Dr. Ana-Maria Zlăvog, medic specialist neurolog, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre accidentul vascular cerebral. Iată care sunt principalele simptome ale unui AVC.
Accidentul vascular cerebral (AVC) are loc în momentul în care alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, interzicând țesutului cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. Prin urmare, celulele cerebrale încep să moară într-un timp extrem de scurt, de câteva minute. Tocmai de aceea, accidentul vascular constituie o urgență medicală, tratamentul imediat fiind crucial.
Important de precizat este că intervenția timpurie poate reduce afectarea cerebrală și poate ține la distanță complicațiile care pot apărea. Astfel, grație unui tratament corespunzător și prompt, poate fi prevenită și dizabilitatea care s-ar putea instala în urma unui AVC.
Care sunt simptomele unui accident vascular cerebral? Dr. Ana-Maria Zlăvog: „Poate să apară și tulburare de vorbire”
Primul simptom al unui AVC este asimetria feței, în sensul că gura se duce ușor într-o parte dintr-odată. De asemenea, poate să apară și tulburarea de vorbire, persoana bâlbâindu-se ușor. Acest lucru poate fi pus și pe seama stării de ebrietate, fapt pentru care persoana respectivă trebuie rugată să ridice mâinile în față, iar dacă una dintre mâini se lasă ușor în jos sau nu poate fi ridicată, este semn de accident vascular cerebral. De asemenea, un picior poate să amorțească, lăsând persoana fără stabilitate. În aceste situații, trebuie apelat numărul unic de urgență 112.
„În primul rând poate să apară o asimetrie a feței. Vedem că gura se duce ușor într-o parte dintr-odată, nu am sesizat lucrul acela până atunci, poate să apară și tulburare de vorbire, vedem că persoana respectivă se bâlbâie ușor. Dacă e la o masă în care, de exemplu, sunt foarte mulți și o parte dintre ei sunt într-o stare de ușoară ebrietate, apare, într-o primă fază, că persoana respectivă este doar beată și vorbește împleticit. Dar trebuie uitat mai atent și văzut dacă, într-adevăr, este tulburare de vorbire sau este pe seama alcoolului. Și atunci este bine să punem persoana respectivă să încerce să ridice mâinile și vedem că o mână ori nu o poate ridica, ori o ridică foarte, foarte greu și cade foarte ușor. La fel și un picior poate să amorțească și când se ridică vede că nu are stabilitate, trebuie ținut, cade, nu mai poate merge.”, a declarat dr. Ana-Maria Zlăvog, pentru BZI LIVE.
Dr. Ana-Maria Zlăvog: „Nu întotdeauna sunt toate aceste simptome”
Medicul Ana-Maria Zlăvog precizează că nu întotdeauna apar simptomele prezentate mai sus. Uneori poate fi vorba doar despre o ușoară tulburare de vorbire, fapt pentru care ar trebui să chemăm, totuși, ambulanța.
„Nu întotdeauna sunt toate aceste simptome. Uneori sesizăm doar ușoară tulburare de vorbire și poate fi primul simptom care trebuie să ne tragă un semnal de alarmă și să verificăm și să chemăm, totuși, ambulanța, pentru a investiga mai departe.”, a mai spus Ana-Maria Zlăvog, în cadrul emisiunii BZI LIVE.