Numeroase persoane se întreba cât trăiește un alcoolic. Nu există specialist care să-ți poată răspunde la această întrebare pentru că nu există niciun studiu care să îţi spună exact cât poate trăi un alcoolic.
Singura certitudine este faptul că dependența de alcool, consumul regulat de alcool îți poate scădea considerabil anii de viață. Ba mai mult, îți scade considerabil și calitatea vieții. Tocmai din această perspectivă, dacă te confrunți cu o asemenea problemă este important să apelezi la ajutor de specialitate.
Ce se întâmpla dacă consumi excesiv alcool
Consumul crescut de alcool a fost asociat cu o extindere a cavității inimii în timpul fazei de relaxare (diastolă) și contracție (sistolă), atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor. Așa cum se întâmplă cu toți mușchii, o inimă funcționează mai eficient atunci când fibrele musculare nu sunt supuse unei întinderi excesive. Creșterea dimensiunii cavității inimii exercită o presiune asupra fibrelor musculare și reduce eficiența acestora.
În cazul bărbaților, consumul crescut de alcool a fost corelat cu o mărire a masei inimii (hipertrofia miocardică). Aceasta apare deoarece inima trebuie să se relaxeze într-un mod activ. Un mușchi cardiac mai gros necesită mai mult timp pentru a se relaxa, iar în condițiile unui puls prea rapid, pot apărea simptome precum dificultăți de respirație și riscul de atac de cord.
La femei, consumul crescut de alcool a fost asociat cu o funcționare redusă a inimii. Fracția de ejecţie a inimii, adică cantitatea de sânge pe care inima o pompează împărțită la cantitatea pe care o primește, a fost semnificativ mai mică la femeile care au consumat mai mult alcool în comparație cu cele care nu au consumat deloc sau au consumat în cantități mai reduse.
Atât la bărbați, cât și la femei, consumul crescut de alcool a fost asociat cu dilatarea camerei superioare a inimii (atriul stâng). Lărgirea atrială stângă reprezintă o cauză importantă a fibrilației atriale. Doar în grupul de persoane care au consumat peste 14 pahare s-a observat o creștere a tensiunii arteriale.
De ce NU trebuie să consumăm alcool în cantități mari
Conform studiilor, consumul de alcool la vârste înaintate poate să sporească probabilitatea de dilatare a camerei inimii. Aceste modificări structurale ale inimii pot amplifica riscul de fibrilații atriale și insuficiență cardiacă.
Predispunerea la aceste transformări este mai pronunțată în rândul femeilor, însă cercetările au evidențiat că și bărbații care consumă mai mult de un pahar pe zi pot fi afectați. Se recomandă limitarea consumului de alcool la mai puțin de 7 pahare pe săptămână, mai ales pentru femeile cu vârsta peste 65 de ani.
Când o persoană apropiată se confruntă cu probleme legate de alcool, poate apărea întrebarea cu privire la momentul în care aceasta poate fi considerată alcoolică sau când dezvoltă o dependență de alcool. Cu siguranță, stabilirea unor astfel de termeni este complexă.
Specialiștii menționează că dependența de alcool este un termen cu acoperire largă. Perspectiva psihiatrilor poate diferi în privința abuzului de alcool și a dependenței de alcool. În comparație cu abuzul de alcool, cei dependenți experimentează simptome de sevraj atunci când opresc consumul de alcool. Dependenţa cuprinde aspecte precum abuzul, dependența psihică, toleranța și sevraj.
Experții definesc abuzul ca fiind consumul regulat al unei substanțe care duce la dizabilități semnificative în ceea ce privește starea fizică și psihică. Așadar, în concluzie, chiar dacă acest articol nu ți-a răspuns la întrebarea cât trăiește un alcoolic, ți-a explicat efectele novice ale consumului excesiv de alcool.
Articol de …fecale!