Prima pagină » Sanatate » Care sunt simptomele apendicitei la copii și adulți? Află totul despre apendicita acută

Care sunt simptomele apendicitei la copii și adulți? Află totul despre apendicita acută

07 iul. 2022, 14:04,
în Sanatate

Simptomele apendicitei la copii și la adulți sunt diverse. Iată ce măsuri trebuie să iei în caz de apendicită acută.

Apendicita acută constă în inflamația apendicelui vermiform, un segment rudimentar al intestinului gros. Acesta are o formă tubulară, cu lungimea de câțiva centimetri și se găsește în partea dreaptă, inferioară a abdomenului.

Apendicita poate apărea atât la copii, cât și la adulți, frecvența mai mare fiind înregistrată la persoanele cu vârsta cuprinsă între 10 și 30 de ani. Și femeile însărcinate se pot confrunta cu apendicită acută, fapt ce constituie o urgență chirurgicală.

În continuare, descoperă cum se manifestă această afecțiune și care este cel mai bun tratament.

femeie care se confrunta cu durere în zona apendicelui

Apendicita poate apărea atât la copii, cât și la adulți, frecvența mai mare fiind înregistrată la persoanele cu vârsta cuprinsă între 10 și 30 de ani.

Simptomele apendicitei la copii și adulți. Când trebuie să luați măsuri

Apendicita poate fi recunoscută prin apariția durerilor abdominale, care cresc în intensitate. Simptomele diferă la fiecare pacient, astfel: durerea abdominală debutează ca un disconfort în jurul buricului, iar în câteva ore se fixează în zona abdominală dreaptă. În funcție de localizarea apendicelui, durerea poate cuprinde și alte zone abdominale. Aceasta se accentuează la mișcare, inspir profund, tuse sau strănut.

De asemenea, pot apărea și alte manifestări: lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături, constipație, diaree (în cazuri rare), febră moderată (37,5 °C – 38,5 °C).

Dacă apendicele a fost perforat, durerea severă poate cuprinde tot abdomenul, iar febra crește.

Important de precizat este că simptomele pot fi diferite la sugari, copii mici, gravide sau persoane vârstnice, lucru ce îngreunează diagnosticul.

Dacă durerile sunt severe, cereți, de urgență, sfatul unui medic.

un copil cu dureri abdominale

Dacă apendicele a fost perforat, durerea severă poate cuprinde tot abdomenul, iar febra crește.

Complicațiile apendicitei

În cazul în care nu este tratată la timp, apendicita poate duce la complicații, de tipul peritonitei sau a abcesului apendicular. De regulă, tratamentul apendicitei acute presupune îndepărtarea chirurgicală a apendicelui inflamat. Operația poartă denumirea de apendicectomie. Aceasta se poate realiza fie laparascopic, fie prin operație clasică. Înaintea intervenției, pacientului i se pot administra antibiotice.

Peritonita, o complicație care poate pune în pericol viața pacientului!

Dacă apendicele se perforează, membrana care îmbracă abdomenul la interior se infectează și se ajunge la peritonită. Această infecție este extrem de gravă, ceea ce înseamnă că poate pune în pericol viața pacientului.

Peritonita se manifestă prin: dureri abdominale de intensitate mare și continue, senzație generală de rău, febră mare, puls accelerat, dificultăți de respirație și umflarea abdomenului.

Complicația necesită tratament de urgență cu antibiotice și îndepărtarea chirurgicală a apendicelui.

Abcesul apendicular poate fi tratat cu antibiotice

Abcesul apendicular presupune formarea unei pungi cu puroi lângă apendice, din cauza bacteriilor. Complicația se tratează cu antibiotice și, în unele cazuri, poate fi nevoie de intervenția chirurgicală.

Dacă simțiți dureri severe la nivelul abdomenului, mergeți, de urgență, la cel mai apropiat spital sau sunați la numărul unic de urgență 112.

cicatrice dupa operatia de apendicita

În cazul în care nu este operată la timp, apendicita poate duce la complicații, de tipul peritonitei sau a abcesului apendicular. De regulă, tratamentul apendicitei acute presupune îndepărtarea chirurgicală a apendicelui inflamat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025