Prima pagină » Actualitate » Care sunt persoanele care se pot şi care nu se pot vaccina împotriva Covid-19. Cum se prezintă situaţia pacienţilor cu boli cronice
Care sunt persoanele care se pot şi care nu se pot vaccina împotriva Covid-19. Cum se prezintă situaţia pacienţilor cu boli cronice

Care sunt persoanele care se pot şi care nu se pot vaccina împotriva Covid-19. Cum se prezintă situaţia pacienţilor cu boli cronice

04 ian. 2021, 11:02,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Medicii Alexandru Rafila, Simin Florescu, dar şi Adrian Marinescu susţin că persoanele care suferă de boli incurabile, cum ar fi cancerul şi leucemia, se pot vaccina împotriva noului coronavirusului.

De asemenea, persoanele care suferă de diabet zaharat, boli autoimune sau boli renale trebuie numaidecât să se imunizeze anti Covid-19 deoarece se afla în grupa de risc.

Cei trei medici infecționiști au adus în discuţie într-o intervenţie publica la un post de televiziune şi depre riscurile pe care le presupune vaccinul împotriva SARS – CoV – 2.

Recomandările cu prioritate

Dr. Adrian Marinescu susţine că toate persoanele cu afecţiuni cronice cardiace şi nu numai trebuie să se vaccineze. Aceasta recomandare vine în contextul în care aceştia sunt persoane vulnerabile.

„Toți cei care au afecțiuni cronice cardiace, și nu numai cardiace, în primul rând ar trebui să se vaccineze. Și asta pentru că sunt persoane vulnerabile”, a declarat Adrian Marinescu.

Prezenţa unui limfom

Medicul Simin Florescu susţine că este necesară vaccinarea persoanelor care au limfom. Există şanse mari ca organismul să răspundă la un vaccin. Nu exista contraindicaţii.

„Ar avea șansa să răspundă la un vaccin, despre asta este vorba. Nu că ar fi contraindicat. Ci de posibilitatea unei persoane cu o imuno-supresie importantă să nu dea rezultatele scontate. Deci să nu aibă eficiență, ăsta este principalul risc”, a declarat dr. Simin Florescu.

Astmul bronşic şi alergiile

Persoanele care au astm bronşic sau diverse alergii trebuie să se vaccineze. Contraindicaţiile sunt în cazul celor cu alegerii severe care pot intra în şoc anafilactic.

„Discuția legată de alergii e în felul următor. Contraindicație cel puțin formală la vaccinare ar avea cei care au un istoric de alergie severă, ca de exemplu șoc anafilactic”, a declarat medicul Alexandru Marinescu.

„Trebuie să fie alergic la polietilenglicol ca să facă o alergie severă la acest vaccin. În rest, faptul că ești alergic la ambrozie și la polen, asta nu înseamnă că ai contraindicație vaccinul”, a precizat medicul Simin Florescu.

Persoanele cu afecţiuni renale

Persoanele care fac dializa şi prezintă afecţiuni renale intra în categoriile de risc.

„Intră la categoriile de risc acești pacienți și sunt chiar printre primii care ar trebui vaccinați”, a menţionat dr. Simin Florescu.

„Să știți că în rândul pacienților dializați mortalitatea a fost foarte ridicată pentru cei care au trecut prin boală și cred că este una dintre categoriile care trebuie vaccinată cu prioritate”, a menţionat medicul Alexandru Rafila.

De asemenea, persoane care au boli autoimune sunt categoria de risc. Însă, medicul Florescu a precizat faptul că depinde de momentul în care se află persoană din punct de vedere al terapiei și al evoluției bolii respective. Riscul survine atât din partea vaccinului, însă și al insuficienței anticorpilor.

„Da, fac parte din aceleași categorii de risc, cei cu boli autoimune. Dar, încă o dată, totul depinde de momentul în care se află ei din punct de vedere al terapiei sau al evoluției bolii respective. Și riscul nu este atât al vaccinului, cât riscul de a nu face suficienți anticorpi”, a declarat dr. Simin Florescu, despre cei cu boli autoimune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *