Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Eliminarea tiroidei: care sunt consecințele unei tiroidectomii
Eliminarea tiroidei: care sunt consecințele unei tiroidectomii

Eliminarea tiroidei: care sunt consecințele unei tiroidectomii

15 iul. 2020, 09:59,
în Sanatate

Care sunt consecințele tiroidectomiei? Poți trăi fără tiroidă, dar nu fără hormoni tiroidieni. Prin urmare, tratamentul de înlocuire este necesar după operație, ceea ce nu te împiedică să duci o viață normală.

Nodulii tiroidieni sunt foarte intalniti. Aceste mici tumori se formează în glanda tiroidă. Benigne de cele mai multe ori, acestia pot crește mai mult, formează o tumora sau degenerează în cancer (aproximativ 10% din noduli). Atunci când tiroida crește în dimensiune, poate comprima nervii recurenti care controlează corzile vocale, determinând afectarea vocii. Alte semne: dificultate la înghițire sau respirație, tuse persistentă.

Care sunt consecințele tiroidectomiei?

Intervenția chirurgicală este considerată atunci când simptomele sunt prea grave și, mai ales, când nodulii se dovedesc a fi suspecti, canceroși sau toxici. Ecografia și analiza celulelor perforate pot clasifica aceste tumori în funcție de mărimea și gradul lor de pericol. În funcție de rezultat, echipa medicală alege:

îndepărtarea întregii glandw tiroidiwne (tiroidectomie totală);
eliminarea unei parti din ea (tiroidectomie parțială);
sau pur și simplu pune pacientul sub supraveghere.

Tiroida are doi lobi care îi conferă forma fluturelui. Hormonii pe care îi secretă joacă, încă din faza fetală, un rol esențial în dezvoltarea creierului și, de-a lungul vieții, în controlul metabolismului, spune dr. Camila Nascimento, endocrinolog francez, potrivit Sante Magazine.

Cum să trăiești fără tiroidă?

Când glanda a fost îndepărtată complet, organismul nu mai primește hormoni tiroidieni, esențiali pentru buna funcționare a metabolismului (reglarea temperaturii corpului, colesterolul, greutatea…).

Pacientul trebuie apoi să ia terapie de substituție hormonală bazată pe levotiroxină pe viață. O situație care nu este întotdeauna ușor de acceptat.

„Mulți pacienți care trebuie să fie supuși unei intervenții chirurgicale tiroidiene sunt îngrijorați să ia levotiroxină. Cu toate acestea, astăzi, avem mai multe opțiuni, cu formulări diferite”, asigură Dr. Nascimento. Dacă pacientul nu tolerează nici unul dintre ele, el poate încerca alta. Trăim perfect cu acest tratament.”

„Trebuie să ne liniștim pacienții: nu se vor îngrașa neapărat”, spune dr. Nascimento. Femeile adesea își fac griji. În caz de creștere în greutate sau, dimpotrivă, de pierdere în greutate, se va ajusta doza.

Medicamentul trebuie luat dimineața pe stomacul gol, cu 20 până la 30 de minute înainte de micul dejun, întrucât dieta scade absorbția ingredientului activ. Pentru urmărirea pacientului, „nu există o regulă stabilită”, potrivit medicului endocrinolog. Un test de sânge pentru TSH (un hormon al cărui nivel indică funcționarea tiroidei) este în general suficient o dată sau de două ori pe an și în caz de simptome.

Dozarea tratamentului este ajustată în funcție de situație. De exemplu, poate fi crescută dacă sunteți gravidă sau luați un alt medicament care poate afecta absorbția levotiroxinei.

Care sunt riscurile tiroidectomiei?

Chirurgia implică anumite riscuri, din fericire foarte rare. Bisturiul poate afecta nervii recurenti in apropierea tiroidei. „Riscul de vatamare, cu deteriorarea corzilor vocale, este foarte mic”, explică dr. Nascimento.

O altă dificultate: apropierea paratiroidelor. Situate în spatele tiroidei, aceste patru glande mici reglează nivelul de calciu din sânge. În anumite situații, chirurgul trebuie să le îndepărteze integral sau parțial. Consecințele pentru pacient rămân, cel mai adesea, limitate. „Suplimentarea cu calciu și vitamina D este frecvent administrată după intervenție. Nivelul de calciu este apoi reevaluat. În general, dacă există un deficit de calciu, acesta este tranzitoriu și tratamentul poate fi oprit”, asigură endocrinologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *