Prima pagină » Magazin » Care sunt fructele si legumele cu cele mai multe pesticide
Care sunt fructele si legumele cu cele mai multe pesticide

Care sunt fructele si legumele cu cele mai multe pesticide

27 mai 2019, 18:45,
Echipa BZI.ro, în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:695275;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Nu mai stim ce sa mancam. Carnea de pui e plina de hormoni de crestere, pestele de mercur, preparatele pe baza de cereale si lactate contin din belsug aditivi, conservanti si alte E-uri. Ne orientam spre fructe si legume de sezon, de la tarani, sperand ca ele sunt mai sanatoase. Dar nu! Sunt extrem de periculoase pentru ca majoritatea sunt stropite masiv cu pesticide. Sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le cunosti inainte de a merge la cumparaturi.

Nici un agricultor nu mai aduna cu mana buruienile sau daunatorii de pe plante. Ar fi prea multa munca si, in plus, nu ar face fata concurentei. Vinde mai mult acela care pune primul pe piata produsele de sezon, care are fructe si legume mari, aratoase si care rezista cat mai mult, odata culese. Reporterii Romania TV au realizat saptamana trecuta un reportaj cu camera ascunsa printre producatorii de rosii. Au aflat ca tomatele pe care le gasim in piete si in supermarketuri sunt cu buna stiinta otravite cu o substanta numita „ethrel”, care le coace fortat, accelerat. Desi interzisa in Uniunea Europeana, solutia se procura pe sub mana din Bulgaria si se vinde la negru in fitofarmacii. „Nu le dau voie sa se dezvolte (n.r. legumelor) ca pac cu ethrel la coada. Se coc fortat, e ceva de… cancer”, a marturisit un comerciant de la un depozit de fructe si legume din cartierul bucurestean Ferentari. 

La Urziceni, un producator care lucreaza cu supermarketurile a povestit pentru Stirile PRO TV ca in agricultura conventionala sunt permise chimicalele sistemice, care intra in planta. Pe ambalajul lor scrie ca e nevoie de pauza de doua saptamani de la stropire pana la recoltare. In aceasta perioada, legumele tratate sunt toxice. Insa nimeni nu poate verifica fermierul, cand le culege, iar produsele ajung fara probleme in piete. Putin sunt cei care respecta doza de pesticide permisa si pauza pana la recoltare. 

La ce fructe si legume sa fiti atenti

Piersicile si caisele. Pomii sunt stropiti abundent primavara impotriva daunatorilor, iar pesticidele sunt usor retinute in puful de pe coaja. Specialistii recomanda sa le curatati coaja sau sa va orientati mai degraba spre nectarine, a caror coaja retine mai putine otravuri.

Merele. Daca avem de ales intre un mar mic si unul mare, aratos, perfect, prima varianta e cea corecta. Nutritionistii citati de “Adevarul” atrag atentia ca merele crescute pentru uz industrial sunt stropite imediat dupa recoltare pentru prevenirea aparitiei petelor. Si pe acestea e bine sa le curatati de coaja.

Ciresele. Sunt prin toate pietele in aceasta perioada. Potrivit adevarul.ro, multe contin carbaril, un pesticid suspect de a fi cancerigen. In plus, dupa ce fructele sunt culese, sunt adesea stropite cu un spray impotriva viermilor. Pentru a reduce riscurile, inainte de consum tineti-le cateva ore in apa si apoi clatiti-le bine. Si capsunele de dimensiuni neobisnuite e bine sa va ridice semne de intrebare.

Citricele, ananasul. Aceste fructe exotice au coaja mai groasa si le protejeaza interiorul de substantele chimice cu care sunt tratate. Sunt mai sigure decat alte fructe. 

Din categoria legumelor, cele mai expuse infestarii cu pesticide sunt ardeii grasi, spanacul sau salata verde. Varza, spre exemplu, are mecanisme de aparare mai eficiente.  

Recomandari atunci cand faceti piata

Cu cat e mai mare si mai frumos, cu atat e mai prost, atrag atentia nutritionistii. O boaba de strugure uriasa, spre exemplu, poate ascunde un arsenal de otravuri. Luati  fructe si legume de dimensiuni mai mici. Nutritionistul Gianluca Mech recomanda sa va orientati si dupa miros atunci cand alegeti rosiile, castravetii sau capsunele. Produsele de calitate au un miros specific.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
11 iulie 2024
11 iulie 2024