Tuberculoza este o boală infecțioasă cauzată de o bacterie, Mycobacterium tuberculosis, cunoscută și sub numele de „bacilul lui Koch”, în onoarea doctorului Robert Koch, medicul german care a identificat agentul patogen în 1882.
Bacilul lui Koch pătrunde în organism prin căile respiratorii: la fel ca coronavirusul SARS-CoV-2, transmiterea are loc prin postilioni, spută și picături care sunt proiectate atunci când vorbești, tusesti și când strănuti. Un pacient infectat și netratat poate infecta alte 10-15 persoane în decursul unui an.
Care sunt simptomele
În 90% din cazuri, după infecția cu bacilul lui Koch, agentul patogen rămâne „latent” în organism: nu există deci simptome. Când începe boala, observăm apariția simptomelor nu foarte specifice:
O tuse grasă sau uscată: cronică, aceasta poate fi însoțită de spută sângeroasă (spută),
Oboseală semnificativă,
O deteriorare a stării generale: senzație de slăbiciune, scădere în greutate
Durere în piept,
O febră scăzută, dar persistentă.
În aproximativ 15% din cazuri, boala (localizată inițial în plămâni) se poate răspândi la alte organe: putem observa apoi forme foarte severe, precum temuta meningită tuberculoasă (care corespunde leziunilor neurologice), dar și afectarea ficatului sau oasele (boala Pott, de exemplu, leziuni ale coloanei vertebrale dorso-lombare).
Este o boala grava? Da. Tuberculoza este o boală care „ronțăie” plămânii încetul cu încetul: dacă nu este tratată, aceasta duce (mai mult sau mai puțin repede) la insuficiență respiratorie.