Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Care sunt simptomele tuberculozei
Care sunt simptomele tuberculozei

Care sunt simptomele tuberculozei

25 mart. 2021, 14:31,
în Sanatate

Tuberculoza este o boală infecțioasă cauzată de o bacterie, Mycobacterium tuberculosis, cunoscută și sub numele de „bacilul lui Koch”, în onoarea doctorului Robert Koch, medicul german care a identificat agentul patogen în 1882.

Bacilul lui Koch pătrunde în organism prin căile respiratorii: la fel ca coronavirusul SARS-CoV-2, transmiterea are loc prin postilioni, spută și picături care sunt proiectate atunci când vorbești, tusesti și când strănuti. Un pacient infectat și netratat poate infecta alte 10-15 persoane în decursul unui an.

Care sunt simptomele

În 90% din cazuri, după infecția cu bacilul lui Koch, agentul patogen rămâne „latent” în organism: nu există deci simptome. Când începe boala, observăm apariția simptomelor nu foarte specifice:

O tuse grasă sau uscată: cronică, aceasta poate fi însoțită de spută sângeroasă (spută),
Oboseală semnificativă,
O deteriorare a stării generale: senzație de slăbiciune, scădere în greutate
Durere în piept,
O febră scăzută, dar persistentă.

În aproximativ 15% din cazuri, boala (localizată inițial în plămâni) se poate răspândi la alte organe: putem observa apoi forme foarte severe, precum temuta meningită tuberculoasă (care corespunde leziunilor neurologice), dar și afectarea ficatului sau oasele (boala Pott, de exemplu, leziuni ale coloanei vertebrale dorso-lombare).

Este o boala grava? Da. Tuberculoza este o boală care „ronțăie” plămânii încetul cu încetul: dacă nu este tratată, aceasta duce (mai mult sau mai puțin repede) la insuficiență respiratorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *