Prima pagină » Eveniment-Social » Care sunt costurile, la debutul noului an școlar, pentru părinții care-și trimit copiii la grădiniță și la școală!
Care sunt costurile, la debutul noului an școlar, pentru părinții care-și trimit copiii la grădiniță și la școală!

Care sunt costurile, la debutul noului an școlar, pentru părinții care-și trimit copiii la grădiniță și la școală!

09 sept. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La mai puțin de o săptămână până la începerea noului an școlar, parinții au început deja goana pentru a le cumpăra copiilor toate cele necesare la grădiniță sau la școală. Astfel, în funcție de venituri, un pachet complet de rechizite, ghiozdanul și uniforma pot ajunge și la 1.000 de lei. Spre exemplu, o trusă completă de geometrie poate ajunge și la 50-60 lei, în timp ce un simplu caiet special de Geografie poate avea un preț și de peste 10 lei. De asemenea, rechizitele pentru un micuț care merge la grădiniță ajung la 70 lei la care se adaugă 50 de lei pentru asigurarea articolelor de igienă

Momente grele care golesc buzunarele părinților care se pregătesc să-și trimită copiii la grădiniță sau la școală! Îceperea noului an școlar înseamnă, în funcție de venituri, costuri pentru un pachet complet de rechizite, ghiozdanul și uniforma de 1.000 lei pentru micuții care merg în clasa I. Pe de altă parte, rechizitele pentru un preșcolar care merge la grădiniță ajung la 70 de lei la care se adaugă 50 de lei pentru asigurarea articolelor de igienă.

Care sunt costurile, la debutul noului an școlar, pentru părinții care-și trimit copiii la grădiniță

Defalcat, lista de prețuri la debut grădiniță pentru un copil este: 1 top hârtie albă – 15 lei, 5 bucăți bandă dublă adezivă – 13.5 lei, 8 bucăți plastilină de șase culori – 20 lei, 32 creioane colorate – 23 lei, lipici lichid – 5 lei, lipici solid baton – 5.5 lei, pensoane mari – 3.5 lei, pensoane mici – 3.5 lei, acuarele cu 12 culori – 5 lei, cutii plastic cu capac de 3-5 litri – 10 lei. De asemenea, periodic, părinții trebuie să achiziționeze și un suspensor pentru dezinfectant cu senzor – 150 lei. Articolele de igienă pentru un singur micuț se ridică la 50 de lei.

Costurile, la debutul noului an școlar, pentru părinții care-și trimit copiii în clasa I

Mai departe, pentru a-i asigura rechizitele și uniforma, o familie care are un copil înscris în clasa I trebuie să scoată din buzunar de la 700 până la 1.000 de lei. Aceste costuri acoperă toate cele necesare pentru ca un prichindel să aibă tot ce îi trebuie la școală. Astfel, prețul unui caiet dictando pornește de la 80 – 90 de bani (la ofertă) si poate ajunge, în funcție de calitate, și la 4 lei.

De asemenea, un penar ajunge la 15 – 20 lei, în timp ce o banală radieră poate costa și 2-3 lei. Când vine vorba de uniformă sau ghiozdan, o familie trebuie să pună la bătaie aproximativ 500-700 lei, în condițiile în care prețul unei uniforme este de 400-500 lei, iar un ghiozdan costă între 150 și 200 de lei. Deja, pe fondul crizei financiare și a reducerii lefurilor angajaților, hypermarketurile și magazinele de papetărie au pregătit oferte speciale la pachet, cât mai avantajoase, pentru a atrage cât mai mulți clienți.

O trusă completă de geometrie poate ajunge și la 50-60 lei, în timp ce un simplu caiet special de Geografie poate avea un preț și de peste 10 lei

Pe de altă parte, deși au veniturile micșorate, părinții fac eforturi financiare, astfel încât copiii acestora să aibă toate cele necesare pentru a începe școala în cele mai bune condiții.

„Salariile sunt reduse, mulți și-au pierdut slujbele dar, și de data aceasta, vom face un efort, pentru a-i asigura toate cele trebuincioase copilului nostru, odată cu începerea școlii. O singură dată în viață merge în clasa I și vreau să nu-i lipsească nimic din ghiozdan și să aibă o uniformă frumoasă copilul meu. La un calcul sumar, până acum am scos din buzunar câteva sute de lei bune, pentru toate rechizitele, ghiozdanul și uniforma”, a declarat un părinte.

De asemenea, un pachet complet, cu cele necesare unui elev de clasele V-VIII costă între 150 lei și 350 lei. Ca indiciu, o trusă completă de geometrie poate ajunge și la 50-60 lei, în timp ce un simplu caiet special de Geografie poate avea un preț și de peste 10 lei. În final, la toate acestea se adaugă și alte costuri ce țin de asigurarea celor necesare sanitare pe fondul pandemiei de COVID-19. Având în vedere că o perioadă cursurile vor avea loc doar on-line sau hibrid, părinții trebuie să investească și în produse de suport IT pentru copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *