Prima pagină » Sanatate » Care sunt factorii de risc în AVC? Dr. Oana Bișoc: „Cel mai direct legat de acest risc este hipertensiunea” – VIDEO

Care sunt factorii de risc în AVC? Dr. Oana Bișoc: „Cel mai direct legat de acest risc este hipertensiunea” – VIDEO

27 feb. 2023, 10:22,
în Sanatate

Care sunt factorii de risc în accident vascular cerebral (AVC)? Iată lista întocmită de dr. Oana Bișoc, medic primar neurolog, Clinica II de Neurologie a Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu”, din Iași, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Accidentul vascular cerebral (AVC) are loc în momentul în care alimentarea unei zone din creier este redusă sau întreruptă, nelăsând țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. Astfel, celulele cerebrale încep să moară în scurt timp. Tocmai din acest motiv, accidentul vascular constituie o urgență medicală, tratamentul imediat fiind extrem de important. Intervenția timpurie poate contribui la reducerea afectării cerebrale și la prevenirea altor complicații. Un tratament adecvat în cazul unui AVC poate preveni, astfel, dizabilitatea care ar putea apărea în urma instalării acestuia.

Care sunt factorii de risc în AVC? Iată ce spune medicul neurolog Oana Bișoc

Potrivit medicului Oana Bișoc, strâns legată de riscul de accident vascular cerebral este hipertensiunea. Se pare că valorile tensionale se leagă statistic de creșterea riscului de tensiune. De asemenea, un factor des întâlnit este diabetul zaharat, care este un factor modificabil sau cel puțin controlabil. Acest factor este urmat de stilul de viață, bazat pe sedentarism, obezitate, dietă bogată în proteine, lipide de proastă calitate și fumat. Acesta din urmă este un factor aterogen important, deoarece modifică peretele interior al vaselor, prin formarea unor cheaguri de sânge.

„Factorul care e considerat cel mai direct legat de riscul de accident vascular este hipertensiunea. Valorile tensionale se leagă statistic de creșterea riscului de tensiune. Mai mult decât atât, între pacienții normotensivi, care nu au un istoric de tratament, se consideră ca valorile tensionale mai mari, chiar în limita normalului, cresc și ele, incomparabil cu patologia vasculară, cum e hipertensiunea. Deci ăsta ar fi primul. După care ar fi diabetul zaharat, iarăși un factor modificabil sau cel puțin controlabil, și apoi sunt factorii care țin de stilul de viață: sedentarism, obezitate, dietă bogată în proteine, lipide de proastă calitate, săracă în vegetale, fructe și legume, fumatul (foarte important, pentru că este un factor aterogen important, adică modifică peretele interior al vaselor și face ca riscul de a se agrega acolo elementele din sânge, formând un cheag să crească).”, a declarat medicul primar neurolog Oana Bișoc, pentru BZI LIVE.

Dr. Oana Bișoc: „Riscul se corelează cu patologia necontrolată”

Medicul a adăugat că este foarte important ca factorii să fie toți curabili, controlabili, deoarece scade semnificativ riscul de accident vascular cerebral. De pildă, s-a demonstrat că dacă se obține un control al valorilor glicemice la un pacient cu diabet, scade riscul de AVC, dar nu la fel de mult ca atunci când se obține și o schimbare a stilului de viață.

„Intră apoi consumul de alcool și de substanțe, intră bolile cardiovasculare, cum e fibrilația atrială. Și atunci, chiar dacă nu sunt toți factori curabili, dar sunt factori manageriabili, controlabili, cu cât mai mulți, cu atât mai bine. De exemplu, s-a demonstrat că dacă obții un control al valorilor glicemice la un pacient cu diabet, să zicem, scazi riscul de accident vascular, dar nu-l scazi la fel de mult ca atunci când obții și o schimbare a stilului de viață, pentru că consecința va fi schimbarea unui număr mai mare de pe lista despre care vorbeam. Riscul se corelează cu patologia necontrolată.”, a adăugat dr. Oana Bișoc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`