Prima pagină » Local » Care sunt primele semne ale bolii Alzheimer? Medicul psihiatru Raluca Prepeliță ne vorbește, la BZI LIVE, despre principalele manifestări ale acestei afecțiuni – VIDEO

Care sunt primele semne ale bolii Alzheimer? Medicul psihiatru Raluca Prepeliță ne vorbește, la BZI LIVE, despre principalele manifestări ale acestei afecțiuni – VIDEO

16 nov. 2022, 15:12,
în Local

Dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre primele semne ale bolii Alzheimer. În ce constă afecțiunea și care sunt principalele manifestări ale acesteia?

Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă a sistemului nervos, care duce la apariția unor probleme de memorie, gândire și comportament. Simptomele evoluează treptat și se agravează în timp, devenind suficient de severe pentru a influența activitățile zilnice.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență, termen general folosit pentru pierderea memoriei și a altor capacități cognitive.

Primele semne ale bolii Alzheimer. Medicul psihiatru Raluca Prepeliță: „Implică acea uitare, un declin cognitiv major pe toate planurile”

Boala Alzheimer este caracterizată de acea uitare, un declin cognitiv major pe toate planurile, care afectează, inclusiv, funcțiile executorii, gândirea, la un om între 30 și 65 de ani sau peste 65 de ani. Cauzele care pot duce la apariția acestei boli sunt, de regulă, factorii genetici asociați.

„Boala Alzheimer este o boală neurogenerativă a creierului, ceea ce implică, de fapt, acea uitare, un declin cognitiv major pe toate planurile, care afectează, inclusiv, funcțiile executorii, gândirea, la un om între 30 și 65 de ani sau peste 65 de ani. Factorii care apar în acest interval de vârstă, de obicei, sunt factori genetici asociați, adică în familie există o mamă, un tată, o soră, un frate, care au fost diagnosticați cu boala Alzheimer.”, a explicat medicul psihiatru Raluca Prepeliță, pentru BZI LIVE.

Potrivit medicului, la nivel mondial, sunt peste 50 de milioane de oameni diagnosticați cu boala Alzheimer. Pe lângă această afecțiune, des întâlnite sunt și boala Parkinson, boala Pick și alte boli organice.

„Sunt teste genetice care pot identifica o predispoziție la această boală. Dar foarte mulți pacienți care sunt diagnosticați cu Alzheimer sunt peste 65 de ani, undeva la un 70 de ani să fie o vârstă medie, iar mondial sunt peste 50 de milioane de cazuri diagnosticate cu Alzheimer. Statistica în România doar pe Alzheimer este dificil de aflat, nu există un registru al bolilor demențiale sau a bolilor psihice naționale, dar din statisticile spitalelor de psihiatrie din țară, demențele peste 65 de ani sunt cam diagnosticate la 80% din populație. Spun demențe, pentru că nu este doar boala Alzheimer, sunt și demențe în boala Parkinson, sunt demențe în boala Pick, sunt demențe în alte boli organice și cea mai frecventă este demența vasculară și demența senilă. Ele se pot asocia și intervine diagnosticul de demență mixtă.”, a adăugat medicul.

Câte faze prezintă boala Alzheimer și cum se manifestă?

Boala Alzheimer prezintă trei faze, și anume: prima fază, care durează doi-trei ani, a doua fază, intermediară, care durează opt ani și ultima fază, cea severă, până când pacientul se stinge din viață. Simptomul de debut al acestei afecțiuni este uitarea unor lucruri, pe care pacientul înainte nu le uita.

„Pacienții încep să uite lucruri pe care anterior nu le uitau, iar familia și cei din jurul lor identifică acest fapt și îi supraveghează și atunci merg la specialist. Se prezintă, prima dată, la medicul de familie și ulterior merg la psihiatru. Așa este debutul bolii Alzheimer. Este un debut insidios și progresiv. Prima fază ține cam doi-trei ani, iar faza intermediară cam opt ani și, ulterior, în faza severă, până când pacientul decedează.”, a precizat dr. Raluca Prepeliță, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025