Un studiu realizat de Centrul American pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) prezintă care sunt riscurile dacă luați masă la un restaurant. Studiul arată că este de aproape două ori mai probabil ca adulții depistați pozitiv cu coronavirus să fi luat masa la restaurant în ultimele două săptămâni înainte de a se îmbolnăvi decât cei care au ieșit negativ la test.
Probabilitatea mai mare s-a păstrat și în cazul pacienților pozitivi care au fost la baruri sau cafenele, însă doar atunci când studiul s-a limitat doar la cei care nu au avut contact apropiat cu persoane cunoscute ca fiind infectate cu noul coronavirus.
Care sunt riscurile dacă luați masă la un restaurant
Studiul a fost realizat pe 314 adulți care au fost testați pentru Covid-19 în iulie, pentru că prezentau simptome: 154 de teste au ieșit pozitive, 160 negative. Cercetătorii i-au întrebat dacă au purtat mască, ce activități au avut, dacă au luat masa la restaurant, dacă au ieșit la bar sau au mers la sală.
42% din adulții care au ieșit pozitivi au spus că au avut contact apropiat cu cel puțin o persoană confirmată cu Covid-19, spre deosebire de 14% dintre cei testați negativ, iar cele mai multe astfel de contacte, 51%, au fost cu membri ai familiei.
71% dintre adulții confirmați cu Covid-19 și 74% dintre cei testați negativ au spus că poartă mască facială în public. Nu s-au identificat diferențe notabile între cei pozitivi versus negativi nici în privința comportamentului la cumpărături, la birou, la sala de fitness, salon, transport public sau biserică.
Datele sunt îndoielnice?
În schimb, datele recoltate au arătat că adulții depistați pozitivi au declarat într-o mai mare măsură decât cei negativi că au luat masa la restaurant cu două săptămâni înainte de a începe să se simtă rău.
Studiul are totuși niște limitări, mai arată articolul CNN, printre acestea fiind nevoia de a determina dacă datele se păstrează în cazul unui grup mai mare de pacienți. De asemenea, cercetarea nu a diferențiat dacă pacienții au luat masa la restaurant în interior sau pe terasă.
Asociația pe Alimente și Medicamente a observat că cele 10 state din care provin adulții care au luat parte la cercetare au restricții foarte diferite în ceea ce privește servirea la restaurant, iar regulile generale impuse în pandemie sunt, de asemenea, diferite.
Cum au reacționat reprezentanții HoReCa
Asociația funcționarilor din domeniul alimentelor și medicamentelor (AFDO) a emis un răspuns la studiul CDC.
Răspunsul a menționat unele dintre limitările studiului, inclusiv faptul că cele 10 state din raport aveau restricții foarte diferite asupra restaurantelor, măsurile generale de control variau foarte mult în acele comunități și nu era clar dacă oamenii care au spus că merg la restaurante și baruri se află în comunitatea mai frecvent în general, crescând riscul de expunere la coronavirus.
„Limitările de sănătate publică din baruri, taverne și restaurante includ limitarea serviciului de livrare alcool, nepermiterea orelor de funcționare să se extindă până noaptea târziu și limitarea nivelurilor de ocupare și a aranjamentelor la masă la nivelurile care permit distanțarea socială, ridicarea și livrarea rămân opțiuni cu risc foarte scăzut pentru a obține mâncare de la barurile, tavernele și restaurantele noastre preferate „, a declarat Steven Mandernach, director executiv al AFDO, în declarația asociației.