Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Care sunt simptomele lupusului
Care sunt simptomele lupusului

Care sunt simptomele lupusului

15 aug. 2020, 11:37,
în Sanatate

Care sunt simptomele lupusului? Există mai multe forme de lupus, dar cea mai frecventă este lupusul eritematos sistemic. Este o boală cronică în care sistemul imunitar produce anticorpi împotriva celulelor din organism, ceea ce duce la inflamații răspândite și leziuni tisulare.

Boala afectează mai ales femeile la vârstă fertilă (9 femei la un bărbat) și toate părțile corpului pot fi afectate (de aceea este numită sistemică). Boala are o varietate de manifestări clinice care afectează articulațiile, pielea, creierul, plămânii, rinichii, vasele de sânge.

Pentru moment, cauzele acestei boli rămân obscure. Potrivit experților, se pare că un set de factori, genetici, de mediu și hormonali se află la originea bolii.

Care sunt simptomele lupusului?

Termenul lupus se referă la cel mai frecvent simptom al bolii: o erupție pe față, în jurul ochilor și pe pomeți, sub formă de mască numită lup (din latinescul lupus). Dar, deoarece boala se manifestă în multe moduri, foarte diferite, simptomele sunt, de asemenea, diverse și variate. Boala poate începe cu oricare dintre aceste semne:

• Manifestări cutanate: afectează 80% dintre pacienți. Apar pe față, dar afectează și întregul corp.

• Durere articulară: poate afecta diferite articulații, în special degetele și încheieturile, picioarele și gleznele. Zonele afectate devin calde, roșii și umflate. Aceste dureri sunt frecvente noaptea. Această inflamație articulară (artrită) este prezentă în 75% din cazurile de lupus eritematos sistemic.

• Manifestări pulmonare: o tuse sau o dificultate de respirație sunt prezente la 15 până la 40% dintre pacienți și pot fi chiar indicative ale bolii. Unele persoane suferă de inflamația mucoasei care înconjoară plămânii (pleura), numită și pleurezie.

• Manifestări ale sângelui: sunt prezente la 85% dintre pacienți în timpul bolii. Adesea există anemie (hematii reduse sau hemoglobină în sânge), scăderea numărului de globule albe (leucopenie) sau a numărului de trombocite (trombocitopenie), care poate favoriza sângerarea.

• Deteriorarea ochilor: inflamația poate afecta țesuturile din ochi și poate duce la ochi uscați.

• Afectarea rinichilor: aceasta apare uneori la debutul bolii, alteori mai treptat. Este o afecțiune de severitate foarte variabilă a glomerulilor renali care filtrează urina. Uneori poate progresa spre boala renală cronică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *