Un preparat pe cat de sofisticat, pe atat de simplu de realizat, dulceata de ardei iuti este considerat sosul ideal pentru fripturi, rasoluri si alte preparate din carne.
Maestrul barladean Nicolae Curelea ne invata care sunt pasii pentru a obtine o dulceata de ardei iuti ”ca la carte”.
Ingrediente:
1 kg ardei iuti, de toate culorile: rosii, verzi, portocalii
0,5 kg ardei capia mici, tot iuti
3 linguri cu varf de ghimbir, tocat julienne
1 kg zahar cristal
1 l otet alb de 9°
Mod de preparare:
Ardeii se spala si se zvanta. Se curata de cotoare, seminte si nervuri. Se toaca marunt la cutit si se pun intr-un castron in asteptare. Ghimbirul se toaca julienne si se pune peste ardeii tocati.
Intr-o cratita smaltuita sau de inox, de 4-5 litri, pregatim siropul dintr-un kilogram de zahar si un litru otet, pe care il fierbem 20-25 minute, dupa care punem ardeiul tocat si ghimbirul, amestecam cu o lingura inoxidabila, lasam sa dea cateva clocote, inchidem focul, acoperim cratita si-o lasam sa se odihneasca 2-3 ore, timp in care are loc fenomenul de plasmoliza.
Dupa trei ore, dam drumul la aragaz si fierbem dulceata descoperit, la foc domol, pana se leaga. Asta ar veni cam 40-50 minute. Nu-i nevoie de incercare; nu se va intampla nimic cu ea; asta-i dulceata rezistenta.
Cand e gata, inchidem focul si o lasam sa se raceasca, dupa care o punem in borcane curate; le sigilam, le etichetam si le depozitam in loc racoros, intunecos si uscat.
”Dulceata de ardei iuti este o companie excelenta pentru fripturi, rasoluri, tocaturi, garnituri si multe alte preparate de soi. Ardeii se toaca la cutit cat mai uniform; ei nu se dau nici prin masina de tocat, nici la blender. Preparatul nostru trebuie sa aiba aspect de dulceata, cu aspect cristalin, nu de terci sau torocala”, explica profesorul barladean.
Fost profesor de limba engleza la Liceul Mihai Eminescu din Barlad, Nicolae Curelea, a dezvoltat o pasiune pentru gastronomie si arta culinara, ajungand sa cunoasca si sa stapaneasca subtilitatile tehnologice ale produselor culinare. De-a lungul anilor, a fost organizator a numeroase evenimente si mese festive din scoala si din afara scolii, care s-au bucurat de multa apreciere.
Profesorul barladean Nicolae Curelea promoveaza bucataria moldoveneasca, oferind secretele gustoaselor si savuroaselor retete autentice moldovenesti prin intermediul unui blog de specialitate, intitulat Moldova Culinaria.
Unele dintre beneficiile pentru sanatate ale ardeiului iute sunt aproape incredibile iar reputatia acestuia este in continua crestere, in urma cercetarilor medicale. Ardeiul iute poate contribui la distrugerea celulelor canceroase din prostata, plamani, pancreas si poate opri un atac de cord in maxim 30 de secunde.
Ardeiul iute face parte din familia capsicum, si este cunoscut sub denumirea de capsicum annuum. Ardeiul iute ajuta la stimularea metabolismului, prin actiunea pe care o are asupra structurii venoase.
Nu este nimic mai uimitor decat efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulara a capilarelor, venelor, arterelor si ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale.
De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arteriala, curata arterele si contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rau sau a trigliceridelor. Avand in vedere ca bolile cardiovasculare sunt ucigasul numarul unu la nivel mondial, proprietatile ardeiului iute sunt deosebit de importante.
Consumati insa moderat, cei care aveti probleme cu stomacul! Sanatate si pofta buna!
preluat de pe likeachef