Care sunt semnele lipse de fier? Te chinuie o stare generala de oboseala care dureaza? Nu ai energie si forta musculara? Toate acestea au un raspuns: lipsa de fier. Chiar si daca analizele de sange nu arata anemie, o mica carenta poate perturba buna functionare a corpului.
Fierul este un mineral esential pentru organism. Ajuta la crearea globulelor rosii si ajuta la transportul oxigenului prin hemoglobina. Un barbat adult sanatos are nevoie de un aport zilnic de fier intre 10 si 15 mg. Pentru o femeie, aceasta nevoie este mai mare inaintea menopauzei, deoarece nevoile de fier sunt crescute in perioadele menstruale, in timpul sarcinii si in timpul alaptarii.
In cazul rezervelor insuficiente (caracterizate printr-un nivel de feritina destul de scazut, sub 20 ng / ml), exista riscul de anemie, o scadere anormala a nivelului de hemoglobina din sange. O adevarata problema de sanatate care poate duce la oboseala de durata, scaderea apararii imune, iar la femeile gravide, greutate redusa la nou-nascut si risc de nastere prematura, dar si riscul de probleme cardiace la varstnici.
Care sunt semnele lipse de fier?
Oboseala este intr-adevar principalul simptom, dar nu este singurul. I se adauda si caderea parului, paloare, dificultati de concentrare, iritabilitate, lipsa de respiratie la urcarea scarilor, lipsa de energie, vindecarea greoaie a ranilor, palpitatii sau tulburari respiratorii in caz de anemie semnificativa.
Persoanele care nu consuma suficiente proteine animale sau vegetale pot avea carente de fier. Menstruatia este principala cauza de anemie la femei, dar poate fi si o sangerare foarte mica, dar continua, cum ar fi un polip pe colin sau un ulcer la stomac.
Cresterea consumului de alimente bogate in fier iti poate restabili energia. Sunt preferate carnea rosie, peste si fructe de mare (stridii, scoici), oua. Cei care nu mananca carne se vor orienta catre legume, cum ar fi spanacul si leguminoase.
Nu uitati de tofu sau micro-alge, precum spirulina, cea mai importanta sursa de fier din regnul vegetal. Fara a uita de cereale (grau, mei) si alimente cu cereale integrale (orez integral, paine integrala etc.). Fiti atenti, produsele lactate, ceaiul si cafeaua reduc asimilarea fierului.