Care sunt diferențele dintre vitaminele D2 și D3? În ce cazuri trebuie să le luați? Iata raspunsurile!
Ce este vitamina D?
Vitamina D joacă un rol esențial în absorbția de calciu și fosfor de către organism. Este esențiala pentru buna funcționare și este solubila în grăsimi. Vitamina D se comportă ca un hormon și poate fi păstrată în grăsimi, precum și în ficat. Apoi este eliberata în funcție de nevoile corpului.
Pe lângă rolul său în mineralizarea osoasă, vitamina D ajută și la stimularea imunității înnăscute, îmbunătățește performanța musculară, reduce riscul anumitor tipuri de cancer și demență.
Aproximativ două treimi din vitamina D este produsă de piele. Mâncarea absorbită se ocupă de asigurarea restului. Suplimentarea cu vitamina D este recomandată în perioadele cu lumină slabă a soarelui, în special iarna. Vitamina D vine sub diferite forme, inclusiv vitamina D2 și D3. Stim că vitamina D2 este de origine vegetală și că vitamina D3 este de origine animală. Cu toate acestea, vitamina D3 din plante există. Cu siguranță, vitamina D3 este prezentă în peștele gras sau chiar în gălbenușurile de ouă, dar se găsește și în licheni.
Care sunt diferențele dintre vitamina D2 și D3?
Vitamina D3 sau colecalciferolul este o vitamină liposolubilă. Se furnizează exogen prin alimente și endogen prin expunerea la soare.
Vitamina D2 sau ergocalciferolul este prezentă în cantități mici în multe alimente, cum ar fi cerealele și ciupercile.
Vitaminele D2 și D3 sunt metabolizate în ficat în calcifediol. Acesta din urmă trece în rinichi și duce la eliberarea de calcitriol, care este forma activă a vitaminei D. Mai puțin stabilă decât vitamina D3, vitamina D2 este mai sensibilă la umiditate și căldură. În plus, se crede că vitamina D3 crește nivelul de calcitriol din organism mai mult decât vitamina D2. Medicii recomandă suplimentarea cu vitamina D3, deoarece este mai bine absorbită de organism.
Care sunt beneficiile vitaminei D?
Vitamina D este cunoscută pentru rolul său asupra oaselor și dinților sănătoși, ajutând la reglarea absorbției fosforului și calciului în organism. Facilitează absorbția lor și fixarea acestor minerale pe oase și dinți. Ajută la construirea oaselor puternice și previne fracturile și osteoporoza.
O cantitate suficientă de vitamina D asigură, de asemenea, buna funcționare a sistemului neuromuscular și imunitar.
Vitamina D este utilizată pentru prevenirea rahitismului, o tulburare de creștere care se caracterizează printr-o calcificare defectuoasă a scheletului.
Unde pot găsi vitamina D?
Vitamina D se găsește în cantități mici în alimente. Vitamina D2 se găsește în cereale și ciuperci, în timp ce vitamina D3 se găsește în peștele gras și în unele soiuri de licheni.
Alimentele nu acoperă pe deplin nevoile de vitamina D. Prin urmare, este esențial să stați la soare timp de aproximativ zece minute în fiecare zi. În timpul iernii, lungimea de undă a razelor ultraviolete nu permite absorbția vitaminei D prin piele.
Vitamina D este solubilă în grăsimi și depozitată de organism. Există astfel un risc de supradozaj. În exces, vitamina D poate fi toxică. Prin urmare, este important să respectați dozele prescrise pentru a nu depăși pragul de 10.000 UI / zi.