Prima pagină » National » Care sunt drepturile femeii la divorț. Când poate primi custodia copilului

Care sunt drepturile femeii la divorț. Când poate primi custodia copilului

21 mai 2024, 14:02,
în National

În România, drepturile femeii la divorț sunt reglementate prin Codul Civil și alte acte normative relevante.

Care sunt drepturile femeii la divorț

Bunurile dobândite în timpul căsătoriei sunt considerate bunuri comune, iar la divorț, acestea trebuie împărțite între soți. Partajul se poate face prin acord comun sau prin hotărâre judecătorească, ținând cont de contribuția fiecărui soț la dobândirea bunurilor.

În cazul în care locuința este un bun comun, instanța poate decide cu privire la atribuirea acesteia unuia dintre soți, luând în considerare interesele copiilor minori și necesitatea de a avea o locuință stabilă. Dacă locuința este proprietatea unuia dintre soți, celălalt soț poate avea dreptul de a locui în aceasta pe o perioadă determinată, mai ales dacă există copii minori.

Femeia are dreptul să solicite încredințarea custodiei copiilor. Instanța decide în funcție de interesul superior al copilului, evaluând capacitatea fiecărui părinte de a îngriji și educa copilul. De asemenea, se stabilește un program de vizitare pentru celălalt părinte și obligația de întreținere (pensie alimentară).

Părintele care nu primește custodia copilului este obligat să plătească o pensie alimentară, calculată în funcție de veniturile sale și de nevoile copilului. Femeia are dreptul să solicite această pensie alimentară prin instanță. În anumite condiții, soțul aflat în nevoie (fie bărbat, fie femeie) poate solicita o pensie de întreținere din partea celuilalt soț. Aceasta poate fi acordată pe o perioadă limitată și este menită să asigure un nivel de trai similar celui avut în timpul căsătoriei.

Femeia are dreptul să fie reprezentată de un avocat în procedurile de divorț și să beneficieze de asistență juridică gratuită dacă îndeplinește condițiile legale (de exemplu, venituri mici). În cazurile de violență domestică, femeia poate solicita ordin de protecție care să interzică soțului agresor să se apropie de ea și de copii. De asemenea, poate solicita măsuri de protecție suplimentare și poate beneficia de suport din partea organizațiilor specializate.

În ce măsură poate primi mama custodia copilului

În România, custodia copiilor la divorț este reglementată de Codul Civil și de alte legi relevante. Decizia privind încredințarea custodiei copilului sau copiilor se bazează pe principiul interesului superior al copilului. Instanța ia în considerare mai mulți factori pentru a decide care părinte va primi custodia sau dacă se va stabili custodia comună. Iată principalele aspecte care influențează această decizie.

Interesul superior al copilului este criteriul principal în luarea deciziei de custodie. Instanța va evalua ce soluție este cea mai benefică pentru dezvoltarea fizică, psihică și emoțională a copilului. Instanța va evalua capacitatea fiecărui părinte de a îngriji și de a oferi un mediu stabil și sănătos pentru copil. Aceasta include stabilitatea financiară, sănătatea mentală și fizică, precum și disponibilitatea de a acorda atenție și îngrijire copilului.

Relația emoțională și atașamentul copilului față de fiecare părinte sunt luate în considerare. Instanța va analiza care părinte a fost principalul îngrijitor și cât de apropiată este relația copilului cu fiecare părinte. În funcție de vârsta și maturitatea copilului, instanța poate lua în considerare dorințele și preferințele acestuia. În general, opiniile copiilor mai mari sunt considerate mai relevante, dar decizia finală va fi luată tot în funcție de interesul superior al copilului și după drepturile femeii la divorț.

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Cine sunt oamenii trimiși de Trump la București ca să discute cu Bolojan și Ciolacu
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Horoscopul săptămânal 14 - 20 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Playtech.ro
Circulația corectă pe o stradă cu sens unic în România. Ce se întâmplă dacă dai cu spatele, ce spune Codul Rutier
observatornews.ro
Industria din România cu venituri de 23 de miliarde de lei. Constanţa şi Braşov, judeţele în care se obţine cel mai mare profit
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme. Condițiile impuse de lege
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
De Florii, a izbucnit la Patriarhia Română și a făcut un circ la TV. Ce i-a transmis lui George Simion în vederea alegerilor de pe 4 mai
Playtech.ro
Circulația corectă pe o stradă cu sens unic în România. Ce se întâmplă dacă dai cu spatele, ce spune Codul Rutier
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Vestea tristă a zilei! După o suferință foarte grea, copila cea jucăușă, ai cărei ochi verzi râdeau mereu fericiți, ne-a părăsit!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 aprilie 2025
14 aprilie 2025