Dacă nu știați care sunt factorii care favorizează apariția depresiei postpartum, ați ajuns în locul potrivit. Descoperiți, în rândurile următoare, răspunsul dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea Cuza Vodă din Iași.
Depresia postpartum constă într-o serie de modificări emoționale, comportamentale și fizice, care își fac apariția la unele femei, după ce dau naștere unui copil. Conform specialiștilor, acest tip de depresie reprezintă o tulburare mintală, care își are începutul în primele patru săptămâni de la naștere. Această tulburare este favorizată de schimbările chimice, sociale și psihologice, care apar ca urmare a venirii pe lume a unui copil.
Iată care sunt factorii care determină apariția depresiei postpartum și cum se manifestă această tulburare.
Care sunt factorii care favorizează apariția depresiei postpartum? Dr. Irina Cațighera: „Mă gândesc la decesul unei rude apropiate, la pierderea partenerului”
Nu puține sunt mamele care, după ce au născut, simt o anumită tristețe, cunoscută sub numele de „baby blues”. Aceasta se poate traduce printr-o labilitate emoțională, care este normală după naștere. Aceasta se manifestă în primele zile, cu plâns aparent fără motiv și schimbări bruște de dispoziție. Din fericire, starea dispare relativ rapid, în maximum trei săptămâni.
Cu toate acestea, sunt și mame care se confruntă cu o formă mai severă și cu o durată mai lungă de depresie, cunoscută sub numele de depresie postpartum. Factorii care o generează sunt: sarcina nedorită, absența partenerului, decesul unei persoane apropiate, pierderea partenerului sau o stimă de sine scăzută. Acest tip de depresie afectează, în special, femeile introvertite, care nu sunt obișnuite să comunice, cele care nu au un cerc de prieteni sau persoanele care țin să se izoleze.
Din fericire, depresia postpartum se poate trata. Medicul poate recomanda femeilor un tratament adecvat, care să le ajute să se bucure de copil și să treacă mai repede de această stare.
„Factorii favorizanți sunt oricum sarcina nedorită, absența partenerului, un episod serios pe durata sarcinii sau în prima perioadă după naștere. Mă gândesc la decesul unei rude apropiate, la pierderea partenerului. De asemenea, persoanele mai labile psihic, un self esteem scăzute, persoanele introvertite, care nu sunt obișnuite să comunice, care nu au un cerc de prieteni, persoanele care țin să se izoleze.”, a declarat medicul Irina Cațighera, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Cum se manifestă depresia postpartum? Iată care sunt cele mai întâlnite simptome
Depresia postapartum se manifestă, cel mai adesea, prin: lipsa poftei de mâncare, insomnie, iritabilitate sau furie, oboseală extremă, scăderea dorinței de a întreține relații sexuale, absența plăcerii, modificări severe de dispoziție, dificultatea de a se atașa de copil. De asemenea, mai pot apărea gânduri că femeia își poate răni copilul sau sentimente de vinovăție, rușine sau lipsă de valoare.
Potrivit medicului Irina Cațighera, manifestările țin de apanajul oricărei depresii. Însă, pentru a pune diagnosticul de depresie postpartum, este nevoie de aproximativ cinci simptome dintre cele menționate.
„Manifestările țin de apanajul oricărei depresii, adică modificări bruște ale stării de spirit, tot ce e în minus sau în plus: foame exagerată sau absența foamei, somnul în exces sau absența somnului. Oricum, pentru a pune acest diagnostic e nevoie de aproximativ cinci simptome dintre acestea, pentru a spune că o pacientă suferă de depresie postpartum.”, a adăugat dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea Cuza Vodă din Iași.