Sunt mai mulţi factori care ne obosesc creierul iar neurochirurgul Vlad Ciurea explică, într-o postare publicată pe o reţea de socializare la ce trebuie să fim atenți. Universitarul vorbește despre faptul că tinerii trebuie să tină cont de consumul de alcool, tutun, sau chiar utilizarea internetului.
Într-un mesaj publicat în urmă cu câţiva ani, profesorul universitar vorbea și despre 10 factori care trebuiesc luaţi în calcul dacă vrem să avem o viață sănătoasă.
Care sunt factorii care obosesc creierul?
Profesor universitar şi neurochirurg, Vlad Ciurea vorbește despre factorii la care trebuie să fim atenți şi care ne obosesc creierul. Medicul precizează că tinerii trebuie să fie atenţi la consumul de alcool și la suprasolicitatea nervoasă. Nu trebuie neglijat nici faptul că fumăm sau consumăm alcool în cantităţi mari. Un alt factor care poate duce la o problemă a creierului este şi folosirea internetului dar și lucrul sub presiune. Medicul vorbește despre faptul că alcoolul duce la modificarea metabolismului celulei nervoase. Este doar un pas de la o oboseală a creierului şi un accident vascular cerebral. În încheiere, profesorul universitar Vlad Ciurea ne avertizează că este benefic să ţinem cont de senzația de oboseală și de dificultatea de exprimare sau tulburări de vedere:
Câteva dintre semnele de care trebuie să ținem cont când sunt probleme: oboseala – senzația că nu ne mai putem ține pe picioare, senzație de nerecunoaștere a propriei mâini, dificultate în exprimare, tulburări de vedere… Vestea bună este că în primele șase ore se poate interveni și îndepărta orice risc.
Putem preveni multe dintre probleme dacă avem grijă de noi. Sunt chestiuni simple și la îndemâna oricui: apă, oxigen, odihnă, mâncare ușoară, plimbări în natură, discuții plăcute, muzică, zâmbet”, scrie medicul Vlad Ciurea pe Facebook.
Ce trebuie să respectăm cu strictețe pentru o viață sănătoasă
În trecut prof. univ. Vlad Ciurea explica faptul că oamenii trebuie să respecte cu strictețe 10 porunci pentru a avea o viață sănătoasă. Printre poruncile de care ar trebui să ţinem cont este şi trezirea matinală pentru că, din punctul de vedere al medicului, un somn îndelungat duce la oboseală.
Un alt sfat de care trebuie să ţinem cont este cel în care trebuie să avem acces la aer curat și la cât mai mult oxigen. Așadar, trebuie să aerisim constant locul în care stăm. O altă modalitate prin care ne menținem sănătatea mişcare.
Nici faptul că trebuie să facem duş dimineaţă pentru a ne revigora nu trebuie neglijat. Medicul ne recomandă să bem un ceai în fiecare dimineață dar să luăm şi micul dejun la ora programată. Cel mai bine e să te bagi în pat la 10 seara. Conform unor analize amănunţite, cel mai bun şi odihnitor somn este între 10 şi 12 noaptea. Încearcă să adormi fără televizor sau telefon.
Așadar, pe lângă faptul că sunt factori care obosesc creierul, medicul ne oferă soluții la pătrarea unei vieți sănătoase. Oricum, în condiţiile în care există un studiu care arată că trecerea prin COVID-19 poate duce la anumite complicații ale creierului, trebuie să ne gândim cât se poate de serios la sfaturile de mai sus.