Recent, britanicii au făcut un studiu privind eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi AstraZeneca. Concluzia lor a fost ca cele două seruri de imunizare oferă o protecţie de peste 90% împotriva riscului de spitalizare pentru persoanele infectate cu varianta Delta a coronavirusului, potrivit unui studiu britanic. Haideți să vedem care vaccin este mai eficient împotriva coronavirusului: Pfizer sau AstraZeneca.
Studiul a fost organizat de Public Health England (PHE) şi a avut în vedere gradul de eficacitate . Din câte se pare, Pfizer ar asigura imunitate în proporţie de 96%, iar AstraZeneca, de 92% când vine vorba de varianta Delta a coronavirusului.
Eficacitate dovedită la vaccin: Pfizer sau AstraZeneca
În perioada 12 aprilie – 4 iunie, 14.019 persoane au contractat varianta Delta şi numai 166 au avut nevoie de spitalizare. Autorii studiului au subliniat că “este vorba despre rezultate comparabile cu eficacitatea vaccinurilor în ceea ce priveşte evitarea spitalizărilor asociate variantei Alfa”, detectată la sfârşitul anului 2020 în Anglia, potrivit Agerpres.
“Această dovadă de eficacitate a celor două doze împotriva noilor variante arată faptul că este crucial ca oamenii să se vaccineze cu a doua doză”, a menţionat ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock. Conform spuselor acestuia, campania de vaccinare din Marea Britanie “a salvat deja mii de vieţi”.
Care vaccin este mai eficient: Pfizer sau AstraZeneca? O precedentă analiză realizată de PHE a arătat că cele două doze ale vaccinurilor Pfizer şi AstraZeneca îi protejează pe oameni la fel de eficient de varianta Delta ca şi de varianta Alfa, însă acest lucru nu se întâmplă în cazul administrării unei singure doze.
Mary Ramsay, coordonatoare a departamentului de vaccinare din cadrul PHE, spune că “este absolut vital ca oamenii să primească ambele doze imediat ce acestea le sunt propuse, pentru a obţine o protecţie maximală împotriva tuturor variantelor existente şi emergente”.
Marea Britanie este ţara cea mai afectată de pandemie din Europa, înregistrând aproape 128.000 de decese. În acest moment, dominantă este varianta Delta, mult mai contagioasă decât varianta Alfa, în Marea Britanie.
Conform unor statistici, în jur de 80% din adulţii din Marea Britanie au primit deja cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19 şi 57% dintre rezidenţii adulţi au fost vaccinaţi cu ambele doze.
Ce să faci dacă te simţi rău
Te simţi ca şi cum ai fi răcit? Ai frisoane, febră şi te dor muşchii? Ţi-ai pierdut gustul şi mirosul? Nu intra în panică. E posibil să fie o răceală, dar, în acelaşi timp, şi să fi contractat coronavirus. Ce ai de făcut? Dacă nu te simţi foarte rău, te poţi trata acasă, conform sfaturilor medicului de familie. Pentru orice eventualitate, îţi poţi face un test PCR, ca să vezi dacă ai sau nu covid.
Ţine cont şi de următoarele lucruri, pentru a trece mai uşor prin boală:
- hidratează-te. Asigură-te că, pe parcursul zilei, consumi suficiente lichide. Pot fi: ceaiuri, supe, sucuri naturale, apa cu lămâie;
- introdu în alimentaţie ructe şi legume cu multă vitamina C;
- separă-te de restul persoanelor care locuiesc împreună cu tine;
- odihneşte-te cât mai mult;
- nu lua antibiotice. Nu sunt eficiente nici în caz de covid, nici pentru răceală ori gripă. Antibioticele se administrează numai la recomandarea medicului, în caz de infecţie;
- optează, cel mult, pentru paracetamol;
- asigură-te ca iei tratamentul prescris pentru afecțiunile de care suferi. Spre exemplu, dacă ai probleme cu rinichii ori suferi de diabet, nu neglija. Poți apela și la remedii naturiste, dar ai grijă ca și medicamentele recomandate de doctori să le ai alături;
- renunță la dietă, dacă te simți rău sau chiar ai covid. Regimul hipocaloric nu te ajută să treci ușor peste boală. Dimpotrivă, îți slpbește organismul și mai mult.