Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Care sunt valorile normale ale glicemiei si cand trebuie sa mergi urgent la medic
Care sunt valorile normale ale glicemiei si cand trebuie sa mergi urgent la medic

Care sunt valorile normale ale glicemiei si cand trebuie sa mergi urgent la medic

22 iun. 2017, 19:19,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:74486;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Glicemia variaza în decursul zilei, de aceea este masurata de obicei prin teste de sange facute pe stomacul gol. Asta înseamna ca analizele se fac dimineata, înainte de masa, regula fiind sa nu consumi alimente sau alte bauturi în afara de apa timp de cel putin 8 ore.

Analizele de glicemie trebuie facute anual, chiar daca esti o persoana sanatoasa, care nu sufera de diabet. Desigur, trebuie sa mergi la medic pentru interpretarea analizelor, dar un tabel cu valori normale glicemie te poate ajuta sa vezi chiar tu în ce situatie te afli si daca exista vreun risc sa ai diabet.

Valori normale glicemie pe stomacul gol

Astfel, pe nemancate, glicemia unui adult sanatos trebuie sa fie cuprinsa între 72 si 108 mg/dL. Un nivel al glicemiei mai mic de 70 trebuie sa te îndrume la medic pentru consultatie. Iar daca ai glicemia sub 50 mg/dL, riscul de hipoglicemie este foarte mare si trebuie sa mergi de urgenta la medic, pentru investigatii suplimentare.

9 factori de risc pentru diabet

De asemenea, daca glicemia este peste 215 mg/dL înseamna ca suferi de diabet, de aceea trebuie sa mergi la consultatie cat mai repede posibil.

Daca stii deja ca esti diabetic, avem aici mai multe tabele cu valori pentru adulti, copii, adolescenti sau gravide ce sufera de diabet.

Valorile cuprinse între 120 si 180 mg/dL pe stomacul gol sunt considerate la limita, adica au un risc mediu, probabil esti în faza de pre-diabet si trebuie sa îti faci mai des analizele, ca sa vezi cum evolueaza. O glicemie care trece de 300 mg/dL este urgenta medicala si trebuie sa mergi imediat la un cabinet.

Nivelul glicemiei variaza la o persoana sanatoasa pe durata unei zile, în functie de alimentatie. Însa aceste valori nu trebuie sa fie foarte mari nici chiar dupa o masa copioasa. Astfel, limita considerata normala la un adult este de 140 mg/dL dupa ce a mancat, iar între mese în jur de 125 mg/dL.

Valori normale glicemie la diabetici si la persoanele sanatoase

De ce este testata de obicei glicemia pe stomacul gol? În lipsa hranei, organismul secreta un hormon numit glucagon, care creste nivelul glucozei din sange. Daca nu suferi de diabet, atunci corpul tau va produce insulina, pentru a reduce nivelul glucozei. Daca esti însa diabetic, atunci glicemia masurata va fi mai mare, pentru ca organismul tau nu poate produce insulina, sau este rezistent la insulina produsa de pancreas. Iata de ce aceste teste de sange pot stabili cu mare acuratete daca suferi sau nu de diabet.

Astfel, daca la un adult sanatos glicemia pe stomacul gol este în jur de 100 mg/dL, la o persoana cu diabet este peste 126 mg/dL, iar în stadiul de pre-diabet este cuprinsa între 101 si 126 mg/dL, scrie platforma Diabates.co.uk.

9 lucruri infricosatoare despre diabet pe care fiecare trebuie sa le stie

Cum se face testul de sange? Este foarte simplu. Glicemia poate fi testata dintr-o singura picatura de sange, care se recolteaza din varful degetului. Însa daca îti faci mai multe analize si vrei sa stii, de exemplu, si nivelul colesterolului, atunci sangele va fi luat din vena, nu din deget.

Testarea prin picatura de sange luata din deget permite o analiza mult mai rapida, cu rezultatul citit pe loc si poate fi repetata de mai multe ori, la nevoie, pe durata unei singure zile. Aceasta metoda este folosita de diabetici, pentru ca ei trebuie sa-si verifice glicemia de mai multe ori pe durata unei zile, ca sa-si poata administra corect tratamentul necesar. Ca sa evite acest disconfort, diabeticii pot folosi senzori pentru monitorizarea glicemiei, un senzor recomandat fiind Dexcom G4.

sursa:ehealthromania.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`