Prima pagină » Sanatate » Care sunt simptomele hipotiroidiei? Dr. Simona Mogoș, medic endocrinolog: „Pacienții devin mai lenți, până și vorba este mai lentă” – VIDEO

Care sunt simptomele hipotiroidiei? Dr. Simona Mogoș, medic endocrinolog: „Pacienții devin mai lenți, până și vorba este mai lentă” – VIDEO

10 feb. 2023, 12:52,
BZI.ro, în Sanatate

Dacă nu știți care sunt simptomele hipotiroidiei, ați ajuns în locul potrivit! Descoperiți, în continuare, cum se manifestă această afecțiune și cum poate fi ținută sub control.

Hipotiroidia reprezintă o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni, care să asigure o bună funcționare metabolică a celulelor organismului. Aceasta este o tulburare foarte des întâlnită la femei, fiind și una dintre cele mai frecvente tulburări ale glandei tiroide.

Boala are, de cele mai multe ori, cauze ereditare, dar poate fi generată și de stresul prelungit. De asemenea, chiar și anumite medicamente sau diverse boli pot scădea funcția tiroidiană. Hipotiroidia poate apărea și în timpul tratamentului pentru hipertiroidie – după îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide sau după terapia cu iod radioactiv. În plus, tulburarea este, de regulă, o urmare a scăderii producției hormonului stimulator tiroidian (TSH) de către glanda pituitară.

Care sunt simptomele hipotiroidiei? Dr. Simona Mogoș: „Unii din pacienți nu-și găsesc cu ușurință cuvintele”

Dr. Simona Mogoș, medic primar endocrinolog la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, a precizat că persoanele care suferă de hipotiroidie se confruntă adesea cu bradilalie (ritm lent de articulare a cuvintelor), bradipsihie (ritm lent de desfăşurare a proceselor psihice), intoleranță la frig, piele uscată și aspră, păr tern și senzație de oboseală, în special dimineața.

Tototdată, pot să apară și creșterea în greutate, ușoară umflare a pleoapelor, umflarea limbii, răgușeala, încetinirea ritmului cardiac, dispnee la efort, creșterea nivelului de colesterol din sânge, încetinirea mișcărilor intestinului, constipație sau ciclu menstrual neregulat.

„La hipotiroidie pacienții devin mai lenți, până și vorba este mai lentă, bradilalie se numește, unii din pacienți nu-și găsesc cu ușurință cuvintele, gândirea este lentă, bradipsihie , câteodată au găuri de memorie, lipsesc anumite cuvinte, știi exact ce vrei să spui, dar creierul nu funcționează și nu-ți dă acel cuvânt, nu-l scoate și aici apare o frustrare și o furie. Deci astea sunt o parte din manifestări. Pe cealaltă parte devin friguroși, pielea se usucă, devine aspră, părul tern, începe să cadă, simt nevoia, cei mai mulți, să stea în pat dimineața, nu le ajunge somnul. Așa spun și la consultație: „Eu nu mă mai satur cu somnul, mă trezesc veșnic obosit și ulteior apar alte semne mai fine: bradicardia, opusul tahicardiei, deci inima începe să bată rar, sub 60 de bătăi pe minut și iar modificări de tensiune, cu creșteri ușoare ale acesteia. Bineînțeles că apar și alte manifestări, tulburări de ciclu menstrual, cum apar și în hipertiroidie.”, a declarat medicul Simona Mogoș, pentru BZI LIVE.

Sfaturi pentru persoanele care suferă de hipotiroidie

Dacă suferiți de hipotiroidism, este foarte important să știți că trebuie să urmați tratament medicamentos pe tot parcursul vieții. Acesta constă în substituţie hormonală tiroidiană, menit să vă ajute să aveți o existență normală, lipsită de simptome supărătoare. Chiar dacă ideea de a lua tratament toată viața nu este una prea plăcută, este necesar să îl urmați, pentru a evita reapariția manifestărilor neplăcute.

De asemenea, este necesar să mergeți la controale regulate, pentru a vă verifica nivelul de hormoni tiroidieni. Programați-vă o vizită la medic la fiecare 6-12 luni, fiindcă nevoile de hormoni tiroidieni se pot modifica in timp.

Nu în ultimul rând, evitați alimentele bogate în proteină de soia, deoarece pot influenţa absorbţia hormonilor tiroidieni. Dincolo de această restricție, aveți voie să consumați orice doriți. Preferabil ar fi să aveți o alimentație sănătoasă și echilibrată, care să cuprindă multe fructe, legume și cereale integrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *