Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » Dispraxia: cum știu dacă are copilul meu aceasta afectiune?

Dispraxia: cum știu dacă are copilul meu aceasta afectiune?

25 feb. 2020, 08:32,
în Sanatate

Care sunt simptomele dispraxiei. Un handicap invizibil, dispraxia este o condiție gravă și invalidantă. Caracterizata printr-o depreciere a capacității de a executa gesturi în mod automat.

Dispraxia, ca toate așa-numitele tulburări „Dys”, este o tulburare cognitivă specifică de dezvoltare. Dispraxia se manifestă prin tulburări de dezvoltare motorie care presupune asadar, în special, învățarea gesturilor, dobândirea coordonării senzorimotoare (când se dorește atingerea unui obiect pe care l-a localizat), precum și funcțiile vizio-spațiale (care ne permit să ne orientăm în spațiu, să percepem obiectele mediului nostru și să ne imaginăm mental un obiect absent fizic). Copiii și adulții pot fi afectați de dispraxie. Se estimează că aceasta afectează între 1 și 6% din populația de vârstă școlară. Băieții sunt mai afectați decât fetele (3 – 5 băieți la o fată).

Care sunt simptomele dispraxiei

Simptomele de disfraxie sunt prezente încă din primele stadii de dezvoltare și se manifestă prin întârzieri psihomotorii pronunțate, stângace semnificative, precum și disgrafie (tulburare specifică de scriere). Există astfel o dificultate:

– în învățarea gesturilor cum ar fi să te îmbraci, să folosești tacâmuri, să bei, să-ți iei pantofii, să-ți coafuri părul.

– în abilități motrice fine precum scrierea, desenul, colorarea, tăierea .. precum și în utilizarea și producerea documentelor vizuale, în special a celor care conțin informații spațiale (tabele, curbe, grafică etc.)

– în jocuri (jocuri de construcție, păpuși etc) și timp liber: sport, folosirea de instrument muzicala etc

– în spațiu: dificultăți în a se orienta, în special pentru a vă deplasa în locuri necunoscute,

– în imposibilitatea de a lua o notă lizibilă și rapidă: scrierile sunt apoi inutilizabile a învăța sau a restabili cunoștințele.

În acest context, activitățile motorii ale vieții de zi cu zi înving cu ușurință (în special la școală) și limitează participarea la activități de joc. Apoi, starea de spirit poate contribui la izolare. Dificultățile vizio-spațiale pot duce, de asemenea, la o incapacitate de a se deplasa în locuri necunoscute, de a găsi drumul intr-i deplasare pe jos sau pe harta transportului public, limitând astfel posibilitățile de deplasare autonomă.

Consecințele funcționale pot rezida în încetinire, oboseală mare și situație de eșec academic. În plus, aceste persoane pot suferi tulburări de organizare care afectează toate sectoarele vieții care agravează încetul cu încetul activitatile zilnicw.

Toate acestea contribuie la o stimă de sine slabă, care este adesea consolidată de neînțelegerea adulților. Acest lucru poate genera uneori depresii grave sau reacții inadecvate care pot fi confundate cu tulburările de comportament.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`