Prof. univ. dr. Dan Mârțu, medic primar ORL și șeful Clinicii ORL la Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre infecțiile virale. Care sunt simptomele acestora și ce le cauzează?
Infecțiile pot fi atât bacteriene, cât și virale. Cele bacteriene sunt cauzate de bacterii, iar cele virale de virusuri. Deși bacteriile și virusurile sunt organisme de mici dimensiuni, care nu pot fi văzute cu ochiul liber, ele pot provoca simptome asemănătoare și sunt, de regulă, transmise în același mod. O deosebire majoră între virusuri și bacterii este, însă, cea legată de structura lor și de metoda de reproducere. În timp ce bacteriile sunt organisme alcătuite dintr-o singură celulă, relativ complexe, auto-suficiente, care se pot reproduce singure, virusurile sunt organisme chiar mai mici decât cea mai mică bacterie. Acestea din urmă nu sunt celule și nu se pot reproduce singure.
Care sunt simptomele unei infecții virale? Prof. univ. dr. Dan Mârțu: „Apare o cefalee, o astenie și o febră”
Infecțiile virale sunt mai des întâlnite decât infecțiile bacteriene. În afară de semnele locale, acestea prezintă următoarele simptome: cefalee, astenie și febră. Febra poate fi mai mare sau mică, iar în cazul copiilor nu trebuie să depășească 38,5 grade Celsius. Febra care depășește 39 de grade Celsius anunță o infecție microbiană, care vine însoțită de o secreție purulentă și în care starea pacientului se modifică semnificativ: devine mai palid, mai astenic, iar durerea de cap devine mai intensă.
În cazul virozelor, vestea bună este că simptomele dispar în aproximativ șapte zile.
„Infecțiile, în general, sunt provocate fie de virusuri, de cele mai multe ori sunt și cazuri excepționale de infecții așa-numite fungice, care sunt extrem de grave. Dar infecțiile cele mai frecvente sunt infecțiile virale. Se și spune că virusul face patul microbului, infecției și în momentul când apar și alte semne, în afară de semnele locale, apare o cefalee, o astenie (astenia este caracteristică, în general, virozelor) și o febră, care poate să fie mai mare sau mai mică, însă febră, în special pentru copiii mici, nu trebuie să depășească 38,5 grade. E bine să sunăm medicul sau să punem un antitermic, pentru că e ușor de făcut rost de un supozitor . Peste 39 de grade este clar că este vorba de o infecție microbiană. În această situație, secreția devine purulentă, starea pacientului se modifică, în sensul că devine mai palid, devine mai astenic, durerea de cap devine intensă. Simptome care, în general, dacă este o viroză se rezolvă în șapte zile. Virusurile nu sunt influențate de antibiotic, ci doar simptomele care le determină sunt influențate, respectiv obstrucția nazală, febra, cefaleea.”, a declarat medicul Dan Mârțu, pentru BZI LIVE.
Prof. univ. dr. Dan Mârțu, despre administrarea necontrolată a antibioticului: „Este o problemă foarte mult discutată”
Antibioticul are acțiune bactericidă, motiv pentru care este ineficient în cazurile în care este vorba despre o afecțiune virală. El trebuie administrat doar în cazuri de infecții bacteriene, dovedite clar prin analize de laborator. Important de precizat este că majoritatea răcelilor și gripelor sunt virale, tratamentul fiind complet diferit decât cel necesar în caz de infecții.
Prin urmare, antibioticul nu trebuie administrat în cazul infecțiilor virale, ci doar în cazul infecțiilor bacteriene, dovedite prin analize medicale.
„Este o problemă foarte mult discutată, însă să știți că indiferent cât de convingător am să fiu în această emisiune nu o să dezbărăm populația de obiceiul de a da antibiotice necontrolat. Însă, repet, nu este bine.”, a mai spus prof. univ. dr. Dan Mârțu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.