Dacă te întrebi care sunt lipidele, ei bine, trebuie să știi că reprezintă un grup divers de molecule organice care sunt esențiale pentru viață și au multiple roluri în organismele vii. Ele sunt unul dintre cei trei macronutrienți principali, alături de carbohidrați și proteine.
Lipidele, cunoscute și sub numele de grăsimi, sunt principala sursă de energie pentru corpul uman. Deși în cazul unui stil de viață sănătos, grăsimile în exces sunt dăunătoare pentru noi, rolul lor pentru organism este foarte importnat pentru menținerea sănătății și a bunăstării.
Care sunt lipidele și de ce sunt esențiale pentru sănătate
Lipidele sunt un grup de compuși organici naturali care nu se pot dizolva în apă. În schimb, se dizolvă în substanțe organice precum acetonă, cloroform sau benzen. Lipidele îndeplinesc mai multe funcții în organism, printre care: furnizarea de energie, asta fiind una dintre cele mai importante funcții ale lipidelor. Grăsimile sunt depozite eficiente de energie, deoarece furnizează de două ori mai multă energie per gram decât carbohidrații sau proteinele.
Lipidele sunt componente esențiale ale membranelor celulare. Fosfolipidele formează biciclete duble ale membraneo celulare, oferind o barieră semipermeabilă pentru celula și organele sale interne.
Grăsimile subcunatate oferă izolare termică și protecție pentru organele interne. Lipidele ajută la absorbția și transportul vitaminelor solubile în grăsimi, cum ar fi vitaminele A, D, E și K. Anumite lipide cum ar fi prostaglandinele și leucotrienele, acționează ca mesageri chimici în organism, reglând procese fiziologice precum inflamația și coagularea sângelui.
Testarea nivelului de lipide din corpul nostru este foarte importantă deoarece ne informează despre probabilitatea apariției bolilor coronariene cauzate de ateroscleroză. Colesterolul total se măsoară printr-un test de screening, denumit profil lipidic. Această analiză este recomandată oricărui adult cel puțin o dată la fiecare 5 ani, începând cu vârsta de 20 de ani.
Cu toate acestea, dacă există un risc mai mare de boli de inimă sau ai de-a face cu persoane care urmează un tratament medicamentos pentru scăderea colesterolului, se recomandă ca profilul lipidic să fie efectuat mai des.
Alimente bogate în lipide sănătoase
Avocado este o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate, care sunt benefice pentru sănătatea inimii. Pe lângă grăsimi sănătoase, avocado conține fibre, vitamine și minerale esențiale, cum ar fi potasiul și vitamina E. Consumul de avocado poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Nucile și semințele sunt bogate în grăsimi sănătoase, precum proteine și fibre. Exemple de nuci și semințe sănătoase includ migdalele, nucile, semințele de chia și semințele de in. Aceste alimente sunt, de asemenea, surse bune de vitamine și minerale, cum ar fi magneziul și vitamina E.
Peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, sardinele și heringul, este o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru sănătatea inimii și a creierului. Acizii grași omega-3 au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, la îmbunătățirea funcției cognitive și la menținerea sănătății ochilor.
Uleiul de măsline, în special cel extra-virgin, este bogat în grăsimi mononesaturate și antioxidanți, care sunt benefice pentru sănătatea inimii. Consumul de ulei de măsline poate ajuta la reducerea inflamației, la scăderea nivelului de colesterol rău și la creșterea nivelului de colesterol bun. Astfel că, e important să știi care sunt lipidele ce se găsesc în alimente.