Prima pagină » Sanatate » Care sunt simptomele unui autism ușor? Iată dacă se poate trata înainte de apariția semnelor!

Care sunt simptomele unui autism ușor? Iată dacă se poate trata înainte de apariția semnelor!

05 feb. 2025, 13:06,
Redacția BZI în Sanatate

Ca părinte, te poți întreba care sunt simptomele unui autism ușor, pentru că identificarea din timp a semnelor, chiar înainte de 1 an și 6 luni, poate crea o mare diferență în recuperare.
Deși este important ca intervenția să înceapă cât mai devreme, terapia are un  efect semnificativ în dezvoltarea abilităților și în formarea independenței lui, indiferent de vârsta copilului.

Tulburarea din spectru autist sau autismul este o dizabilitate de dezvoltare care poate provoca probleme sociale, de comunicare și comportamentale semnificative. Adesea nu există vreun aspect care să-i deosebească pe cei cu această tulburare de ceilalți.

Care sunt simptomele unui autism ușor

Persoanele cu autism pot comunica, interacționa, învăța și se pot comporta în moduri diferite față de majoritatea celor din jur. În privința abilităților de învățare, de gândire și de rezolvare a problemelor, persoanele cu autism pot fi supradotate sau pot avea dificultăți severe. În plus, unele persoane cu tulburarea de spectru autist au nevoie de mult ajutor în ceea ce privește activitățile de zi cu zi, iar altele de mai puțin.

Semnele autismului debutează în copilăria timpurie și persistă de obicei de-a lungul vieții unei persoane. Simptomele variază, dar în mod obișnuit, acestea includ dificultățile de comportament, de comunicare și de interacțiune cu cei din jur, comportamentele repetitive și obsesiile.

Persoaneel cu autism au adesea probleme cu abilitățile sociale, emoționale și de comunicare și s-ar putea să nu dorească schimbări în activitățile lor zilnice. Mulți dintre cei care au tulburare de spectru autist au, de asemenea, diferite moduri de a învăța, de a acorda atenție sau de a reacționa la lucruri.

Copii sau adulții cu autism nu arată spre obiecte pentru a arăta interes; nu se uită la obiecte când o altă persoană i le arată; evită contactul vizual și vor să fie singuri; au probleme să înțeleagă sentimentele altor persoane sau vor să vorbească despre propriile sentimente.

De asemenea, preferă să nu fie alintați sau ar putea să se alinte numai atunci când vor, ei par să nu fie conștienți când oamenii vorbesc cu ei, dar răspund la alte sunete. Pot să fie foarte interesați de oameni, dar  nu știu cum să vorbească, să se joace sau să relaționeze cu ei. Aceștia repetă cuvintele sau frazele care le-au fost spune și le repetă în locul limbajului normal.

Au probleme de adaptare, atunci când li se schimbă rutina și au reacții neobișnuite la mirosuri, gusturi, la felul în care lucrurile arată, ce simt sau ce aud, de asemenea, pierd abilitățile pe care le-au avut odată, de exemplu încetează să mai spună cuvintele pe care le foloseau.

Poate fi tratat înainte de apariția semnelor?

Tratarea primelor semne de autism la nou-născuții care se confruntă cu un risc ridicat de dezvoltare a tulburării respective, a ajutat la îmbunătățirea atenției, limbajului, comunicării și abilităților sociale ale acestora, a arătat un studiu publicat în anul 2015.

Markerii de risc pentru autismul dezvoltat ulterior, ce au fost identificați în primul an de viață, reprezintă ținte de intervenție plauzibile în timpul dezvoltării timpurii. În cadrul acestei cercetări oamenii de știință britani au folosit luni întregi de înregistrări video pentru a ajuta părinții a 28 de bebeluși cu risc ridicat de dezvoltare a autismului să înțeleagă și să răspundă la semnele de comunicare individuală ale bebelușilor lor.

Copiii au fost monitozați până la vârsta de 3 ani, vârsta la care apar cel mai des simptomele autismului. La finalul tratamentului, bebelușii din grupul de tratament au prezentat anumite modificări ca urmare a terapiei, iar îmbunătățirea s-a menținut după tratament, schimbarea a continuat să fie vizibilă.

Cu toate acestea, oamenii de știință au fost de acord că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a confirma rezultatele și pentru a le extinde la un grup de studiu mai amplu, așadar, nu se știe încă dacă autismul poate fi tratat înainte de apariția simptomelor.

Cu toate acestea iată care sunt semnalele de alarmă în dezvoltarea copilului mic: 6 luni – lipsa zâmbetului social sau a expresiilor de bucurie; 6 luni – contact vizual limitat sau absent; 9 luni – absența manifestărilor vocale, a zâmbetelor sau altor comportamente non-verbale, direcționate către părinte; 12 luni – copilul nu răspunde la nume când este strigat, nu se uită in direcția respectivă; 12 luni – copilul nu vocalizează imitativ sau lalalizarea (”vorbirea de bebeluș”) este absentă; 12 luni – nu apar gesturi de interacțiune, precum a arăta ceva cu degetul, a face cu mâna; 16 luni – absența cuvintelor; 24 luni – nu folosește cuvinte cu semnificație, absența propozițiilor sau asocierilor din două cuvinte, cu sens (ex. mama – bobo). Prin urmare, ca părinte e important să știi care sunt simptomele unui autism ușor la copii.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
observatornews.ro
Criminalul Andei, căutat de 400 de oameni. A violat în trecut o fetiță de 13 ani, dar n-a făcut închisoare
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Evz.ro
Ce zone scapă de caniculă. Sunt anunțate ploi în România
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Bani de la stat pentru plata facturilor la energia electrică: Veniturile luate în considerare. Cum se face calculul
Dailybusiness.ro
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
RomaniaTV
Premierul Ilie Bolojan anunţă AL DOILEA pachet de măsuri de austeritate. E cutremur!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 iulie 2025
10 iulie 2025