Prima pagină » Actualitate » Care sunt efectele adverse ale dozei 3 de vaccin anti-Covid-19. Dr. Valeriu Gheorghiţă: „Profilul este la fel cu celelalte doze”
Care sunt efectele adverse ale dozei 3 de vaccin anti-Covid-19. Dr. Valeriu Gheorghiţă: „Profilul este la fel cu celelalte doze”

Care sunt efectele adverse ale dozei 3 de vaccin anti-Covid-19. Dr. Valeriu Gheorghiţă: „Profilul este la fel cu celelalte doze”

29 sept. 2021, 09:52,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de coordonare a activităţii de vaccinare împotriva Covid-19 a transmis care sunt beneficiile celei de-a treia doze de ser, dar şi eventualele reacţii adverse care pot apărea.

În România a început vaccinarea împotriva noului coronavirus cu a treia doză. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis faptul că a început programarea în platformă electronică pentru doza a treia.

La această nouă etapă de vaccinarese pot prezenta și cei care au împlinit cel puțin șase luni de la rapel. Reamintim faptul că vă puteți fie programă pe platforma de vaccinare, disponibilă de luni seară, 27 septembrie 2021, fie vă prezentați direct la cel mai apropiat centru fără programare, doar cu actul de identitate.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, despre reacţiile adverse a dozei booster

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare COVID-19, a transmis o serie de explicaţii cu privire la ce reacţii adverse pot apărea după această doză de rapel.

„Cele mai multe date de siguranță provin din Israel, unde sunt peste 3 milioane de doze deja administrate. Practic, în Israel populația eligibilă a fost vaccinată cu a treia doză, cu doza de rapel, în proporție de peste 50%. Ori, de acolo provin majoritatea datelor de siguranță, sunt cele care au fost, de fapt, transmise către FDA, către Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente, în baza cărora a fost autorizată această doză de rapel.

Nu avem o frecvență și o intensitate mai mare a reacțiilor adverse la doza de rapel, aceasta doză 3, comparativ cu primele două administrări. Ba mai mult decât atât, frecvența reacțiilor adverse a fost chiar mai rar raportată în studiul din Israel ceea ce arată, foarte probabil, o sub-raportare. Concluzia autorilor este cât se poate de clară şi anume că profilul de siguranță este la fel cu celelalte doze. Practic nu a crescut frecvenţa de reacții adverse comune şi de asemenea reacțiile adverse serioase”, a spus Valeriu Gheorghiţă la Antena 3.

Câte persoane s-au vaccinat anti-Covid-19 cu doza trei, în prima zi

Începând de ieri, 28 septembrie 2021, în România se va putea administra doza a treia de vaccin împotriva noului coronavirus. Deși centrele de vaccinare s-au pregătit, doar 12.000 de cetățeni s-au arătat doritori pentru a fi vaccinați. Dintre aceștia, majoritatea au ales Pfizer, cu un procent de pe 90%. Doza a treia se aplică la șase luni după doza a doua.

Conform cifrelor centralizate, pe platforma RoVaccinare s-au înscris doar 12.754 de oameni. Dintre aceștia, 11.186 au ales Pfizer și restul de 784 Moderna.

„11.970 de persoane eligibile pentru administrarea dozei 3 s-au programat deja în platforma RoVaccinare ”, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu

Toate persoanele care au mai mult de șase luni de la administrarea dozei a doua, sunt eligibile pentru doza a treia. De asemenea, tot Ministrul Sănătăţii Andrei Baciu, a declarat că persoanele pot merge la oricare centru apropiat lor pentru a se vaccina cu ultima doză, primind adeverință de că s-au vaccinat cu aceasta.

Valeriu Gheorghiță reamintește că vaccinul NU protejează de infectare

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, admite că restricțiile impuse celor care nu se vaccinează au ca rol să îi apere de riscul de contactare a bolii de la cei care sunt vaccinați și care pot transmite virusul.

„Riscul ca cei vaccinați să se infecteze e mai mic. Cei care au test negativ au risc mai mare să se infecteze. În primul rând aș vrea să transmit un mesaj. Aceste măsuri nu au ca obiectiv să îi pedepsească pe cei nevaccinați. Decizia dacă vor să se vaccineze este a lor. E vorba de condiții cât mai sigure pentru cei care participă la evenimente de acest tip. Pentru anumite categorii de persoane e un motiv în plus să se vaccineze”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *