Prima pagină » Stiri si curiozitati » Care sunt cele șapte minuni ale lumii. Unde și când pot fi vizitate

Care sunt cele șapte minuni ale lumii. Unde și când pot fi vizitate

01 mai 2024, 15:56,
în Stiri si curiozitati

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost fascinați de construcțiile impunătoare și de aceea s-a căutat care sunt cele șapte minuni ale lumii. Timp de sute de ani, civilizațiile din întreaga lume au construit cetăți, situri, monumente și alte structuri care și în zilele noastre stârnesc uimire.

Care sunt cele șapte minuni ale lumii

Odată cu trecerea timpului, din cauza cutremurelor, incendiilor, inundațiilor și altor mari catastrofe naturale, aceste structuri au devenit niște ruine sau au fost complet distruse. Din fericire, în ultimii ani, câteva dintre aceste structuri au fost selectate ca fiind cele 7 minuni ale lumii moderne.

În Antichitate, poeții greci Antipater din Sidon și Philon din Bizanț au realizat un top al celor mai frumoase și impunătoare clădiri ale acelor vremuri.

Astfel, au apărut cele 7 mari minuni ale lumii antice, și anume: Marea Piramidă din Gizeh (Piramida lui Kheops), Templul din Efes, Farul din Alexandria, Mausoleul din Halicarnassos, Colosul din Rhodos, Grădinile suspendate din Babilon și Statuia lui Zeus din Olympia.

De asemenea, pe lângă acestea sunt considerate și Marele Zid Chinezesc (China), Colosseumul de la Roma (Italia), Obiectivul arheologic de la Petra (Iordania), Palatul Taj Mahal (India), Statuia lui Iisus Mântuitorul de la Rio de Janeiro (Brazilia), Ruinele incașe de la Machu Picchu (Peru), Piramida Chichén Itzá (Mexic), minuni ale lumii.

Piramida lui Kheops – cea mai frumoasă minune a Pământului

Localizată în Egipt, în apropiere de Cairo, Piramida lui Kheops a fost singura din aceste structuri impunătoare care a supraviețuit și poate fi vizitată și în prezent. Celelalte minuni au fost complet distruse de cataclismele naturale. De asemenea, Marea Piramidă din Gizeh este cea mai veche dintre toate minunile lumii antice și, timp de 3.800 de ani, a fost și cea mai înaltă construcție antică din lume.

Marele Zid Chinezesc fost construit timp de 1800 de ani, din 220 î.Hr. până în 1644 d.Hr., de mai mulți împărați și dinastii cu scopul de a proteja împotriva atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei, precum și a turcilor și mongolilor. Acesta are o lungime de 6.700 de kilometri, este construit din piatră și pământ, iar înălțimea medie este de opt metri. Zidul este realizat din mai multe ziduri suprapuse unul peste altul, iar lungimea combinată a acestora este de 21.196 de kilometri. Cel mai bine conservată porțiune a zidului se desfășoară de la est la vest, din provincia Liaoning până în provincia Gansu. Zidul a fost inclus în Patrimoniul UNESCO în anul 1987.

Cunoscut în trecut și sub numele de Amfiteatrul Flavian, după numele familiei împăratului Vespasian, Colosseumul de la Roma este singura construcție europeană inclusă pe lista celor 7 minuni ale lumii moderne. Construcția amfiteatrului din capitala Romei a fost inițiată în anul 72 d.Hr. de către împăratul Vespasian și a fost finalizată în anul 80 d.Hr. de către succesorul acestuia, Titus. Domițian, un alt împărat al dinastiei flaviene, a adus ulterior unele modificări Colosseumului.

În trecut, în Colosseum aveau loc bătălii între gladiatori, între oameni și animale, precum și execuții publice, timp de patru secole. Daunele provocate de cutremure și exploatarea materialelor Colosseumului au făcut ca actuala structură să reprezinte doar o treime din structura originală. Chiar și așa, astăzi este unul din cele șapte minuni ale lumii.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Kate Middleton, gesturi nemaivăzute în public! Nu s-a putut abţine, Prinţul William nici nu a ştiut cum să reacţioneze
observatornews.ro
La Metrorex iau "spor de subteran" şi cei care stau doar la suprafaţă. Sindicalist: "Ce este imoral?"
Playsport.ro
Interzicerea virajelor la stânga ar putea reduce accidentele și ambuteiajele. Măsura, testată deja în tot mai multe orașe...
Evz.ro
O simfonie de legume și brânză: rețeta care transformă dovleceii în vedete
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Temperatura ideală în casă în zilele de foc: cum să eviți șocurile termice și factura uriașă la curent
Dailybusiness.ro
Tupeul nu are limite! Se dă spor de gen la stat. Bărbații sunt plătiți în plus doar pentru că au o femeie în conducere
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
💔💔💔DESPĂRȚIRE bombă în showbiz! Andreea Marin i-a spus adio lui Adrian Brîncoveanu. E cutremur!
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 iulie 2025
11 iulie 2025