Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Care sunt valorile normale pentru glicemie la copiii si adultii cu diabet
Care sunt valorile normale pentru glicemie la copiii si adultii cu diabet

Care sunt valorile normale pentru glicemie la copiii si adultii cu diabet

14 apr. 2017, 19:03,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:72794;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Diabetul este o afectiune complexa în care corpul nu asimileaza corespunzator alimentele. Alimentele consumate sunt transformate în glucoza la nivelul stomacului si intestinului. Glucoza ajunge în sange, care apoi o transporta catre toate celulele corpului, iar pentru a ajunge în interiorul lor este nevoie de insulina (un hormon generat de pancreas).

În interiorul celulei, zaharul este folosit pentru generarea de energie celulara. Daca pancreasul nu genereaza suficienta insulina sau celulele nu reactioneaza corespunzator la aceasta, apare diabetul. Conform recomandarii Asociatiei Americane a Diabeticilor, glucoza din sange trebuie sa fie între 80 si 120 miligrame pe decilitru între mese sau cand postim. Daca glucoza din sange este în afara acestor valori atunci apare diabetul.

Daca suferi de diabet, este esential sa stii care este glicemia normala la adulti, în cazul acestui diagnostic. Astfel îti vei putea monitoriza corect nivelul glucozei din sange si vei reduce riscul aparitiei unor complicatii.

Semne ca glicemia ta este ridicata. Iata ce alimente te ajuta sa o inversezi

La diabetici, glicemia normala la adulti sau copii difera de glicemia considerata normala în cazul unor persoane sanatoase. De aceea, este esential sa ai mereu grija la valorile indicate de glucometru. Daca neglijezi nivelul glicemiei, creste foarte mult riscul unor complicatii: boli cardiovasculare, boli renale si chiar afectiuni ale nervilor, inclusiv la nivelul ochilor.

Glicemia normala la adultii cu diabet difera de valorile normale pentru copii, adolescenti sau gravide. În tabelele urmatoare vezi unde trebuie sa te încadrezi tu si cei dragi, daca suferiti de diabet. Trebuie sa stii ca atata timp cat valorile glicemiei sunt tinute sub control prin dieta si tratament, nu vor aparea probleme.

Glicemia normala la adulti difera si în functie de orele din zi si daca ai mancat sau nu. În tabelul de mai jos vezi care sunt valorile normale pentru un adult diabetic. Pe stomacul gol, glicemia trebuie sa fie sub 100 mg/dL, la 1-2 ore dupa masa trebuie sa fie sub 180, iar la culcare între 100 si 140.

Pentru copiii cu diabet care au între 6 si 12 ani, glicemia trebuie sa fie între 80 si 180 pe stomacul gol, iar la culcare între 100 si 180. În cazul adolescentilor, aceste valori trebuie sa fie putin mai scazute, dupa cum se poate observa în tabel. Foarte important este si nivelul glicemiei înainte de a face miscare.

4 probleme de sanatate semnalate de caderile de glicemie

La copiii mai mici, sub 6 ani, care sufera de diabet, valorile normale ale glicemiei oscileaza foarte mult, iar parintii trebuie sa stie acest lucru. Astfel, pe stomacul gol glicemia copilului trebuie sa fie de cel mult 100 mg/dL, însa înainte de culcare poate ajunge si la 200.

O situatie mai delicata apare în cazul femeilor însarcinate care au diabet. Aceasta afectiune a mamei poate duce la complicatii grave, care vor afecta copilul din pantece, de aceea trebuie si mai mare atentie pentru a controla nivelul glicemiei si a atinge valorile tinta.

În cazul în care femeia avea diabet înainte de a ramane însarcinata, în timpul sarcinii valoarea glicemiei nu trebuie sa treaca de 99 pe stomacul gol si de 129 la 1-2 ore dupa masa. În cazul în care diabetul a fost dobandit în timpul sarcinii, valorile trebuie sa fie mai mici: sub 96 pe stomacul gol si sub 120 dupa masa.

Aceste valori sunt prezentate ca recomandari generale, de aceea este esential sa discuti cu medicul tau si sa urmezi sfaturile lui, pentru ca fiecare pacient este unic si tratamentul trebuie personalizat. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *