Un proiect de ordin de ministru publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii stabilește care sunt scenariile ce se vor aplica la începerea școlii pe 14 septembrie.
Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să informeze până pe 7 septembrie inspectoratele şcolare şi comitetele pentru situaţii de urgenţă cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi. În funcţie de situația din fiecare localitate se vor stabili regulile ce se vor aplica la școlile din localitatea respectivă.
Fiecare inspectorat școlar va propune spre aprobare Consiliului Județean pentru situații de urgență ce scenario va aplica la fiecare unitate de învăţământ. Comitetul Judeţean pentru situaţii de urgenţă va transmite până la data de 10 septembrie decizia privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ.
„Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ vor urma unul dintre cele trei scenarii este rata incidenţei cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori)“, se arată în proiectul de ordin de ministru.
În cazul în care se confirmă unul sau mai multe cazuri de COVID-19 la nivelul unei unităţi de învăţământ se vor aplica criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în acea unitate de învăţământ, clasa sau întreaga şcoală putând fi închise pentru 14 zile, cursurile desfăşurându-se online.
La apariţia a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale unităţii de învăţământ pe o perioada de 14 zile de la data de debut a ultimului caz.
Care sunt scenariile ce se vor aplica la începerea școlii pe 14 septembrie
La reluarea cursurilor se vor avea în vedere trei scenarii:
Scenariul verde
Scenariul 1, denumit verde, presupune că este mai puţin de o persoană infectată la mia de locuitori înregistrată în ultimele două săptămâni. În acest caz, toţi elevii vin la cursuri.
Scenariul galben
Scenariul 2, denumit galben, presupune că există între 1 şi 3 persoane infectate la mia de locuitori înregistrate în ultimele două săptămâni. În acest caz o parte din elevi vin la cursuri, iar alţii vor participa la cele online.
Scenariul roșu
Scenariul 3, denumit roşu, presupune că există mai mult de trei persoane infectate la mia de locuitori raportate în ultimele două săptămâni. În acest caz nu se vine la şcoală, iar cursurile se desfăşoară online. Deciziile vor fi luate la nivel local pentru fiecare şcoală în parte de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Masca, obligatorie pentru elevi și profesori
Elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască atât în timpul orelor de curs, cât şi în timpul recreaţiei, atunci când se află în interiorul unităţii de învăţământ.
Potrivit proiectului de ordin de ministru, se va asigura decalarea pauzelor încât să fie limitat numărul de persoane prezente în grupurile sanitare şi în curtea şcolii. Va fi gestionat fluxul de elevi care merg la toaletă. Consumul de produse alimentare se va realiza cu precauţie. Se recomandă intrarea eşalonată la intervale orare stabilite în funcţie de zone sau de clădiri (etaj, aripă etc). Este recomandată intrarea prin mai multe uşi de acces pentru a reduce fluxul de elevi. Elevii vor fi instruiţi să nu interacţioneze fizic (nu se vor îmbrăţişa, nu îşi vor atinge reciproc mâinile şi nu vor sta aproape unul de celălalt). Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activităţi care implică schimbul de obiecte.
Cum se vor amenaja sălile de clasă
În sălile de clasă va trebui să se asigure distanţarea fizică de un metru între elevi sau dotarea băncilor cu separator în situaţia în care nu se poate acest lucru, cu stabilirea circuitelor funcţionale, organizarea spaţiilor de recreere, evaluarea necesarului de resurse umane; sunt necesare materiale de curăţenie, igienă şi dezinfecţie, un stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi şi personal, la care se adaugă instruirea personalului.
La intrarea în şcoală şi pe coridoare, la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini, astfel încât să fie facilitată dezinfecţia frecventă”, se mai arată în document.
Vor trebui evitate experimentele practice care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi, iar elevii nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare.