Prima pagină » Local » Care sunt reacțiile adverse întâlnite după vaccinarea cu AstraZeneca? Managerii spitalelor din Iași se pregătesc de un nou scenariu după ce numărul de pacienți confirmați pozitiv cu coronavirus este în scădere
Care sunt reacțiile adverse întâlnite după vaccinarea cu AstraZeneca? Managerii spitalelor din Iași se pregătesc de un nou scenariu după ce numărul de pacienți confirmați pozitiv cu coronavirus este în scădere

Care sunt reacțiile adverse întâlnite după vaccinarea cu AstraZeneca? Managerii spitalelor din Iași se pregătesc de un nou scenariu după ce numărul de pacienți confirmați pozitiv cu coronavirus este în scădere

19 feb. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

În județul Iași s-a raportat o singură reacție adversă ușoară după administrarea primei doze de vaccin AstraZeneca. Medicii spun că în urma rapelului cu oricare dintre cele trei vaccinuri distribuite în țară, efectele adverse pot fi întâlnite frecvent. De pe 27 decembrie 2020 și până pe 18 februarie 2021 s-au raportat 175 de reacții adverse

Conform Registrului Electronic Național de Vaccinări, de pe data de 15 februarie 2021 când s-a început vaccinarea cu AstraZeneca și până pe data de 18 februarie, în județul Iași s-a înregistrat o reacție adversă ușoară după administrarea acestui ser. La fel ca și în cazul vaccinului produs de Pfizer și cel produs de Moderna, la acest ser produs de britanici, cele mai frecvente reacții adverse sunt: cefalee, dureri musculare, dureri articulare, starea febrilă. Aceste simptome sunt tratate cu un paracetamol. În cazul în care durerea persistă și se agravează, persoana trebuie să se adreseze imediat medicului de familie.

De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 175 de reacții adverse ușoare. În ceea ce privește Campania de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată la nivelul județului Iași, până pe data de 18 februarie 2021 au fost efectuate 67.643 de vaccinări. Din acest număr total de persoane vaccinate, 39.681 au fost vaccinate cu prima doză și 27.962 cu cea de-a doua doză. Pe data de 17 februarie 2021 au fost vaccinate 2.149 de persoane, dintre care 795 au primit prima doză și 1.354 de persoane au primit a doua doză.

Reacțiile adverse după administrarea AstraZeneca nu sunt diferite de cele specifice Pfizer sau Moderna

Medicii ieșeni spun că reacțiile adverse întâlnite la cele trei vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare. Nu există riscuri mai mari după vacccinarea cu AstraZeneca. Se precizează însă faptul că, după administrarea celei de-a doua doze, reacțiile adverse pot fi întâlnite mult mai frecvent din cauză că organismul este mult mai solicitat să creeze anticorpi.

„Reacțiile adverse după administrarea vaccinului AstraZeneca sunt la fel ca și la celelalte două, Pfizer și Moderna, nu este nimic deosebit. Într-adevăr, la rapel, reacțiile adverse sunt mult mai frecvent întâlnite deoarece, după această doză, sistemul imunitar este stimulat spre capacitatea sa maximă, față de prima doză, când este mai puțin solicitat. Se pot trata cu paracetamol, dar dacă fenomenele persistă sau se accentuează, trebuie să se adreseze medicului”, spune dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Spitalele ieșene se pregătesc de un nou scenariu

Numărul de cazuri confirmate pozitiv cu coronavirus, dar și al internărilor în spitalele suport-COVID-19 din județul Iași continuă să scadă. Managerii unităților medicale planifică deja organizarea activității într-un nou scenariu, unul care să permită tratarea altor patologii, ignorate odată cu debutul pandemiei de coronavirus. În județul Iași au fost confirmate 32.744 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 7.506 au fost externate. În perioada 17-18 februarie 2021 s-a înregistrat un deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 570.

„Ne gândim la un scenariu pentru o trecere graduală înspre patologia contagioasă, în afara COVID-19. Odată cu tendința descendentă a numărului de persoane confirmate pozitiv cu coronavirus am început să stabilim o altă abordare a pacienților care se prezintă la spital”, adaugă medicul ieșean.

14 locuri libere în secțiile de Terapie Intensivă

În spitalele suport-COVID-19, ieri, 18 februarie 2021, mai erau libere 14 paturi ATI: 3 paturi ATI la Spitalul de Pneumoftiziologie, unul la Spitalul Municipal Pașcani, două paturi ATI la Spitalul de Recuperare și 8 paturi la Spitalul de Neurochirurgie. Referitor la gradul de ocupare al paturilor, inclusiv paturi ATI, din spitalele suport COVID-19, erau ocupate 207 paturi, din care 35 sunt paturi ATI.

Situația cu privire la gradul de ocupare pentru paturile ATI este: 9 paturi ocupate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, 3 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 5 paturi la Spitalul Municipal Pașcani, 3 paturi la Spitalul de Recuperare, 7 paturi ATI la Spitalul C.F. Iași și 8 paturi la Spitalul de Neurochirurgie. Ieri s-au raportat 240 de paturi libere în spitalele suport – COVID-19 din județul Iași, astfel: 21 de paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, 12 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 8 paturi la Spitalul Hârlău, 20 de paturi ATI la Spitalul de Recuperare, 84 de paturi la Spitalul C.F. Iași, 5 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 15 paturi la Spitalul Militar și 75 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *