Care sunt valorile normale ale colesterolului. Nu putem trăi fără el, însă atunci când depășește anumite valori pot apărea probleme de sănătate. Colesterolul este un tip de grăsime produs de ficat și care asigură buna funcționare a organismului. Așadar, nivelul acestuia trebuie ținut sub control, altfel poate cauza boli cardiovasculare.
Colesterolul, această substanță cu o consistență ceroasă, se regăsește în sânge. Cele trei componente ale colesterolului total sunt trigliceridele, colesterolul bun (HDL) și colesterolul rău (LDL). Cel mai adesea, creșterea colesterolului rău – LDL – are loc în urma unei alimentații dezechilibrate. Iar colesterolul mărit este principala cauză a bolilor cardiovasculare.
Care sunt valorile normale ale colesterolului
Trebuie reținut că un nivel crescut al colesterolului nu produce simptome. Așadar, persoana în cauză nu știe că poate risca o boală cardiovasculară. Astfel, pentru a afla care sunt valorile colesterolului trebuie făcute anumite analize de sânge. Acest set de analize furnizează rezultate pentru colesterolul total, colesterolul LDL, colesterolul HDL și trigliceridele.
Dar iată care sunt valorile normale ale colesterolului:
– În cazul colesterolului total, valoarea normală este până la 200 mg/dcl. Are o valoare la limită când se situează între 201 și 240 mg/dcl, iar când depășește, are o valoare de risc.
– Pentru colesterolul HDL, valoarea normală este peste 60 mg/dcl. Dacă se situează în intervalul 40-59 mg/dcl, atunci avem o valoare la limită. Când este sub 40 mg/dcl, avem o valoare de risc. În această situație, există un risc ridicat de boli cardiovasculare. Nivelul colesterolului HDL poate fi ridicat prin exerciții fizice, pierderea în greutate și renunțarea la fumat.
– colesterolul LDL are o valoare normală când este sub 100 mg/dcl și o valoare bună în intervalul 100-129 mg/dcl. Când este între 130-159 mg/dcl are o valoare la limită, iar între 160-189 mg/dcl, avem valoare de risc. Atunci când depășește 190 mg/dcl, avem valoare de risc crescut.
– Pentru trigliceride, valoarea normală este de până la 150 mg/dl, dacă vrei să ai inima sănătoasă. Vestea bună este că nivelul trigliceridelor se poate optimiza prin sport și regim alimentar. Atenție! Atunci când ai o valoare mare a trigliceridelor nu trebuie să bei deloc alcool.
Ce rol are colesterolul
Colesterolul asigură buna funcționare a organismului atât timp cât nu depășește limitele normale. Astfel, una dintre cele mai importante funcții ale colesterolului este sinteza hormonilor sexuali. Totodată, contribuie la producția de hormoni și la reglarea fertilității.
De asemenea, are un rol important în protejarea celulelor. Cand nivelul acestuia crește sau când scade, celulele nu mai pot produce energie. Nu în ultimul rând, colesterolul sprijină procesul de digestie și contribuie la producerea bilei. Totodată, are și un important rol antioxidant și contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar.
Cum prevenim creșterea colesterolului
Alimentația are un rol foarte important în menținerea unui nivel optim al colesterolului. Așadar, pentru a preveni creșterea acestuia, trebuie să mănânci cât mai sănătos. Este recomandat ca dieta ta să conțină cât mai multe fructe și legume, iar cantitatea de sare să fie redusă.
Totodată, e bine să limitezi cantitatea de alimente ce conțin grăsimi de origine animală și să menții o greutate corporală optimă. De asemenea, dacă fumezi, ar fi bine să renunți la acest obicei nesănătos și să reduci consumul de alcool. Nu în ultimul rând, trebuie redus nivelul de stres din corp. Și ar trebui să faci cât mai multă mișcare, dar zilnic, nu ocazional.
Și dacă tot am aflat care sunt valorile normale ale colesterolului, iată și principalii factori de risc pentru cresterea colesterolului:
– fumatul,
– ereditatea,
– diabetul zaharat de tip 2,
– boala arterială periferică,
– hipertensiunea arterială,
– vârsta (45 de ani la bărbați și 55 de ani la femei).