Testul tău este pozitiv? Izolați-vă și tratați-vă acasă, până când simptomele dispar (cel puțin 7 zile). În majoritatea cazurilor, formele sunt ușoare și se vindecă în repaus. Cu toate acestea, în timp ce sunteți izolat, urmăriți eventualele semne de agravare!
Care sunt semnele agravării Covid-19?
Trebuie monitorizați zilnic 3 parametri
Frecvența cardiacă. Este în medie în jur de 60. Dacă numărul este peste 120, este un semn că ritmul cardiac crește brusc (tahicardie).
Temperatura. Ar trebui să rămână în jur de 38°C.
Saturatia de oxigen. Este procentul de oxigen din sânge. Dacă nu aveți pulsioximetru, numărați până la 20, dacă ajungeți la 20 fără dificultate, sunteți 100% oxigen în sânge, totul este normal. Pe de altă parte, dacă nu aveți respirație în timp ce numărați, sunteți sub 80%. O altă modalitate de a afla: dacă aveți probleme cu respirația în timp ce vorbiți, în timp ce vă odihniți, aveți puțin oxigen.
Dacă unul sau mai mulți dintre acești parametri sunt anormali, apelați 112.
Care este momentul apariției simptomelor
Perioada de incubație a noului coronavirus, adică timpul dintre infecție și debutul primelor simptome, este de aproximativ 3 până la 7 zile, potrivit Public Health France. În timpul perioadei de incubație, puteți fi contagios, adică puteți purta virusul înainte ca simptomele să apară. Acesta este motivul pentru care timpul de izolare este de 7 zile dacă sunteți în contact cu o persoana infectata.
Cât durează simptomele?
Cât timp suntem bolnavi? Simptomele sunt prezente de la câteva zile pana la cel mult două săptămâni. Într-un anumit număr de cazuri, simptomele se agravează sau evoluează (apariția durerilor de cap, creșterea febrei, de exemplu) începând cu a doua săptămână (a 7-a zi).
Care sunt cele mai frecvente simptome ale Covid-19?
Principalele simptome de care trebuie să fii atent sunt febra și semnele dificultății de respirație, cum ar fi tusea sau dificultățile de respirație.
Febra peste 37,5°C, cu frisoane
O tuse uscată
Rinoree
Tuse, senzație de apăsare și/sau durere toracică, uneori cu dispnee (respirație scurtă).
Dureri (mialgie)
O pierdere a mirosului (anosmie) sau pierderea bruscă a gustului, fără obstrucție nazală,
Cefalee (cefalee)
Semne digestive (diaree)
Oboseală neobișnuită (astenie)
Potrivit unui studiu epidemiologic european (mai 2020), pierderea mirosului este prezentă la 70% dintre pacienții cu forme ușoare, adică la fel de mult ca durerile de cap și puțin mai mult decât obstrucția nazală (68%) și tusea (63%).
În cele din urmă, se pare că multe forme ale coronavirusului sunt asimptomatice, adică nu provoacă simptome. Frecvența cazurilor fără simptome ar putea fi chiar mare, în special la copii. Coronavirusul este contagios înainte de a fi simptomatic, adică o persoană infectată care nu simte simptome poate infecta.
Au fost identificate si alte simptome mai atipice, cum ar fi conjunctivita, erupții cutanate sau chiar leziuni orale.