Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Care sunt simptomele hipertiroidismului
Care sunt simptomele hipertiroidismului

Care sunt simptomele hipertiroidismului

12 sept. 2020, 11:48,
BZI.ro, în Sanatate

Tiroida este un organ extrem de sensibil la stres, tutun și anumiți poluanți. Când această glandă devine prea activă și produce prea mult hormon T4, determină accelerarea metabolismului. Femeile, în special în apropierea menopauzei, sunt cele mai afectate de hipertiroidism. Simptomele hipertiroidismului sunt multiple, dar printre acestea se numara: bătăi rapide ale inimii și palpitații, dificultăți de respirație, scădere inexplicabilă în greutate, apetit crescut și sete, hiperemotivitate și schimbări de dispoziție, insomnie.

Femeile, în special în apropierea menopauzei, sunt cele mai afectate de hipertiroidism. Unele simptome ale menopauzei pot fi confundate cu cele ale hipotiroidismului. Pe de altă parte, confuzia cu hipertiroidismul este mai dificilă.

Care sunt simptomele hipertiroidismului

Pacienții cu tiroidă hiperactivă se plâng uneori de bufeuri, dar nu sunt nici de aceeași natură, nici de aceeași durată ca cele ale menopauzei. Când tiroida este implicată, această senzație de căldură nu este bruscă, ci mai degrabă difuză. Apare mai ales seara și în momentele de relaxare. Cu toate acestea, hipertiroidismul afectează mai ales femeile cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, exact în momentul în care intră în menopauză.

Pe lângă această senzație de a fi mereu prea fierbinte, principalele simptome ale hipertiroidismului sunt:

  • bătăi rapide ale inimii și palpitații
  • dificultăți de respirație
  • scădere inexplicabilă în greutate
  • apetit crescut și sete
  • dificultăți de respirație
  • mișcări frecvente ale intestinului
  • scăderea dorinței sexuale
  • hiperemotivitate și schimbări de dispoziție
  • insomnii
  • oboseala

Ar putea fi hipertiroidism atunci când persoana are cinci sau mai multe dintre aceste simptome.

Care este cauza acestei hipertiroidismului?

Există diferite cauze care pot explica hipertiroidismul:

  • Boala Graves, o boală autoimună în care organismul produce anticorpi „răi” care atacă tiroida și o stimulează în exces. Unul dintre simptomele caracteristice: ochii bombați.
  • Prezența pe tiroidă a așa-numiților noduli fierbinți deoarece secretă hormoni. Este cea mai frecventă cauză după 60 de ani;
  • Administrarea de amiodaronă (un medicament pentru tulburări ale ritmului cardiac) sau, la unii pacienți cu risc, injectarea de substanțe de contrast iodate în timpul examinărilor cu raze X.

Cum să diagnosticați hipertiroidismul

Testarea TSH, un hormon care controlează funcționarea tiroidei, ajută la stabilirea diagnosticului. Dacă aveți hipertiroidism, rezultatul este mai mic decât în ​​mod normal. Dificultate: stresul prelungit poate stimula tiroida, scăzând mecanic nivelul TSH. Pentru a detecta o disfuncție reală a glandei, va fi necesar să se măsoare hormonii T3 și T4, al căror nivel este prea mare în caz de hipertiroidism.

În același timp, o ecografie va ajuta la identificarea unui gușe (umflarea tiroidei) sau a nodulilor. Majoritatea sunt benigni, doar 5-10% progresează spre cancer.

Tratamente specifice pentru hipertiroidism

Hipertiroidismul trebuie sa fie întotdeauna tratat deoarece prezintă un risc pentru inimă.

În boala Graves, un medicament antitiroidian sintetic (TSA) va calma activitatea anormală a tiroidei. La începutul tratamentului, sunt necesare întâlniri la fiecare 2-3 luni pentru a găsi doza corectă (risc de hipotiroidism). Tratamentul este luat timp de douăsprezece până la optsprezece luni. În majoritatea cazurilor, poate fi apoi oprit, glanda funcționând din nou corespunzător.

Dacă acest lucru nu reușește, endocrinologul va sugera alte soluții, cum ar fi terapia cu iod radioactiv.
Îndepărtarea tiroidei (tiroidectomia) trebuie considerată doar ca o ultimă soluție, deoarece va pune corpul într-o stare de hipotiroidism. Pacientul va trebui apoi să ia hormoni de înlocuire pe viață.

Dincolo de tratament medical, este necesară o măsură foarte importanta: oprirea fumatului, care este o principala cauza in hipertiroidism. Fumul de țigară eliberează compuși toxici pentru tiroidă (în special tiocianați), care favorizează apariția gușei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *