E important să știi care sunt sursele din care îți poți lua estrogen natural la menopauza pentru că funcțiile acestuia sunt nenumărate, de la reglarea tractului urinar și a sistemului cardiovascular și până la menținerea densității osoase și a sănătății pielii și a părului. Un remediu natural împotriva simptomelor de la menopauză îl constituie alimentele bogate în estrogen.
Menopauza este o etapă firească în viața oricărei femei, ce marchează sfârșitul perioadei de fertilitate, în care aceasta poate procrea. Vârsta de la care apare menopauza diferă de la caz la caz, însă în medie aceasta se instalează în jurul vârstei de 50 de ani.
Care sunt sursele de estrogen natural, esențiale la menopauză
După 45 de ani, femeile se apropie de menopauză și au nevoie de compensarea pierderilor de estrogen prin alimentație. Estrogenul este responsabil pentru dezvoltarea trăsăturilor feminine de natură sexuală și este produs, în mare parte, de ovare. Ovarele eliberează estrogenul atât în timpul menstruației, cât și între ciclurile lunare, însă există și perioade ale lunii în care înregistrează o scădere a nivelului de estrogen.
Schimbările bruște de dispoziție ale femeii sunt adesea cauzate de scăderea nivelului de estrogen din organism. Alimentația însă poate fi un aliat de preț al femeii care dorește să suplimenteze în mod natural estrogenul din organism. Există o serie de alimente care te pot ajuta să echilibrezi nivelul de estrogen din organism, iar introducerea acestor alimente în dietă are multiple beneficii pentru organismul feminin.
Alimentele nu conțin estrogen propriu-zis, însă conțin fitoestrogeni, aceștia stimulează producția naturală de estrogen în organism. Alimente bogate în fitoestrogeni, pe care le poți consuma dacă vrei să stimulezi producția de estrogen sunt semințele de in, semințele de susan, soia, fisticul, nucile, fructele și legumele precum merele, murele, căpșunile, spanacul și varza, leguminoasele cum ar fi mazărea, năutul și fasolea.
Pot fitoestrogenii compensa scăderea estrogenului din organism
Fitoestrogenii pot acționa ca modulatori slabi ai receptorilor de estrogen din organism, ceea ce poate duce la unele efecte similare cu cele ale estrogenului natural. De exemplu, unele femei raportează o ușurare a simptomelor premenstruale, cum ar fi balonarea și sensibilitatea sânilor, prin includerea surselor de fitoestrogeni în dieta lor.
Fitoestrogenii pot fi considerați ca având un potențial de a ajuta la gestionarea unor simptome ale menopauzei. Cu toate acestea, există o dezbatere continuă în comunitatea medicală cu privire la eficacitatea și siguranța fitoestrogenilor în acest scop.
Fitoestrogenii, în special izoflavonele și lignanii, pot acționa ca modulatori ai receptorilor de estrogen în organism, oferind unele beneficii similare cu estrogenul natural. Astfel, unele studii sugerează că fitoestrogenii pot contribui la reducerea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile de căldură, uscăciunea vaginală și instabilitatea emoțională.
Efectele fitoestrogenilor asupra simptomelor menstruației pot varia de la persoană la persoană. Deși există studii care sugerează că fitoestrogenii pot avea anumite beneficii în gestionarea simptomelor menstruale, cum ar fi durerile și crampele, aceste rezultate sunt încă subiect de cercetare și nu există suficiente dovezi pentru a trage concluzii clare și definitive.
Este important să menționez că simptomele menstruale pot varia foarte mult de la o persoană la alta, iar factori precum dieta, stilul de viață și factorii genetici pot juca un rol important în experiența fiecărei femei. În plus, este posibil ca fitoestrogenii să nu aibă un efect semnificativ asupra tuturor simptomelor menstruale.Cu toate acestea, e bine să știi și ce surse de estrogen natural sunt benefice la menopauza.