Una dintre marile dileme pentru românii care călătoresc în Europa e că nu știu care sunt Țările de Jos, o situație care a început să dea tot mai multe bătăi de cap după ce Olanda și-a preluat, practic, această denumire.
Chiar și așa, trebuie precizat din start că indiferent de situație, mulți români adoră, în continuare, să călătorească în zona respectivă.
Olanda este o țară remarcabilă din Europa de Vest. Țările de Jos au 98% din granițele sale în Europa continentală și un mic procent în teritoriile insulare autonome din Caraibe. Țara este cunoscută pentru frumusețea naturală, de la parcuri și grădini naționale, mori de vânt pitorești, canale romantice, orașe istorice, dar și pentru o bogată moștenire culturală.
Care sunt Țările de Jos și de ce se numesc așa
În principiu, când vorbim despre Ţările de Jos ca regiune, vorbim despre o regiune ce cuprinde Belgia, Olanda şi Luxemburg. Însă, cum în majoritatea limbilor romanice denumirea de „Ţările de Jos” este folosită în mod specific doar pentru ţara denumită oficial astfel, respectiv Olanda, trebuie precizat că multă lume foloseşte mai degrabă denumirea de Benelux, pentru regiunea care cuprinde Belgia, Olanda şi Luxemburg, pentru a exista o diferenţiere.
În vremuri de mult apuse, termenul de Ţările de Jos se folosea pentru ţările din regiunea joasă a deltelor râurilor Rin, Scheldt și Meuse, cuprinzând, de-a lungul timpului, inclusiv teritorii istorice precum Ţările de Jos Burgunde sau domenii habsburgice. De asemenea, este interesant și momentul în care România a intrat în Uniunea Europeană.
Benelux a reprezentat, iniţial, o uniune economică alcătuită din Belgia, Olanda şi Luxemburg. Uniunea a fost inaugurată, în principiu, după Al Doilea Război Mondial şi iniţial a purtat denumirea de Uniunea Vamală a Beneluxului, denumire care s-a transformat în Uniunea Economică a Beneluxului în 1960.
Din 2020, după ce Olanda şi-a schimbat, practic, denumirea în Ţările de Jos, s-a decis utilizarea tot mai des a denumirii de Benelux pentru regiunea respectivă, alcătuită din Olanda, Belgia şi Luxemburg, astfel încât să nu mai existe dileme legate de utilizarea denumirii de Ţările de Jos, ca regiune, şi Ţările de Jos, ca ţară.
Ce să vizitezi în Olanda?
Amsterdam este probabil prima oprire pentru oricine vizitează Olanda și pe bună dreptate. Dar există mult mai mult de explorat în această țară mică decât capitala sa.
Giethoorn, numit și „Veneția Olandei,” această localitate cu ferme cu acoperiș de paie și poduri de lemn poate fi explorată fie pe piste pentru biciclete, fie pe canale, fie cu barca, fie patinând pe gheață în lunile de iarnă înghețată.
La aproximativ 8 kilometri nord de Amsterdam, regiunea Beemster este un exemplu de polder olandez, o bucată plată de teren agricol verde format prin drenarea unui corp de apă.
Pe lângă semnificația sa culturală, la fel de semnificativă ca acea căsuță de pe bancnota de 10 lei din țara noastră (Beemster a fost declarat sit UNESCO în 1999), Beemster Polder este un peisaj superb, cu mici canale, mori de vânt și câmpuri verzi și luxuriante. Oprește-te la Middenbeemster, care, ca majoritatea orașelor din țară, este de un farmec imposibil de ignorat.
Insula Texel este cea mai mare și cea mai populată dintre insulele Friziene de Vest, cunoscute și sub numele de Insulele Wadden, datorită amplasamentului lor în Marea Wadden.
Insula are peisaje diferite de orice altceva de pe continent, inclusiv dune nisipoase, mlaștini sărate pline cu levănțică și plaje aliniate cu căbănuțe de lemn. În Olanda, lalelele sunt folosite și la aperitiv în unele salate. Există chiar și vin făcut din lalele.
Acum că știi care sunt Țările de jos, trebuie să mai știi că în Olanda sunt peste 1,5 milioane de vaci care produc anual mai mult de 10 miliarde de litri de lapte.