Prima pagină » Sanatate » Care sunt sursele de estrogen natural, esențiale la menopauză? Iată de ce e important pentru sănătate!

Care sunt sursele de estrogen natural, esențiale la menopauză? Iată de ce e important pentru sănătate!

27 feb. 2025, 13:09,
Redacția BZI în Sanatate

E important să știi care sunt sursele din care îți poți lua estrogen natural la menopauza pentru că funcțiile acestuia sunt nenumărate, de la reglarea tractului urinar și a sistemului cardiovascular și până la menținerea densității osoase și a sănătății pielii și a părului. Un remediu natural împotriva simptomelor de la menopauză îl constituie alimentele bogate în estrogen.

Menopauza este o etapă firească în viața oricărei femei, ce marchează sfârșitul perioadei de fertilitate, în care aceasta poate procrea. Vârsta de la care apare menopauza diferă de la caz la caz, însă în medie aceasta se instalează în jurul vârstei de 50 de ani.

Care sunt sursele de estrogen natural, esențiale la menopauză

După 45 de ani, femeile se apropie de menopauză și au nevoie de compensarea pierderilor de estrogen prin alimentație. Estrogenul este responsabil pentru dezvoltarea trăsăturilor feminine de natură sexuală și este produs, în mare parte, de ovare. Ovarele eliberează estrogenul atât în timpul menstruației, cât și între ciclurile lunare, însă există și perioade ale lunii în care înregistrează o scădere a nivelului de estrogen.

Schimbările bruște de dispoziție ale femeii sunt adesea cauzate de scăderea nivelului de estrogen din organism. Alimentația însă poate fi un aliat de preț al femeii care dorește să suplimenteze în mod natural estrogenul din organism. Există o serie de alimente care te pot ajuta să echilibrezi nivelul de estrogen din organism, iar introducerea acestor alimente în dietă are multiple beneficii pentru organismul feminin.

Alimentele nu conțin estrogen propriu-zis, însă conțin fitoestrogeni, aceștia stimulează producția naturală de estrogen în organism. Alimente bogate în fitoestrogeni, pe care le poți consuma dacă vrei să stimulezi producția de estrogen sunt semințele de in, semințele de susan, soia, fisticul, nucile, fructele și legumele precum merele, murele, căpșunile, spanacul și varza, leguminoasele cum ar fi mazărea, năutul și fasolea.

Pot fitoestrogenii compensa scăderea estrogenului din organism

Fitoestrogenii pot acționa ca modulatori slabi ai receptorilor de estrogen din organism, ceea ce poate duce la unele efecte similare cu cele ale estrogenului natural. De exemplu, unele femei raportează o ușurare a simptomelor premenstruale, cum ar fi balonarea și sensibilitatea sânilor, prin includerea surselor de fitoestrogeni în dieta lor.

Fitoestrogenii pot fi considerați ca având un potențial de a ajuta la gestionarea unor simptome ale menopauzei. Cu toate acestea, există o dezbatere continuă în comunitatea medicală cu privire la eficacitatea și siguranța fitoestrogenilor în acest scop.

Fitoestrogenii, în special izoflavonele și lignanii, pot acționa ca modulatori ai receptorilor de estrogen în organism, oferind unele beneficii similare cu estrogenul natural. Astfel, unele studii sugerează că fitoestrogenii pot contribui la reducerea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile de căldură, uscăciunea vaginală și instabilitatea emoțională.

Efectele fitoestrogenilor asupra simptomelor menstruației pot varia de la persoană la persoană. Deși există studii care sugerează că fitoestrogenii pot avea anumite beneficii în gestionarea simptomelor menstruale, cum ar fi durerile și crampele, aceste rezultate sunt încă subiect de cercetare și nu există suficiente dovezi pentru a trage concluzii clare și definitive.

Este important să menționez că simptomele menstruale pot varia foarte mult de la o persoană la alta, iar factori precum dieta, stilul de viață și factorii genetici pot juca un rol important în experiența fiecărei femei. În plus, este posibil ca fitoestrogenii să nu aibă un efect semnificativ asupra tuturor simptomelor menstruale.Cu toate acestea, e bine să știi și ce surse de estrogen natural sunt benefice la menopauza.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Rezultate Titularizare 2025. Edu.ro publică notele profesorilor, înainte de contestaţii
Playsport.ro
Un tânăr a ajuns la balamuc după ce ChatGPT i-a validat teoriile despre metafizică și...
Evz.ro
Cod roșu de caniculă. Aproape toată țara va fi afectată
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cum e privită Mihaela Rădulescu în Austria după moartea prematură a lui Felix Baumgartner
Playtech.ro
Cu ce viteză maximă poți merge în marșarier? Ce spune Codul Rutier 2025 despre mersul cu spatele
Dailybusiness.ro
Produsul care aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii din România: „Piața era saturată de cele din Grecia”
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025