Prima pagină » Sanatate » Care sunt simptomele GGT-ului crescut? Iată ce indică acest lucru în analizele de sânge

Care sunt simptomele GGT-ului crescut? Iată ce indică acest lucru în analizele de sânge

04 apr. 2025, 15:42,
în Sanatate

Află care sunt simptomele GGT-ului crescut, unul dintre cei mai importanți markeri pentru sănătatea noastră.

Gama glutamiltransferază este o enzimă ce este prezentă în mai multe țesuturi din corp, cu concentrații semnificative în rinichi și în ficat. Funcția sa principală este să descompună substanțele chimice din celule și să le faciliteze transportul.

Iată care sunt simptomele și cauzele GGT-ului crescut

În cazul unor valori crescute, pot apărea simptome precum o stare de oboseală și de slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, balonare și durere abdominală, icter, greață și vărsături, scaune în culori pale, mâncărimi la nivelul pielii și o urină închisă la culoare.

Cel mai adesea, reprezintă afecțiuni ale ficatului. Printre cei mai comuni factori ale acestei afecțiuni se enumeră fumatul, excesul de medicamente și consumul excesiv de alcool. În același timp, poate să apară în cazul persoanelor ce prezintă un ficat gras nonalcoolic, hepatită acută virală, hepatită cronică activă, autoimună sau virală, hepatită alcoolică acută, ficat gras de etiologie alcoolică și ciroză hepatică sau posthepatică.

De asemenea, poate fi întâlnit frecvent la persoanele ce au ciroză biliară primitivă, colestază recurentă benignă, ciroză alcoolică, tumori hepatice primitive și metastaze hepatice, sindromul de colestază, hemoragii și tumori celebrale, cancer de sân sau pulmonar, pancreatite acute și infarct miocardic acut.

Acesta poate fi depistat prin analize de sânge specifice și prin alte teste suplimentare, ce pot fi recomandate de către medic specialist, pentru a depista cauza sa exactă.

Important de menționat este faptul că este posibil să ai nevoie de un test de sânge care să verifice valoarea sa și dacă ai avut rezultate anormale la un test ALP sau la alte teste ce țin de funcția hepatică.

Factori ce pot influența nivelul său mărit

Printre factorii ce îi pot influența valoarea mărită în analizele de sânge se enumeră în principal, stilul de viață și medicamentele.

În ceea ce privește stilul de viață, unul dintre factorii principali ce poate duce la o valoare crescută este consumul excesiv de alcool. Consumul său afectează ficatul, lucru ce se poate observa în analizele de sânge și care are implicații pentru sănătatea întregului organism. Limitarea consumului sau eliminarea sa totală ajută la menținerea unui GGT în limite normale.

Factorii de stres, poluarea, dar și alți factori de mediu pot și ei să contribuie la creșterea valorii și la deteriorarea celulelor hepatice, care duc la îmbătrănirea prematură a ficatului. Alimentația este foarte importantă în sănătatea ficatului, aceasta putând să influențeze nivelul acestei enzime. Alimentele ce pot să mențină sănătatea hepatică trebuie să conțină vitamine, proteine și fibre, iar cele ce trebuie evitate sunt cele cu un conținut ridicat de carbohidrați, alimentele foarte sărate sau foarte dulci.

Pentru o evaluare corectă și stabilirea unui tratament, este foarte important să se consulte un medic specialist, dacă vă regăsiți în aceste simptome sau aveți acest marker crescut în analize. Se recomandă analize de sânge frecvente și vizite la medic, precum și adoptarea unui stil de viață sănătos, pentru menținerea sănătății.

Simptomele și analizele de sânge ce indică un nivel GGT crescut necesită o atenție deosebită și o intervenție rapidă de la un specialist, pentru a preveni orice fel de complicație.

Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
a1.ro
Ilona Brezoianu, jurata Te cunosc de undeva, este însărcinată! Actrița va deveni mamă pentru prima dată. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Elena Băsescu, de nerecunoscut! Cum arată acum fiica fostului preşedinte, operaţiile estetice au...
observatornews.ro
Locuri de muncă bine plătite pe care nu le vrea nimeni. Unele salarii pot ajunge până la 100.000 de euro pe an
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
O luăm de la capăt cu ploile. Ciclonul iese din țară, dar vine un alt front atmosferic
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Anca Alexandrescu e terminată după ce s-a descoperit adevărul din spatele cortinei. Reacții virulente în mass-media din România
Playtech.ro
Un nou ajutor financiar pentru românii vulnerabili. Cum te ajută autoritățile să-ți plătești factura la energie, de când
Dailybusiness.ro
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
RomaniaTV
A murit Nikita! Avea doar 35 de ani şi i-a cedat inima. Ce greşeală a regretat în ultimii ani din viaţă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bruneta lui Iohannis și-a dat DEMISIA când a venit Nicușor Dan. Cine e FEMEIA de la Cotroceni pe care o vedeam mereu lângă toți președinții!
redactia.ro
Cum a trăit fiica lui Nicușor Dan jurământul tatălui său în Parlament. Președintele României, detalii neștiute despre Aheea
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`