Prima pagină » Actualitate » Care sunt țările cu cel mai bun nivel de trai. Pe ce loc se află România

Care sunt țările cu cel mai bun nivel de trai. Pe ce loc se află România

25 mart. 2024, 14:00,
în Actualitate

Multe persoane sunt dornice să afle care sunt țările cu cel mai bun nivel de trai. Indicele Dezvoltării Umane al ONU este o metodă eficientă de măsurare a dezvoltării țărilor, după PIB. Statisticile arată că Elveția este în fruntea clasamentului pentru al doilea an consecutiv. Iată pe ce loc se află România.

Care sunt țările cu cel mai bun nivel de trai

Indicele Dezvoltării Umane măsoară progresul aspectelor sociale, speranța de viață, școlarizarea cetățenilor și venitul brut pe persoană. În fruntea clasamentului când vine vorba de țările cu cel mai bun nivel de trai se află Elveția.

Scoruri foarte mari au și alte țări din Europa de Vest, cum sunt Norvegia, Islanda, Danemarca, Suedia, Germania, Irlanda sau Țările de Jos. Însă țări precum Peru, Columbia, Libia și Liban au făcut puține progrese față de 2019. România se situează în prima jumătate a clasamentului în funcție de IDU, ocupând locul 53. Pe ultimele locuri se află Somalia, Sudanul de Sud și Republica Centrafricană.

Un alt studiu arată și care sunt cele mai scumpe țări din Euuropa. Pe listă se află Elveția, Islanda, Norvegia, Danemarca, Luxemburg, Irlanda, Franța, Austria, Finlanda, Olanda și Germania.

O altă schimbare la nivel european vizează și banii cash. Elveția nu vrea să renunțe la bancnote și monede, indică un sondaj recent al băncii centrale, în ciuda fenomenului care nu mai poate fi oprit, creșterea aplicațiilor de plată mobilă. Analiștii economici sunt de părere că numerarul nu va dispărea atât de ușor, chiar dacă banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii. Acceptarea și păstrarea banilor fizici a devenit o temă politică în Elveția, unde bancnotele au fost în mod tradițional populare chiar și pentru achiziții mari, cum ar fi mașinile.

Prin referendum, elvețienii ar putea vota stabilirea prin Constituție a unei „cantități suficiente” de bani lichizi în circulație. Asta ar însemna obligarea comercianților de a accepta plata cu bani cash, după ce tot mai mulți operatori economici au început să permită plata doar cu cardul, cu telefonul mobil sau prin transferuri pe aplicații.

Orașul din România cu cele mai scumpe locuințe

Deși țara noastră se află la mijlocul clasamentului când vine vorba de nivelul de trai, există câteva orașe carre oferă cetățenilor un nivel de trai ridicat, dar și prețuri pe măsură. De exemplu, cei care vor să își cumpere o locuință trebuie să știe că prețurile apartamentelor au crescut în luna februarie, Clujul și Brașovul fiind cele mai scumpe orașe din țară, urmate de București și Constanța, care se apropie tot mai mult de nivelurile din Capitală, dar campioana scumpirilor în a doua lună a anului este Oradea care a depășit așteptările analiștilor.

La polul opus, cu prețurile cele mai accesibile la locuințe este Timișoara. Prețurile sunt accesibile, fiind raportate la veniturile locuitorilor. Scumpiri semnificative a înregistrat și Brașovul. Dacă în luna februarie a anului 2023, apartamentele se vindeau cu 1.580 euro/mp, în luna februarie a acestui an prețul a sărit la 1.815 euro/mp.

Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 noiembrie 2024
20 noiembrie 2024