Prima pagină » Sanatate » Care sunt considerate cele mai bune enzime digestive naturale. Iată alimentele pe care trebuie să le consumi neapărat!

Care sunt considerate cele mai bune enzime digestive naturale. Iată alimentele pe care trebuie să le consumi neapărat!

17 ian. 2025, 08:53,
Redacția BZI în Sanatate

E important să ții cont de alimentele cu cele mai bune enzime digestive naturale pentru că acestea joacă un rol esențial în procesul de digestie, facilitând descompunerea alimentelor și absorbția eficientă a nutrienților. Alimentele bogate în aceste enzime, cum ar fi ananasul, papaya, mango, mierea crudă și avocado, pot îmbunătăți semnificativ digestia și sănătatea intestinală.

Enzimele digestive sunt necesare în procesul de digestie, deoarece descompun molecule precum grăsimile, proteinele și carbohidrații în molecule mai mici, care pot fi ușor absorbite. Fără enzime, corpul nu ar putea descompune alimentele, iar nutrienții conținuți de acestea nu ar putea fi absorbiți complet.

Care sunt considerate cele mai bune enzime digestive naturale

Alimentele și lichidele pe care le consumăm sunt descompuse în corp în forme mai simple, cum ar fi proteinele, carbohidrații, grăsimile și vitaminele. Substanțele nutritive sunt apoi transportate în intestinul subțire și în sânge, unde oferă energie destinată creșterii și reparațiilor necesare în organism.

Enizmele digestive sunt necesare pentru acest proces, deoarece descompun molecule precum grăsimile, protienele și carbohidrații în molecule chiar mai mici, care pot fi ușor absorbite. Există trei tipuri principale de enzime digestive: proteazele, care descompun proteinele în peptide mici și aminoacizi; lipazeel, care descompun grăsimea în trei acizi grași plus o moleculă de glicerol; amilazele, care descompun carbohidrații precum amidonul în zaharuri simple.

Enzimele sunt fabricate și în intestinul subțire, inclusiv lactaza, maltaza și zaharaza. Dacă organismul nu poate produce suficiente enzime digestive, moleculele alimentare nu pot fi digerate corect, ceea ce poate duce la tulburări digestive, cum ar fi intoleranța la lactoză. Consumul de alimente bogate în enzime digestive naturale, precum și aportul de suplimente alimentare cu enzime, pot ajuta la îmbunătățirea digestiei.

Ananasul, fructul tropical care conține bromelaină, o enzimă care contribuie la descompunerea proteinelor, ceea ce ajută la digerarea și absorbția acestora. Bromelaina este disponibilă și ca supliment alimentar, având în plus și un rol antiinflamator.

Papaya este un alt fruct tropical bogat în enzime digestive, la fel ca ananasul, și conține proteaze care ajută la digerarea proteinelor, cunoscute sub numele de papaină. Aceasta se găsește și sub formă de supliment alimentar. Studiile au arătat că administrarea unei formule pe bază de papaya ajută la ușurarea simptomelor digestile ale sindromului de intestin iritabil, cum ar fi constipația și balonarea.

Alte alimente care ajută în procesul de digestie

Fructele de mango conțin enzime digestive numite amilaze, care descompun carbohidrații din amidon în zaharuri precum glucoza și maltoza. Enzimele amilazice din mango devin mai active pe măsură ce fructele se coc. Acestea sunt produse și de pancreas și de glandele salivare.

Astfel, dacă mesteci bine alimentele înainte de a le înghiți, enzimele amilazice din salivă ajută la descompunerea carbohidraților și digestia va fi mai ușoară, la fel și absorbția carbohidraților. Mierea este bogată în mulți compuși benefici și are multe utilizări pentru sănătate. În conținutul mierii intră și enzime digestive, care se găsesc în special în mierea crudă.

Bananele conțin amilaze și glucozidaze, două grupe de enzime care descompun carbohidrații complecși precum amidonul în zaharuri mai mici și mai ușor de absorbit. Pe lângă conținutul lor de enzime, bananele sunt o sursă excelentă de fibre dietetice, care pot ajuta și ele sănătatea digestivă.

Spre deosebire de alte fructe, avocado este unic prin faptul că e bogat în grăsimi sănătoase și este sărac în zahăr. Acest fruct conține lipază, enzimă care ajută la descompunerea moleculelor de grăsime în molecule mai mici, cum ar fi acizii grași și glicerolul, care sunt mai ușor de absorbit în organism. Lipaza este produsă și de pancreas, deci nu este nevoie să fie luată din dietă, dat administrarea unui supliment poate ajuta la ușurarea digestiei, mai ales după o masă bogată în grăsimi.

Kefirul este o băutură din lapte fermentat care conține numeroase enzime digestive, inclusiv lipază, proteaze și lactază. Lactaza ajută digestia lactozei, un zahăr din lapte care este adesea slab digerat. Prin urmare, trebuie să ții cont de alimentele care conțin cele mai bune enzime digestive naturale.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Chiftele delicioase de post. Nimeni nu va crede că nu conțin carne
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Total suprinzător! A ieșit la suprafață adevărata relație dintre Gigi Becali și Anca Alexandrescu
Playtech.ro
Ce salariu are un căpitan de aeronavă. Atribuţiile pe care le are comandantul justifică suma
Dailybusiness.ro
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025