Prima pagină » International » Care sunt scenariile posibile pentru încetarea războiului în Ucraina

Care sunt scenariile posibile pentru încetarea războiului în Ucraina

15 mart. 2022, 23:58,
în International

Revista americană The Atlantic a efectuat o analiză asupra posibilelor scenarii cu privire la încetarea războiului în Ucraina. Analiza publicației americane avertizează asupra unei dinamici de rău augur.

Aceștia amintesc că Rusia reprezintă o mare putere nucleară, care a demonstrat că în Siria nu are niciun fel de reținere să folosească arme chimice, transformând orașe ca Groznîi și Alep să ajungă niște ruine.

Având în vedere echilibrul de putere, o ocupare de durată a Ucrainei pare să fie exclusă. Sancțiunile au lovit puternic Rusia. Occidentul este unit, țările NATO furnizează arme. Mulți își măresc bugetele pentru apărare. Este greu de înțeles cum vrea Putin să reinterpreteze acest record ca o victorie.

Aceștia amintesc că Rusia reprezintă o mare putere nucleară, care a demonstrat că în Siria nu are niciun fel de reținere să folosească arme chimice, transformând orașe ca Groznîi și Alep să ajungă niște ruine.

Posibilele scenarii pentru încetarea războiului în Ucraina

I.Putin înlăturat sau ucis

În primul rând, Putin ar putea fi înlăturat, răsturnat, ucis. Nu trebuie subestimat nivelul de furie și frustrare din Rusia, inclusiv de metodele staliniste de suprimare a oricărei forme de opoziție.

O sferă largă de reprezentanți ai elitei Rusiei au început să părăsească țara. În cadrul armatei, precum și în cercurile oligarhice, poate exista o conștientizare tot mai mare că escapadele inumane ale președintelui au devenit intolerabile. Este un scenariu posibil, dar, din păcate, nu foarte probabil, analizează autorii de la The Atlantic.

Motivul pentru care aceasta variantă este puțin probabilă este că Putin este instruit de KGB, miroase intrigile. Până acum nu există nimic care să indice o pierdere a controlului sau o reducere a puterii.

Vladimir Putin

În primul rând, Putin ar putea fi înlăturat, răsturnat, ucis

II.Rusia pierde războiul și se retrage

În al doilea rând, Rusia ar putea pierde războiul militar. Invadatorii vor continua să facă victime masive, soldații dezertând. În cele din urmă, ceea ce a mai rămas din armată se va retrage în mod rușinos. Acesta este, de asemenea, un scenariu posibil, dar, din păcate, nu foarte probabil.

Putin va continua să mărească nivelul de escaladare

Rezistența ucraineană este capabilă să respingă o serie de atacuri, dar nu suficient de puternică pentru a relua teritoriul ocupat la o scară substanțială. În plus, Putin, încolțit, este puțin probabil să-și vină în fire.

Un Putin care nu mai are nimic de pierdut, dar este forțat să se predea Ucrainei, sprijinit de armele NATO, este probabil să facă orice pentru a preveni tocmai asta.

III.Diplomația

Al treilea lucru și ultimul care rămâne este diplomația. Obiecția este că nu are rost să vorbești cu Vladimir Putin, pentru că el nu ține niciun acord și încalcă fiecare acord. Este corect. Doar președintele rus ține frâiele în mână. Nu există cu nimeni altcineva cu care să negociezi într-un mod semnificativ.

negocieri Rusia Ucraina

Al treilea lucru și ultimul care rămâne este diplomația

Erori rezultate din disperare

Adevărul trist este că un sfârșit diplomatic al acestui război va fi dezordonat și dureros. Este posibil ca agitatorii să ceară ca lupta să continue cu orice preț sau chiar ca NATO să intervină. Pentru că un Putin care a calculat greșit are nevoie de un rezultat pe care încă îl poate vinde ca un succes în Rusia.

Guvernul ucrainean va trebui să explice acest lucru cetățenilor săi fără a da impresia că numeroasele sacrificii au fost în zadar. În cele din urmă, Occidentul se va confrunta cu întrebarea dacă este gata să relaxeze sancțiunile după un acord între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, chiar dacă Putin rămâne în funcție.

colaj Putin Zelenski

Occidentul se va confrunta cu întrebarea dacă este gata să relaxeze sancțiunile după un acord între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin

Analiza curentă a revistei americane „The Atlantic” avertizează asupra unei dinamici de rău augur

Dacă Occidentul își intensifică sprijinul pentru Ucraina – declanșat de o combinație între barbaria lui Putin, succesele ucrainene împotriva armatei ruse și optimismul occidental cu privire la o posibilă victorie asupra Rusiei – ar putea exista calcule greșite din partea rusă, născute din disperare. „Cu cât durează mai mult criza, cu atât pericolul este mai mare.”

Situația politică globală este mai amenințătoare decât în timpul crizei rachetelor din Cuba din 1962.

soldati ucraineni

Adevărul trist este că un sfârșit diplomatic al acestui război va fi dezordonat și dureros

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`