Valoarea mare a INR-ului poate indica o coagulare prea lentă a sângelui, iar simptomele pot varia de la manifestări minore, până complicații grave.
Monitorizarea atentă a valorilor acestei analize și recunoașterea rapidă a semnelor sunt esențiale pentru a preveni orice fel de complicație severă, ce poate pune viața în pericol.
Simptomele frecvente ale INR-ului mare
Valorile crescute ale acestei analize pot să genereze o gamă largă de manifestări clinice, putând fi severe, ușoare, sau fatale. Printre simptomele ușoare se pot enumera sângerările gingivale din timpul periajului, unde sângerarea poate persista mai mult decât în mod normal, chiar și la o presiune ușoară. În același timp, se pot identifica prin apariția vânătăilor cu usurință, la cel mai mic impact, sângerări prelungite din tăieturi minore și sângerări din nas spontane sau la cea mai mică traumă.
Printre simptomele moderate și severă se enumeră vânătările neobișnuite în zone mai puțin obișnuite, precum zone care nu au fost supuse unui traumatism, menstruația mai abundentă decât în mod normal și sânge în urină, ce poate fi însoțit sau nu de durere.
De asemenea, scaunele pot fi negre sau cu sânge, indicând sângerări la nivelul tractului digestiv superior, poți avea vărsături cu sânge, ce au un aspect asemănător cu zațul de cafea, dureri de cap severe, amețeli neobișnuite și sângerări la nivelul ochilor. Amețelile neobișnuite pot să indice sângerări la nivelul creierului, reprezentând o urgență medicală foarte gravă. În același timp, și cele la nivel ocular trebuie evaluate imediat, pentru a proteja vedea și a preveni complicațiile.
Simptomele sunt deosebit de îngrijorătoare când apar foarte brusc, însoțite de greață, vărsături, tulburări de vedere sau sensibilitate la sunete și la lumină.
Iată ce măsuri de prevenție poți lua
Prevenirea complicațiilor ce sunt asociate cu valorile crescute necesită o abordare consecventă. Este necesar să se introducă măsuri preventive pentru a reduce riscul de a sângera și pentru a menține stabilitatea coagulării în limitele optime.
Un prim pas este să monitorizezi frecvent valorile coagulării prin analize de sânge. Acest lucru reprezintă cel mai important pas în prevenirea complicațiilor. Frecvența analizelor trebuie adaptată în funcție de fiecare persoană, ca urmare a valorilor anterioare și a prezenței factorilor de risc.
Menținerea unui consum constant și echilibrat de alimente ce sunt bogate în vitamina K sunt esențiale pentru stabilitatea coagulării. Dacă există modificări bruște în aportul de vitamine, se poate perturba eficacitatea tratamentului. O planificare atentă a alimentației, ce are accent pe consumul de legume verzi și de verdețuri va ajuta la menținerea unor valori optime.
De asemenea, limitarea consumului de alcool este foarte importantă pentru menținerea stabilității. Alcoolul poate să interfereze cu metabolismul medicamentelor și să crească riscul de sângerare. În acest caz, limitarea strictă sau evitarea completă poate contribui foarte mult la prevenirea complicațiilor.
În același timp, gestionarea corectă a medicamentelor este foarte importantă pentru a preveni complicațiile. Acestea trebuie luate zilnic la aceeași oră, fiecare modificare trebuind discutată cu medicul specialist.
Simptomele INR-ului mare trebuie neapărat discutate cu un specialist dacă sunt depistate, pentru a preveni orice fel de complicație.