesteia, pentru a salva cultura de tomate.

Așa cum am menționat, lipsa de calciu este determinată de condițiile climatice secetoase, dar și de cultivarea plantelor pe soluri argiloase.

De asemenea, și fertilizarea excesivă cu azot, mai ales cu azot amoniacal, poate să împiedice tomatele să absoarbă necesarul de calciu. Nici fertilizarea excesivă cu gunoi de grajd nu este indicată, deoarece poate duce la crearea unui număr mare de lăstari cu frunze, care pot consuma calciul de care au nevoie fructele. Prin urmare, fertilizarea excesivă, indiferent de natura ei, poate conduce la o creștere a concentrației sărurilor din sol, fapt care nu permite absorbția corectă a calciului.

O altă cauză a lipsei de calciu este irigarea excesivă, care are loc după o perioadă de secetă prelungită.

rosii care rpezinta carenta de calciu

Carența de calciu poate încuraja apariția infecțiilor fungice sau bactericide, fapt pentru care este recomandată tratarea acesteia, pentru a salva cultura de tomate.

Cum poate fi combătută carența de calciu la roșii?

Prevenția este cel mai eficient tratament în ceea ce privește carența de calciu la tomate. Astfel că, ai mare grijă ca solul să nu fie unul dur, tare, argilos și asigură, din timp, lucrările de prasila, care să mențină solul aerat și să ofere condiții pentru dezvoltarea adecvată a sistemelor radiculare, scrie cumsa.ro.

Totodată, ar fi bine să asiguri un sistem de irigare prin picurare, care să furnizeze necesarul zilnic de apă, în special în perioadele în care temperaturile sunt crescute. Poți utiliza și plase de umbrire, care să limiteze evapotranspirația plantelor.

Eficientă în prevenirea carenței de calciu este și mulcirea. Aceasta se realizează cu folie neagră în timpul primăverii, când solul este rece și cu folie albă sau argintie, vara și toamna. Mulciul acţionează ca un strat de izolaţie termică la nivelul solului, împiedicând supraîncălzirea acestuia în zilele caniculare, dar şi îngheţurile timpurii toamna sau cele târzii primăvara.

În final, este necesară menținerea unui pH al solului la valoarea de 6,6.

rosii care rpezinta carenta de calciu

Prevenția este cel mai eficient tratament în ceea ce privește carența de calciu la tomate.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`